
Befolyásolja-e a táplálkozás a demens betegségek kialakulását?
Befolyásolja-e a táplálkozás a demens betegségek kialakulását?
1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.13.
A demencia kialakulása, vagy a már fennálló állapot romlása megelőzhető lehet, ha az étrendet helyesen állítják össze. A kognitív funkciók minél magasabb szintű fenntartásáért még a demencia tüneteinek megjelenése előtt ajánlott bizonyos ételek fogyasztása vagy kerülése. Melyek ezek?

Erről olvashatsz a cikkben
A MIND-étrendet kifejezetten úgy állították össze, hogy a Mediterrán étrendet és a magas vérnyomásos megbetegedések megelőzésére ajánlott DASH-diétát keresztezték.
Mediterrán étrend + DASH-diéta = MIND-étrend (Mediterranean-DASH intervention for neurodegenerative delay)
Mely ételek fogyasztása ajánlott az agy egészségének megőrzése érdekében?
- Teljes kiőrlésű gabonafélék minden nap pl. barna rizs, köles, hajdina, zabpehely, teljes kiőrlésű tészta és kenyér
- Baromfihús bőr nélkül hetente kétszer
- Tengeri halak hetente pl: lazac, szardínia, hering
- Zöldségek, pl. brokkoli, zöld leveles főzelékfélék, káposztafélék, zöldpaprika, kaliforniai paradicsom, kígyóuborka, sárgarépa, padlizsán, cukkini, fokhagyma naponta
- Hüvelyesek kétnaponta
- Gyümölcsök, pl. fekete áfonya, szeder vagy más bogyós gyümölcsök, citrusfélék, alma, szőlő naponta
- Olajos magvak, tökmag egy maréknyi naponta
- Tojás, de hetente csak maximum 3-4 sárgája
- Tejtermékek: natur joghurt, kefir
- Extra szűz olívaolaj, csukamájolaj
- Maximum 2 dl jó minőségű vörösbor
- Étcsokoládé
- Fokhagyma
További jótékony hatású élelmi anyagok
- B-vitaminok (B6-, B12-, és B9- (folsav) vitaminok)
- C-vitamin
- D-vitamin
- E-vitamin
- Omega-3 zsírsavak (pl. dió, lenmagolaj, repceolaj
- Ginszeng
- Páfrányfenyő (Gingko biloba)
Kedvezőtlenül hatnak a demencia kialakulására az alábbi élelmiszercsoportok:
- Vörös húsok
- Burgonya
- Finomított szénhidrátok, pékáruk
- Édességek, sütemények
- Vaj, margarin, zsíros sajtok
- Bő zsírban sült ételek
- Gyorséttermi ételek
- Mértéktelen alkoholfogyasztás
- Cukrozott, szénsavas üdítőitalok
Ne csak a táplálkozásra figyeljünk!
A demencia kialakulásáért nem csupán a helytelen táplálkozás a felelős, egyéb kockázati tényezők is elindíthatják a szellemi hanyatlás folyamatát, melyek egy részén tudunk változtatni (például dohányzás elhagyása, fizikai aktivitás, olvasás), míg más része nem befolyásolható (életkor, társbetegségek, genetika).

Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Ajánlott gyógyszer

Azonos szerv gyakori betegségei
Szerző:
Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
Megjelenés dátuma: 2022.01.13.
Kérjük, értékeld a cikket!

Hasznos lehet

Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?

Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...

Nyelészavar
A nyelészavart kiválthatja átmeneti, ártalmatlan ok, de súlyos betegség is állhat a hátterében, így a panaszt minden esetben komolyan kell venni. Mit tehetünk ellene?

Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...