CBCT CT

CBCT CT

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Melyik a legújabb fogászati diagnosztikai eljárás? Milyen előnyei vannak, és mire számíthatunk a vizsgálat során? Összeszedtük a CBCT prémium fogászati CT legfontosabb jellemzőit.

Miért jobb a CBCT a hagyományos panorámatechnikával szemben?

A CBCT  (Cone Beam CT) prémium fogászati CT a hagyományos kétdimenziós panorámatechnikát és CT képalkotást egyidőben teszi lehetővé, így a készülékkel egy olyan 3D-s eljárást kínál, ami alacsony sugárterhelés mellett, személyre szabott képalkotásra alkalmas. A vizsgálat során ugyanis a páciens állkapcsának felépítése határozza meg azt, hogy milyen mértékű sugárterhelésre van szüksége az adott felvétel elkészítéséhez. A CBCT segítségével a lehető legrészletesebb felvétel készül a fogak és a csontszerkezet állapotáról, így a diagnózist követően hatékonyabban tervezhetőek az esetleges szájsebészeti beavatkozások.

Hol használható még a CBCT?

A fül-orr-gégészeti vizsgálatok során is ajánlott a CBCT az alábbiak miatt:

  • gyors (3040 mp-es) vizsgálati idő,
  • nyitott tér,
  • jó felbontás,
  • ismételt vizsgálatok esetén jelentősen csökkenthető a a sugárterhelés kockázata,
  • a hagyományos CThez képest kevesebb melléktermék keletkezik a fémek körül.

Mire számíthatunk a vizsgálat során?

A CBCT vizsgálat gyors és fájdalommentes, mindössze 20-40 mp mozdulatlanság elegendő ahhoz, hogy elkészüljenek a felvételek. Előkészületet nem igényel, csupán a fémeket, ékszereket kell eltávolítanunk a testünkről. Az ólommellény felvétele után egy kis felvétel készül (ami történhet ülve vagy állva, a gép jellegétől függően), amiben a CBCT készülék felméri a páciens adottságai alapján szükséges sugárterhelést, a sugárdózis mindössze 5 százalékával, majd elkészíti a 3D-s képet a páciensről.

Útmutató

  • A CBCT eljárás alacsony sugárterhelés mellett, személyre szabott képalkotást tesz lehetővé.
  • A vizsgálat gyors és fájdalommentes, mindössze 20-03 mp-et vesz igénybe.
  • Előkészületet nem igényel, azonban a megkezdése előtt, el kell távolítanunk minden fémet a testünkről (nyaklánc, fülbevaló, piercing, stb.).
Hasznos lehet
Miért lehet fontos a klorid vérvizsgálat?
A vér kloridszintjének mérésére klorid vérvizsgálatot vagy szérum-klorid tesztet végeznek. A klorid támogatja a testnedvek egyensúlyát a sejtekben és a sejteken kívül. Hozzájárul a megfelelő...
Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?
A fejtetvek apró, csúszómászó rovarok, amelyek a fejbőrön szaporodnak el. A leggyakoribb tünet a viszketés, különösen a fej és a nyak hátsó részén, valamint a fül közelében. Mit tehetünk, hogy minél...
Hogyan hat a szüleink, nagyszüleink életmódja a miénkre?
Génjeink, szórványos mutációktól eltekintve, egy életen át változatlanok. Epigenetikai mintázatunk számos elemét viszont az életmód befolyásolja, tehát az epigenetikai jelek következménye...
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?