Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?

Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?

Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.02.19.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az egészséges életmód, azaz a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, jelentősen csökkentik a daganatos betegségek, így a prosztataarák előfordulásának esélyét. Mit tehetünk a megelőzésért?

Mire érdemes figyelni, ha szeretnénk megelőzni a prosztatarák kialakulását?

  • Óvakodjunk az elhízástól és figyeljünk az egészséges testsúly megtartására.
  • Mozogjunk rendszeresen: sétáljunk többet, és próbáljunk meg kevesebbet ülni. Igyekezzünk beépíteni a mindennapi életünkbe a rendszeres testmozgást.
  • Étrendünk legyen gazdag teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben és hüvelyesekben. Ha a szokásos menünk nem tartalmazza ezeket az alapanyagokat, reformáljuk meg a táplálkozási szokásainkat.
  • Korlátozzuk a gyorséttermi étkezések számát, továbbá csökkentsük a túlzott cukor, só,keményítő illetve zsírfogyasztást, ezzel nagyban csökkenthetjük az elhízás kialakulását.
  • Kerüljük a feldolgozott, késztermékek fogyasztását, továbbá korlátozzuk a vörös húsok (pl. marha, sertés, bárányhús) bevitelét.
  • Kerüljük a cukros üdítők és energiaitalok fogyasztását, igyunk szükségletünknek megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot (pl. ásványvíz, cukormentes tea, stb.)
  • Mérsékeljük - vagy hagyjuk el - az alkoholfogyasztást!
  • Ne használjunk rákmegelőzésére szolgáló étrend-kiegészítőket! Elsősorban kiegyensúlyozott és változatos táplálkozással próbáljuk meg bevinni a szervezetünknek szükséges tápanyagokat. Ha mégis szeretnénk szedni valamilyen kiegészítő készítményt, egyeztessük ezt a kezelőorvosunkkal.
  • Szokjunk le a dohányzásról!
  • Kerüljük az erős napsugárzást, óvakodjunk a tűző, illetve a nyári 10-14-ig terjedő napon való tartózkodástól!

Forrás: Diet, nutrition, physical activity and prostate cancer

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.02.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Miért jobb az új robottechnika a daganatok kezelésében?
A rosszindulatú nőgyógyászati elváltozások közül az emlődaganat után a méhtest daganata a leggyakoribb betegség, amelyből évi 1000-1200 új esetet diagnosztizálnak. A méhtestdaganat eltávolítására a...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...