Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mikor vegyük be a vitaminokat?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.11.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Ha a vitamin és ásványi anyag pótlására étrend-kiegészítőket használunk, akkor jogosan merülhet fel a kérdés azzal kapcsolatban, hogy mikor érdemes őket bevenni. A válasz korántsem olyan egyszerű, ugyanis számos dologtól függhet (pl. milyen vitaminról van szó, szedünk-e valamilyen gyógyszert rendszeresen). Milyen általános szabály fogalmazható meg mégis?

Multivitaminok és vízoldékony vitaminok

A multivitaminokat és egyes vízoldékony vitaminokat (pl. B-vitaminok) – ha a tájékoztatóban másképp nem jelölik - bármikor, étkezés közben vagy anélkül is bevehetjük, azonban érdemes mindig ugyanazon időben fogyasztani.

Amennyiben multivitamint és egyéb étrend kiegészítőt is szedünk (pl. Kalcium), érdemes azokat néhány óra különbséggel bevinni.

Zsírban oldódó vitaminok

A zsírban oldódó vitaminokat (pl. D-, A-, E-vitamin) inkább étkezés közben fogyasszuk, egyrészt azért, hogy elkerüljük az esetleges hányinger kialakulását, másrészt  pedig, hogy elősegítsük a vitamin hatékonyabb felszívódását.

Gyógyszerek és vitaminok

Ha rendszeresen szedünk valamilyen gyógyszert (p. pajzsmirigybetegségre) vagy antibiotikumos kúrán vagyunk, érdemes kikérnünk a vitaminok bevétele előtt a kezelőorvosunk vagy gyógyszerészünk véleményét azok bevételének időpontjáról az esetlegesen felmerülő gyógyszerkölcsönhatások miatt.

Mire figyeljünk?

Mielőtt az őszi-téli extra vitamin raktározást megkezdenénk, érdemes kikérnünk kezelőorvosunk véleményét arról, van-e szükségünk plusz vitamin és ásványi anyag bevitelére. Figyeljünk arra, hogy elsősorban egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással fedezzük a hiányzó tápanyagokat, de ha orvosunk is egyetért abban, hogy szükséges az étrend-kiegészítők használata elkezdhetjük azok szedését.

Forrás: https://blogs.webmd.com/public-health/20210226/whats-the-best-time-of-day-to-take-vitamins

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2021.11.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Bulimia
Gyakran előfordul, hogy a bulimiában szenvedő emberek úgy érzik, hogy az evés közben elveszítik az irányítást tetteik felett, ami szégyent és bűntudatot okoz nekik. Mit tehet ilyenkor a beteg?
Anorexia
A közkeletű mítoszok ellenére az étkezési zavarok bárkit érinthetnek, ezt bizonyítja az is, hogy az Anorexia nervosa és a hozzá kapcsolódó rendellenességek a világ lakosságának legalább 9 százalékát...