Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?

Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?

Hogyan előzzük meg a prosztatarák kialakulását?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.29.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az egészséges életmód, azaz a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, jelentősen csökkentik a daganatos betegségek, így a prosztataarák előfordulásának esélyét. Mit tehetünk a megelőzésért?

Mire érdemes figyelni, ha szeretnénk megelőzni a prosztatarák kialakulását?

  • Óvakodjunk az elhízástól és figyeljünk az egészséges testsúly megtartására.
  • Mozogjunk rendszeresen: sétáljunk többet, és próbáljunk meg kevesebbet ülni. Igyekezzünk beépíteni a mindennapi életünkbe a rendszeres testmozgást.
  • Étrendünk legyen gazdag teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben és hüvelyesekben. Ha a szokásos menünk nem tartalmazza ezeket az alapanyagokat, reformáljuk meg a táplálkozási szokásainkat.
  • Korlátozzuk a gyorséttermi étkezések számát, továbbá csökkentsük a túlzott cukor, só,keményítő illetve zsírfogyasztást, ezzel nagyban csökkenthetjük az elhízás kialakulását.
  • Kerüljük a feldolgozott, késztermékek fogyasztását, továbbá korlátozzuk a vörös húsok (pl. marha, sertés, bárányhús) bevitelét.
  • Kerüljük a cukros üdítők és energiaitalok fogyasztását, igyunk szükségletünknek megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot (pl. ásványvíz, cukormentes tea, stb.)
  • Mérsékeljük - vagy hagyjuk el - az alkoholfogyasztást!
  • Ne használjunk rákmegelőzésére szolgáló étrend-kiegészítőket! Elsősorban kiegyensúlyozott és változatos táplálkozással próbáljuk meg bevinni a szervezetünknek szükséges tápanyagokat. Ha mégis szeretnénk szedni valamilyen kiegészítő készítményt, egyeztessük ezt a kezelőorvosunkkal.
  • Szokjunk le a dohányzásról!
  • Kerüljük az erős napsugárzást, óvakodjunk a tűző, illetve a nyári 10-14-ig terjedő napon való tartózkodástól!

Forrás: Diet, nutrition, physical activity and prostate cancer

Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.10.29.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.