Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Korányi László, urológus
A jóindulatú prosztata megnagyobbodás a férfiak életében megjelenő elváltozás, mely jellegzetes vizelési tünetekkel jár és ezek fennállása az életminőség romlását idézi elő.

A prosztata közvetlenül a húgyhólyag alatt, azzal szorosan érintkezve helyezkedik el és átmegy a szerven a húgycső. A serdülőkori hormonális áttörés során fejlődik ki a prosztata mirigyes állománya, mely után a szerv kb. 40-45 éves korig azonos szövettani szerkezetet mutat. Ezt követően azonban egy, addig jelen nem lévő szöveti struktúra fejlődik ki, melynek a pontos szövettani meghatározása: göbös szövetújdonképződés.

Mi okozza a vizelési panaszokat?

A vizelési panaszokat ez az "újonnan" kialakult szövettípus okozza: deformálja a húgycsövet (kívülről összenyomja), illetve a hólyagalapot alulról benyomja. A prosztata megnagyobbodás két csoportját különítjük el.

  1. Az ürítési panaszokra az jellemező, hogy a vizelet nehezebben indul, sugara vékonyabbá válik, néha akadozik - főleg a reggeli első vizelet ürítése során.
  2. A tárolási panaszok jellegzetessége a rátörő vizelés inger (azonnal ki kell menni a WC-re), illetve nő a megszokottnál zavaróan gyakoribb nappali és éjszakai vizelések száma.

Amikor ilyen vizelési panaszok alakulnak ki, urológus szakorvosi vizsgálatnak kell következnie. 

Legfontosabb a megelőzés

50 éves kor felett minden, teljesen panaszmentes férfinak is urológiai szakvizsgálat javasolt elsősorban a prosztata rosszindulatú daganatának kizárása céljából, de más, egyébként panaszt nem okozó, de kivizsgálást és kezelést igénylő betegségek is felismerésre kerülhetnek (pl. vesedaganat)

Az urológiai vizsgálat során részletes kórelőzmény felvétel mellett fizikális és ultrahang vizsgálat is történik,és a leletek alapján kerül meghatározásra a terápiás javaslat. 

A kezelés

A kezelés mindig egyénre szabott, mivel a panaszok jellege mindenkinél más testi, biológiai környezetben alakul ki. A panaszok nincsenek szoros összefüggésben a prosztata méretével, tehát maga a prosztata megnagyobbodás megnevezés egy biológiai státuszt jelent, nem pedig betegséget (ha nem okoz panaszt). A panaszok ma már jól kezelhetők és jelentősen kitolják az alapvetően sebész betegség műtétének időpontját.

A terápiás skála széles körű:

Fontos a beteg életvitele, a hideghatástól és egyéb, a prosztata duzzanatával járó, az azt izgató szerek (pl. alkohol, csípős, fűszeres koszt) fokozott mértékű alkalmazásától való tartózkodás. A gasztronómiai élvezethez szükséges (normál) mennyiségben gyakorlatilag minden fogyasztható. 

Gyógyszeresen is több lehetőség áll rendelkezésre, melyek meghatározása szakorvosi feladat.

Amikor a gyógyszeres kezelés már nem elég hatásos és a vizelési panaszok az életminőséget jelentősen rontják, műtéti megoldás jön szóba. Ennek két csoportja van: a húgycsövön keresztül elvégezhető és a méretében jelentősen megnagyobbodott prosztata esetén a nyílt műtét. Mindkét esetben a húgyhólyag alatt, a prosztatán átmenő húgycsőfal és annak környezetében levő prosztata szövet részleges eltávolításáról van szó, mely után a vizelési panaszok, az adott egyénre jellegzetes módon, gyakorlatilag megszűnnek. 

(Dr. Korályi László)

Útmutató

  • A jóindulatú prosztata megnagyobbodás minden férfi életében megjelenő elváltozás.
  • 50 éves kor felett minden, teljesen panaszmentes férfinak is urológiai szakvizsgálat javasolt.
  • A prosztata megnagyobbodás okozta panaszok ma már jól kezelhetők és jelentősen kitolták az alapvetően sebész betegség műtétének időpontját.
  • Fontos a beteg életvitele, de gyógyszeresen is több lehetőség áll rendelkezésre.
Jóindulatú prosztata megnagyobbodás - Részletesen a témáról
Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek prosztata megnagyobbodás esetén?

Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek prosztata megnagyobbodás esetén?

50 év felett a férfiak közel fele tapasztalhatja a prosztata megnagyobbodás tüneteit, és éppen a gyakoriság miatt sokan legyintenek is rá, mondván, ez a kor velejárója. Holott ez a jelenség kezeletlenül további panaszokhoz vezethet. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa elmondta, milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek ilyenkor.
Miért kell kezelni a prosztata megnagyobbodást?

Miért kell kezelni a prosztata megnagyobbodást?

50 év felett a férfiak közel fele tapasztalhatja a prosztata megnagyobbodás tüneteit, és éppen a gyakoriság miatt sokan legyintenek is rá, mondván, ez a kor velejárója. Holott ez a jelenség kezeletlenül további panaszokhoz vezethet.
Milyen tünetei lehetnek a prosztata betegségeinek?

Milyen tünetei lehetnek a prosztata betegségeinek?

A prosztata számos betegsége ugyanazokat a panaszokat okozza, ezért a pontos kórkép megállapításához elengedhetetlen a teljes körű urológiai kivizsgálás.
Dr. Korányi László Szerző: Dr. Korányi László urológus
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hány éves kor után jelentkezik a prosztata jóindulatú megnagyobbodása?
Mit írtak mások a jóindulatú prosztata megnagyobbodás témában?
Hasznos lehet
A prosztata számos betegsége ugyanazokat a panaszokat okozza, ezért a pontos kórkép megállapításához elengedhetetlen a teljes körű urológiai kivizsgálás.
50 év felett a férfiak közel fele tapasztalhatja a prosztata megnagyobbodás tüneteit, és éppen a gyakoriság miatt sokan legyintenek is rá, mondván, ez a kor velejárója. Holott ez a jelens ...
50 év felett a férfiak közel fele tapasztalhatja a prosztata megnagyobbodás tüneteit, és éppen a gyakoriság miatt sokan legyintenek is rá, mondván, ez a kor velejárója. Holott ez a jelens ...