Mennyi zöldséget és gyümöcsöt fogyasszunk télen?

Mennyi zöldséget és gyümöcsöt fogyasszunk télen?

Mennyi zöldséget és gyümöcsöt fogyasszunk télen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.13.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Az őszi és téli hónapokban fokozottabban kell figyelnünk arra, hogy elegendő idénygyümölcshöz és zöldséghez jussunk, hiszen legalább fél kilót kellene ennünk ezekből naponta – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Vitaminpótlás természetes módon

Az őszi és téli hónapokban kifejezetten fontos, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű vitaminhoz jusson, amelyet érdemes természetes úton, legkönnyebben a zöldségekből és gyümölcsökből biztosítani.

Mit együnk ilyenkor?

A friss zöldfélék a C-, K-, B1-, B2- és B6-vitaminokon kívül ásványi anyagokat (elsősorban káliumot és magnéziumot) tartalmaznak, valamint élelmi rostokat is, amelyek segítik a megfelelő emésztést.

  • Ha már a reggeli mellé az évszaknak megfelelő zöldséget és gyümölcsöt teszünk az asztalra, nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy a napi javasolt mennyiséget elfogyasszuk: a szendvicsekhez mindig készítsünk elő néhány szelet paprikát, paradicsomot, retket, uborkát, salátát; télen pedig reszelt répát, céklát, feketeretket vagy savanyú káposztát.
  • Tízóraira vagy uzsonnára nem kell energiadús ételekkel terhelni a szervezetünket, elég lehet egy-egy marék gyümölcs vagy egy tálka saláta is. Jellegzetes ízanyagaik nemcsak finomak, hanem különlegesen gazdagok egészséget védő összetevőkben: antioxidánsok, gyökfogók, baktérium- és vírusölő hatásúak is vannak közöttük. Magas folyadéktartalmuk (70-95 százalék) miatt is elengedhetetlen, hogy naponta ötször fogyasszunk gyümölcsöt vagy zöldséget
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.12.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.