Semmelweis Egyetem cikkei

A Semmelweis Egyetem oktatási, gyógyítási, kutatási tevékenységével, szolgáltatásaival kapcsolatos hivatalos közleményei, betegtájékoztató anyagai.

Javulhat a gyógyulási esély a melanomás betegeknél
2023.05.04. 08:46
Lényegesen meghosszabbodott az áttétes melanómás betegek túlélési esélye Magyarországon.
Milyen tényezők rontják a hímivarsejtek minőségét?
2023.04.27. 07:15
Hanyatlik a férfi nemzőképesség. Melyek azok a fő rizikófaktorok, melyek ronthatják a spermiumok funkcióját?
Pszichoterápia segíti a fülzúgásos betegeket
2023.04.13. 11:00
Az országban egyedülálló módon a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika Fülzúgás Ambulanciáján működik az a csoportterápiás lehetőség, ahol fülzúgásban szenvedő betegek kaphatnak pszichés támogatást annak érdekében, hogy elviselhetőbb legyen számukra a kellemetlen hangélménnyel való együttélés.
Hogyan tartsuk a hisztamin-intolerancia diétát?
2023.04.06. 09:52
Ha a hisztamin-intolerancia feltételezett diagnózisa megtörtént, akkor következő lépcsőként hisztamin kizárásos diétát kell tartani, és diétás naplót vezetni. Mire figyeljünk ilyenkor?
Mennyire megbízható a hisztamin intolerancia vizsgálat?
2023.04.04. 11:58
Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, aki hisztamin intolerancia diagnózisa miatt szigorú diétára kényszerülnek, mert egy vérvizsgálat az úgynevezett DAO enzim csökkenését mutatta a szervezetükben. Elegendő-e egy vérvétel a diagnózishoz?
Forradalmasíthatja a fogászati implantátumokat egy új kutatás
2023.04.03. 11:25
A fogászati implantátumokat forradalmasíthatja az Innovációs díjas kutatás.
Mesterséges intelligencia segítheti a depresszió szűrését
2023.03.30. 11:36
Beszédelemzésen alapuló, a depresszió felismerését segítő nyelvfüggetlen szoftvert fejlesztenek közösen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem szakemberei. A technológia elsősorban az alapellátásban segíthetné a világszerte milliókat érintő mentális betegség szűrését, időt és pénzt spórolva az egészségügynek. Az alkalmazás már elkészült, de élesítéséhez további tesztekre van szükség.
A mellékvesekéreg-rák azonosításának új módszerét vizsgálják
2023.03.28. 15:39
Már szabadalmi eljárás alatt van a Semmelweis Egyetem Endokrinológiai Tanszékének kutatócsoportja által kifejlesztett, mellékvesekéreg daganatok szövettani diagnosztizálását segítő innovatív eljárás. Miért jelentős a felfedezés?
Hogyan hatnak a kapcsolatok az egészségünkre?
2023.03.24. 10:35
A Semmelweis Egyetem tudománynépszerűsítő online előadássorozatában dr. Dávid Beáta, a Mentálhigiéné Intézet igazgatója a legfrissebb szociológiai kutatások eredményeit bemutatva beszélt a bizalmas kapcsolathálózataink fontosságáról, azok alakulásáról és közelmúltbeli változásairól is.
Hogyan terjednek a vírusok?
2023.03.22. 09:50
Áttörést hozhat a levegőben terjedő kórokozók és légúti fertőzések kezelésében egy friss kutatás. A koronavírus terjedését vizsgáló tanulmány nemcsak korábban nem ismert koronavírus-forrásokat azonosított, de alapul szolgálhat más kórokozók – például influenza vagy RSV – terjedésének fékezésére és járványok megelőzésére is.