Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?

Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?

Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.08.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Jóllétünk és komfortérzetünk sok tényezőn múlik. Egy biztos, az éles látás elengedhetetlen az életünkhöz, tehát szemünk egészségére fokozottan figyelnünk kell. De mi a helyzet akkor, ha szemüveget hordunk? Mire figyeljünk, és milyen szemüveget válasszunk?

Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?

A személyre szabottság nem korlátozódik kizárólag a lencsékre és a szemünkre, hiszen a látás-, és így az életminőség több tényezőből áll össze. A valóban egyedi lencsék tervezését nem csupán a megfelelő korrekció befolyásolhatja, de a viselő személyes “információi”, az életmódja és bármi, ami hatással lehet arra, ahogyan a szemüveget viseli, például:

  • „Mi a hobbija és a munkája?”
  • „Milyen eszközöket használ ezek közben?”
  • „Hány órát tölt monitor előtt és milyen távolságra helyezkedik el tőle?”
  • „Mennyire éli dinamikusan a napjait?”.

Ezen kívül olyan speciális adatok is felvételre kerülnek, mint a távolság a szaruhártya csúcsa és a lencse hátsó felszíne között, a keret íveltsége, dőlésszöge. Ez utóbbi nemcsak a kereten, a viselő arcformáján is múlik.

Miért fontos a tökéletes szemüveg?

„Aki szemüveget hord, tudja, hogy mennyire fontos, hogy a szemüvegkeret ne csúszkáljon, ne szorítson, akár még migrénes fejfájást is okozhat egy rosszul választott keret, például, ha nem stimmel a fejformához” - mondja Klatz Norina, a Tipton Eyeworks Showroomjának vezetője, aki egyben optometrista is. Az optometrista arra is figyelmeztet, hogy akár a prémium minőségű lencse is használhatatlan lehet, ha rosszul választjuk meg a szemüvegkeretet, a kétes minőségű szemüveglencsék pontatlanságáról nem is beszélve.

 „Pontos tervezés nélkül bizonytalan, hogy milyen lehet a súlya, vastagsága az ideális lencsének. Egy pontatlanul elkészített szemüveg szédülést, hányingert is okozhat a viselőjének.”

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.05.08.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Melyek a leggyakoribb idegrendszeri tünetek?
Az idegrendszer különböző sérülései, megbetegedései jellegzetes idegrendszeri (neurológiai) tüneteket eredményezhetnek. Vegyük sorra, melyek a leggyakrabban előforduló idegrendszeri tünetek.
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...