Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mikor vegyük be a vitaminokat?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.26.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Ha a vitamin és ásványi anyag pótlására étrend-kiegészítőket használunk, akkor jogosan merülhet fel a kérdés azzal kapcsolatban, hogy mikor érdemes őket bevenni. A válasz korántsem olyan egyszerű, ugyanis számos dologtól függhet (pl. milyen vitaminról van szó, szedünk-e valamilyen gyógyszert rendszeresen). Milyen általános szabály fogalmazható meg mégis?

Multivitaminok és vízoldékony vitaminok

A multivitaminokat és egyes vízoldékony vitaminokat (pl. B-vitaminok) – ha a tájékoztatóban másképp nem jelölik - bármikor, étkezés közben vagy anélkül is bevehetjük, azonban érdemes mindig ugyanazon időben fogyasztani.

Amennyiben multivitamint és egyéb étrend kiegészítőt is szedünk (pl. Kalcium), érdemes azokat néhány óra különbséggel bevinni.

Zsírban oldódó vitaminok

A zsírban oldódó vitaminokat (pl. D-, A-, E-vitamin) inkább étkezés közben fogyasszuk, egyrészt azért, hogy elkerüljük az esetleges hányinger kialakulását, másrészt  pedig, hogy elősegítsük a vitamin hatékonyabb felszívódását.

Gyógyszerek és vitaminok

Ha rendszeresen szedünk valamilyen gyógyszert (p. pajzsmirigybetegségre) vagy antibiotikumos kúrán vagyunk, érdemes kikérnünk a vitaminok bevétele előtt a kezelőorvosunk vagy gyógyszerészünk véleményét azok bevételének időpontjáról az esetlegesen felmerülő gyógyszerkölcsönhatások miatt.

Mire figyeljünk?

Mielőtt az őszi-téli extra vitamin raktározást megkezdenénk, érdemes kikérnünk kezelőorvosunk véleményét arról, van-e szükségünk plusz vitamin és ásványi anyag bevitelére. Egyelőre nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vitaminszedés meghosszabbítaná az emberek életét, sőt bizonyos zsírban oldódó vitaminok túlzott bevitele akár káros is lehet.A legtöbb felnőttnek nincs szüksége táplálékkiegészítőkre, kivéve ha valamilyen tápanyagból (pl. Kalcium) ténylegesen hiányt szenved. Figyeljünk ilyenkor arra, hogy elsősorban egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással fedezzük a hiányzó tápanyagokat, de ha orvosunk is egyetért abban, hogy szükséges az étrend-kiegészítők használata elkezdhetjük azok szedését.

Írta: S.J, Forrás: 'What's the Best Time of Day to Take Vitamins?' (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.02.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.