Prosztatagyulladás

Prosztatagyulladás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Az 50 év alatti férfiak körében a prosztatagyulladás az egyik leggyakoribb urológiai betegség. Vegyük sorra, hogy milyen formái lehetnek a prosztatagyulladásnak, és ezek milyen tünetekkel járhatnak.

Kutatások szerint a férfiak kb. 10-15%-ánál fordul elő prosztatagyulladás valamilyen formában. A prosztata különböző megbetegedései sok esetben járnak hasonló tünetekkel, így az alapos kivizsgálás minden esetben fontos. Érdemes szem előtt tartani, hogy a prosztatagyulladásra jellemző panaszokat néhány esetben nem is maga a prosztata kórállapota okozza, hanem valamelyik környező szerv (pl. herék, húgyhólyag, végbél) megbetegedése, melynek fájdalma átsugárzik a prosztatára is. Milyen tünetei lehetnek a prosztatagyulladásnak?

Heveny bakteriális prosztatagyulladás

A panaszok hirtelen alakulnak ki, a háttérben kimutatható bakterális fertőzés áll. A páciens kezdetben általános gyulladásos tüneteket tapasztal: magas láz, hidegrázás és rossz közérzet. Tipikus panasz az alhasi fájdalom, valamint a fájdalmas vizeletürítés. Urológiai szakvizsgálatkor a prosztata tapintásra kifejezetten érzékeny, fájdalmas.

Idült bakteriális prosztatagyulladás

Ebben az állapotban a beteg kevésbé tudja egyértelműen megfogalmazni, hogy mit érez, a panaszok fokozatosan alakulnak ki. A fájdalom kevésbé erőteljes, és helyileg sem határozható meg pontosan. Idült bakteriális prosztatagyulladás esetén a férfiak napszaktól függetlenül gyakrabban éreznek vizelési ingert, maga az ürítés pedig éles fájdalommal járhat. A fájdalom kisugározhat a herék, a gáttájék, a végbél és a végtagok irányába, ezért is nehéz lokalizálni. A szexuális aktivitás is megváltozhat. A beteg korai ejakulációt, erekciós zavarokat vagy aktus utáni gáttáji fájdalmat tapasztalhat.

Krónikus abakteriális prosztatagyulladás (idült kismedencei fájdalom szindróma)

A betegséget okozhatják kórokozók, valamint a húgyhólyag és a medencefenéki izmok működési rendellenességei. Csak alapos urológiai kivizsgálás után állapítható meg a probléma, és írható elő a megfelelő kezelés.

Tünetmenetes gyulladásos prosztatagyulladás

A prosztata ugyan gyulladt, de a beteg tünetmentes, így általában csak rutin szűrővizsgálat során derül ki. Többnyire baktériumok, szexuális úton terjedő kórokozók okozzák a fertőzést, amelyek a húgy- és ivarszerveken keresztül jutnak be a szervezetbe. Előfordul azonban az is, hogy egy gyulladt mandula vagy egy szuvas fog miatt kerülnek kórokozók a véráramba, és a vérkeringés útján lesz érintett a prosztata is.

Útmutató

  • A prosztata különböző megbetegedései nagyon hasonló tünetekkel járnak, gyakori panasz a helyi fájdalomérzet, illetve a szervi megnagyobbodás
  • Sokszor nem a prosztata állapota okozza a problémát, hanem valamelyik környező testrész, amelyről átsugárzik a fájdalom a prosztatára, például heregyulladás vagy alsó húgyúti fertőzés esetén.
  • Fájdalom esetén minden esetben orvosi kivizsgálás javasolt.

Lektorálta: Dr. Tóth Sára Rebeka

Prosztatagyulladás - Részletesen a témáról
Milyen vizsgálatok szükségesek prosztata megnagyobbodás esetén?
Milyen vizsgálatokra számíthatunk prosztata megnagyobbodás esetén? Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa elmondta, milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek ilyenkor.
Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?
Az egészséges életmód, azaz a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, jelentősen csökkentik a daganatos betegségek, így a prosztataarák előfordulásának esélyét. Mit tehetünk a megelőzésért?
Miért kell kezelni a prosztata megnagyobbodást?
50 év felett a férfiak közel fele tapasztalhatja a prosztata megnagyobbodás tüneteit, és éppen a gyakoriság miatt sokan legyintenek is rá, mondván, ez a kor velejárója. Holott ez a jelenség kezeletlenül további panaszokhoz vezethet. Hogyan ismerjük fel, és milyen esetekben kell kezelni a prosztata megnagyobbodást?
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását eredményezik. Melyek ezek?
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Miért lehetek érzékenyebb a hidegre?
Bár az idei tél nem tartozik a leghidegebbek közé, azért fázni lehet a 10 fok körüli időben is. Van egy betegcsoport, amely tagjai különösen megszenvedik a hideget, mivel lényegesen érzékenyebbek a...
Hogyan kezelhető a COPD?
A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egy hosszú lefolyású, a tüdő fokozatosan súlyosbodó, visszafordíthatatlan károsodásával járó betegség. Hogyan kezelhető?
Megfázás, influenza vagy Covid-19?
A különböző eredetű légúti megbetegedések rendkívül gyakoriak. Ezek sok esetben járnak hasonló tünetekkel, így egymástól való elkülönítésük nem mindig egyszerű feladat. Vegyük sorra, hogy mik...
Milyen terápiák segíthetnek a porckopáson?
Sportolásnál, futásnál, de akár lépcsőzésnél, felállásnál is fájdalommal járhat a térdben jelentkező porckopás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a...