Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mikor vegyük be a vitaminokat?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.06.21.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Ha a vitamin és ásványi anyag pótlására étrend-kiegészítőket használunk, akkor jogosan merülhet fel a kérdés azzal kapcsolatban, hogy mikor érdemes őket bevenni. A válasz korántsem olyan egyszerű, ugyanis számos dologtól függhet (pl. milyen vitaminról van szó, szedünk-e valamilyen gyógyszert rendszeresen). Milyen általános szabály fogalmazható meg mégis?

Multivitaminok és vízoldékony vitaminok

A multivitaminokat és egyes vízoldékony vitaminokat (pl. B-vitaminok) – ha a tájékoztatóban másképp nem jelölik - bármikor, étkezés közben vagy anélkül is bevehetjük, azonban érdemes mindig ugyanazon időben fogyasztani.

Amennyiben multivitamint és egyéb étrend kiegészítőt is szedünk (pl. Kalcium), érdemes azokat néhány óra különbséggel bevinni.

Zsírban oldódó vitaminok

A zsírban oldódó vitaminokat (pl. D-, A-, E-vitamin) inkább étkezés közben fogyasszuk, egyrészt azért, hogy elkerüljük az esetleges hányinger kialakulását, másrészt  pedig, hogy elősegítsük a vitamin hatékonyabb felszívódását.

Gyógyszerek és vitaminok

Ha rendszeresen szedünk valamilyen gyógyszert (p. pajzsmirigybetegségre) vagy antibiotikumos kúrán vagyunk, érdemes kikérnünk a vitaminok bevétele előtt a kezelőorvosunk vagy gyógyszerészünk véleményét azok bevételének időpontjáról az esetlegesen felmerülő gyógyszerkölcsönhatások miatt.

Mire figyeljünk?

Mielőtt az őszi-téli extra vitamin raktározást megkezdenénk, érdemes kikérnünk kezelőorvosunk véleményét arról, van-e szükségünk plusz vitamin és ásványi anyag bevitelére. Figyeljünk arra, hogy elsősorban egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással fedezzük a hiányzó tápanyagokat, de ha orvosunk is egyetért abban, hogy szükséges az étrend-kiegészítők használata elkezdhetjük azok szedését.

Forrás: 'What's the Best Time of Day to Take Vitamins?' (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.06.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...
Baker ciszta
A Baker-ciszta technikailag nem valódi ciszta, hanem a combhajlító izom ina alatt elhelyezkedő bursa megnagyobbodása. Ez a bursa csak akkor kapja meg a Baker ciszta titulust, ha kitágul és megtelik...