Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?

Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?

Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.10.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Jóllétünk és komfortérzetünk sok tényezőn múlik. Egy biztos, az éles látás elengedhetetlen az életünkhöz, tehát szemünk egészségére fokozottan figyelnünk kell. De mi a helyzet akkor, ha szemüveget hordunk? Mire figyeljünk, és milyen szemüveget válasszunk?

Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?

A személyre szabottság nem korlátozódik kizárólag a lencsékre és a szemünkre, hiszen a látás-, és így az életminőség több tényezőből áll össze. A valóban egyedi lencsék tervezését nem csupán a megfelelő korrekció befolyásolhatja, de a viselő személyes “információi”, az életmódja és bármi, ami hatással lehet arra, ahogyan a szemüveget viseli, például:

  • „Mi a hobbija és a munkája?”
  • „Milyen eszközöket használ ezek közben?”
  • „Hány órát tölt monitor előtt és milyen távolságra helyezkedik el tőle?”
  • „Mennyire éli dinamikusan a napjait?”.

Ezen kívül olyan speciális adatok is felvételre kerülnek, mint a távolság a szaruhártya csúcsa és a lencse hátsó felszíne között, a keret íveltsége, dőlésszöge. Ez utóbbi nemcsak a kereten, a viselő arcformáján is múlik.

Miért fontos a tökéletes szemüveg?

„Aki szemüveget hord, tudja, hogy mennyire fontos, hogy a szemüvegkeret ne csúszkáljon, ne szorítson, akár még migrénes fejfájást is okozhat egy rosszul választott keret, például, ha nem stimmel a fejformához” - mondja Klatz Norina, a Tipton Eyeworks Showroomjának vezetője, aki egyben optometrista is. Az optometrista arra is figyelmeztet, hogy akár a prémium minőségű lencse is használhatatlan lehet, ha rosszul választjuk meg a szemüvegkeretet, a kétes minőségű szemüveglencsék pontatlanságáról nem is beszélve.

 „Pontos tervezés nélkül bizonytalan, hogy milyen lehet a súlya, vastagsága az ideális lencsének. Egy pontatlanul elkészített szemüveg szédülést, hányingert is okozhat a viselőjének.”

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.12.10.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan szokj hozzá a szemüveg viseléséhez?
Akár most kaptad meg életed első szemüvegét, akár egy már meglévőbe kaptál új lencséket, a kezdeti alkalmazkodáshoz időre lehet szükség. Van, akinek csak néhány napra, másoknak akár 1-2 hétre is....
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.