Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?

Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?

Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.08.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Jóllétünk és komfortérzetünk sok tényezőn múlik. Egy biztos, az éles látás elengedhetetlen az életünkhöz, tehát szemünk egészségére fokozottan figyelnünk kell. De mi a helyzet akkor, ha szemüveget hordunk? Mire figyeljünk, és milyen szemüveget válasszunk?

Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?

A személyre szabottság nem korlátozódik kizárólag a lencsékre és a szemünkre, hiszen a látás-, és így az életminőség több tényezőből áll össze. A valóban egyedi lencsék tervezését nem csupán a megfelelő korrekció befolyásolhatja, de a viselő személyes “információi”, az életmódja és bármi, ami hatással lehet arra, ahogyan a szemüveget viseli, például:

  • „Mi a hobbija és a munkája?”
  • „Milyen eszközöket használ ezek közben?”
  • „Hány órát tölt monitor előtt és milyen távolságra helyezkedik el tőle?”
  • „Mennyire éli dinamikusan a napjait?”.

Ezen kívül olyan speciális adatok is felvételre kerülnek, mint a távolság a szaruhártya csúcsa és a lencse hátsó felszíne között, a keret íveltsége, dőlésszöge. Ez utóbbi nemcsak a kereten, a viselő arcformáján is múlik.

Miért fontos a tökéletes szemüveg?

„Aki szemüveget hord, tudja, hogy mennyire fontos, hogy a szemüvegkeret ne csúszkáljon, ne szorítson, akár még migrénes fejfájást is okozhat egy rosszul választott keret, például, ha nem stimmel a fejformához” - mondja Klatz Norina, a Tipton Eyeworks Showroomjának vezetője, aki egyben optometrista is. Az optometrista arra is figyelmeztet, hogy akár a prémium minőségű lencse is használhatatlan lehet, ha rosszul választjuk meg a szemüvegkeretet, a kétes minőségű szemüveglencsék pontatlanságáról nem is beszélve.

 „Pontos tervezés nélkül bizonytalan, hogy milyen lehet a súlya, vastagsága az ideális lencsének. Egy pontatlanul elkészített szemüveg szédülést, hányingert is okozhat a viselőjének.”

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.05.08.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Mennyire megbízhatóak az egyes fogamzásgátlási módszerek?
Számos egészségügyi oka lehet annak, ha egy nő a hormonmentes védekezést választja. Jó tudni tehát, melyik módszer mennyire hatékony - dr. Hintalan Albert, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa az ún....
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...