Semmelweis Egyetem cikkei

A Semmelweis Egyetem oktatási, gyógyítási, kutatási tevékenységével, szolgáltatásaival kapcsolatos hivatalos közleményei, betegtájékoztató anyagai.

Milyen veszélyei lehetnek a fogyókúrának?
2023.01.30. 07:40
A strandszezonban közeledtével gyakori, hogy mindenki hirtelen szeretne a hosszú idő alatt felszedett túlsúlyától megszabadulni. Milyen egészségügyi kockázatai lehetnek a drasztikus diétának?
Kihez fordulhatok, ha poszt-COVID pszichés tüneteim vannak?
2023.01.23. 19:20
Számos módszer létezik, amely segítségünkre lehet a poszt-Covid szindróma pszichológiai tüneteinek enyhítésében, azonban ha ezek nem hoznak eredményt, minden esetben érdemes orvoshoz fordulni. Mikor és kit kereshetünk fel pszichés problémáinkkal?
Internetfüggőséget okozhat a rendszeres alkoholfogyasztás
2023.01.17. 18:55
Szerhasználatra és addiktív viselkedésre is hajlamosító géneket és génvariánsokat azonosított egy nemzetközi kutatócsoport az ELTE és a Semmelweis Egyetem vezetésével.
Hogyan kezelhető a befagyott váll szindróma?
2023.01.09. 12:05
Minden tizedik nőt és a férfiak 8 százalékát is érinti az úgynevezett befagyott váll szindróma, amely olykor hetekig – hónapokig tartó táppénzre kényszeríti az érintett, 40-60 éves korosztályt. Mit tehetünk ellene?
Hogyan készüljünk fel okosan a bikiniszezonra?
2023.01.09. 07:40
A tavaszi hónapok hamar véget érnek és elérkezik az az időszak, amikor kevesebb ruha fedi a bőrünket. A téli hónapok során felhalmozódott esetleges súlyfelesleg „eltüntetése” ekkor már kihívást jelent, különösen, ha strandra, úszni, fürdeni megyünk. Hogyan készüljünk fel okosan a bikiniszezonra?
Ki kerülhet be a poszt-COVID rehabilitációs programba?
2023.01.07. 18:40
A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának poszt-COVID rehabilitációs programjában zömében súlyos koronavírus-betegségen átesett emberek vesznek részt, akik egy komplex felmérés után kapcsolódhatnak be a kéthetes kórházi irányítású ellátással induló, majd negyedéves otthoni rehabilitációval folytatódó folyamatba.
A téli náthát gyakran a poratka okozza
2023.01.05. 15:35
Krónikus orrdugulást, úgynevezett „allergiás náthát”, ritkább esetben szemvörösséget, szemviszketést okozhat a télen gyakrabban jelentkező házipor-allergia. Mit tehetünk ellene?
Miért ne együnk mentes ételeket, ha egészségesek vagyunk?
2022.12.30. 07:50
A köztudatban úgy él, hogy bizonyos összetevők (pl. glutén) vagy ételek (tejtermékek) károsak. Szabó Adrienn, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa szerint azonban szükségtelen a glutén vagy laktóz nélküli ételek fogyasztása az egészségesek számára.
Hogyan állítsuk vissza a biológiai ritmusunkat?
2022.12.29. 18:00
A biológiai ritmus helyreállítása nemcsak az alvás rendbetétele szempontjából fontos, hanem segít a hangulat stabilizálásában és a stressztűrő képesség növelésében is.
Ne „mentesen”, hanem kiegyensúlyozottan étkezzünk!
2022.12.28. 11:40
Sok a tévhit az úgynevezett reform ételekkel kapcsolatban – figyelmeztet a Semmelweis Egyetem szakértője. Glutén vagy laktóz nélküli ételek fogyasztása az ünnepi szezonban (is) szükségtelen az egészségesek számára. Sőt, nem kizárt, hogy a mentes ételekkel még több kalóriát viszünk be, mintha a hagyományos élelmiszereket fogyasztanánk.