Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?

Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?

Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.29.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az egészséges életmód, azaz a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, jelentősen csökkentik a daganatos betegségek, így a prosztataarák előfordulásának esélyét. Mit tehetünk a megelőzésért?

Mire érdemes figyelni, ha szeretnénk megelőzni a prosztatarák kialakulását?

  • Óvakodjunk az elhízástól és figyeljünk az egészséges testsúly megtartására.
  • Mozogjunk rendszeresen: sétáljunk többet, és próbáljunk meg kevesebbet ülni. Igyekezzünk beépíteni a mindennapi életünkbe a rendszeres testmozgást.
  • Étrendünk legyen gazdag teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben és hüvelyesekben. Ha a szokásos menünk nem tartalmazza ezeket az alapanyagokat, reformáljuk meg a táplálkozási szokásainkat.
  • Korlátozzuk a gyorséttermi étkezések számát, továbbá csökkentsük a túlzott cukor, só,keményítő illetve zsírfogyasztást, ezzel nagyban csökkenthetjük az elhízás kialakulását.
  • Kerüljük a feldolgozott, késztermékek fogyasztását, továbbá korlátozzuk a vörös húsok (pl. marha, sertés, bárányhús) bevitelét.
  • Kerüljük a cukros üdítők és energiaitalok fogyasztását, igyunk szükségletünknek megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot (pl. ásványvíz, cukormentes tea, stb.)
  • Mérsékeljük - vagy hagyjuk el - az alkoholfogyasztást!
  • Ne használjunk rákmegelőzésére szolgáló étrend-kiegészítőket! Elsősorban kiegyensúlyozott és változatos táplálkozással próbáljuk meg bevinni a szervezetünknek szükséges tápanyagokat. Ha mégis szeretnénk szedni valamilyen kiegészítő készítményt, egyeztessük ezt a kezelőorvosunkkal.
  • Szokjunk le a dohányzásról!
  • Kerüljük az erős napsugárzást, óvakodjunk a tűző, illetve a nyári 10-14-ig terjedő napon való tartózkodástól!

Forrás: Diet, nutrition, physical activity and prostate cancer

Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.10.29.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hatékony-e a teljes test vizsgálata a daganatok kimutatásában?
Van-e kockázata a teljes testet célzó daganatot kutató vizsgálatoknak? Mennyire hatékony ez az eljárás? Érdemes-e igénybe venni, ha nincsenek rákra utaló tüneteink?
A mellékvesekéreg-rák azonosításának új módszerét vizsgálják
Már szabadalmi eljárás alatt van a Semmelweis Egyetem Endokrinológiai Tanszékének kutatócsoportja által kifejlesztett, mellékvesekéreg daganatok szövettani diagnosztizálását segítő innovatív eljárás....
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.