Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?

Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?

Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.02.19.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az egészséges életmód, azaz a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, jelentősen csökkentik a daganatos betegségek, így a prosztataarák előfordulásának esélyét. Mit tehetünk a megelőzésért?

Mire érdemes figyelni, ha szeretnénk megelőzni a prosztatarák kialakulását?

  • Óvakodjunk az elhízástól és figyeljünk az egészséges testsúly megtartására.
  • Mozogjunk rendszeresen: sétáljunk többet, és próbáljunk meg kevesebbet ülni. Igyekezzünk beépíteni a mindennapi életünkbe a rendszeres testmozgást.
  • Étrendünk legyen gazdag teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben és hüvelyesekben. Ha a szokásos menünk nem tartalmazza ezeket az alapanyagokat, reformáljuk meg a táplálkozási szokásainkat.
  • Korlátozzuk a gyorséttermi étkezések számát, továbbá csökkentsük a túlzott cukor, só,keményítő illetve zsírfogyasztást, ezzel nagyban csökkenthetjük az elhízás kialakulását.
  • Kerüljük a feldolgozott, késztermékek fogyasztását, továbbá korlátozzuk a vörös húsok (pl. marha, sertés, bárányhús) bevitelét.
  • Kerüljük a cukros üdítők és energiaitalok fogyasztását, igyunk szükségletünknek megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot (pl. ásványvíz, cukormentes tea, stb.)
  • Mérsékeljük - vagy hagyjuk el - az alkoholfogyasztást!
  • Ne használjunk rákmegelőzésére szolgáló étrend-kiegészítőket! Elsősorban kiegyensúlyozott és változatos táplálkozással próbáljuk meg bevinni a szervezetünknek szükséges tápanyagokat. Ha mégis szeretnénk szedni valamilyen kiegészítő készítményt, egyeztessük ezt a kezelőorvosunkkal.
  • Szokjunk le a dohányzásról!
  • Kerüljük az erős napsugárzást, óvakodjunk a tűző, illetve a nyári 10-14-ig terjedő napon való tartózkodástól!

Forrás: https://www.wcrf.org/wp-content/uploads/2021/02/prostate-cancer-report.pdf

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.02.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Mennyire megbízhatóak az egyes fogamzásgátlási módszerek?
Számos egészségügyi oka lehet annak, ha egy nő a hormonmentes védekezést választja. Jó tudni tehát, melyik módszer mennyire hatékony - dr. Hintalan Albert, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa az ún....
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...