Mennyi zöldséget és gyümöcsöt fogyasszunk télen?

Mennyi zöldséget és gyümöcsöt fogyasszunk télen?

Mennyi zöldséget és gyümöcsöt fogyasszunk télen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.02.03.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Az őszi és téli hónapokban fokozottabban kell figyelnünk arra, hogy elegendő idénygyümölcshöz és zöldséghez jussunk, hiszen legalább fél kilót kellene ennünk ezekből naponta – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Vitaminpótlás természetes módon

Az őszi és téli hónapokban kifejezetten fontos, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű vitaminhoz jusson, amelyet érdemes természetes úton, legkönnyebben a zöldségekből és gyümölcsökből biztosítani.

Mit együnk ilyenkor?

A friss zöldfélék a C-, K-, B1-, B2- és B6-vitaminokon kívül ásványi anyagokat (elsősorban káliumot és magnéziumot) tartalmaznak, valamint élelmi rostokat is, amelyek segítik a megfelelő emésztést.

  • Ha már a reggeli mellé az évszaknak megfelelő zöldséget és gyümölcsöt teszünk az asztalra, nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy a napi javasolt mennyiséget elfogyasszuk: a szendvicsekhez mindig készítsünk elő néhány szelet paprikát, paradicsomot, retket, uborkát, salátát; télen pedig reszelt répát, céklát, feketeretket vagy savanyú káposztát.
  • Tízóraira vagy uzsonnára nem kell energiadús ételekkel terhelni a szervezetünket, elég lehet egy-egy marék gyümölcs vagy egy tálka saláta is. Jellegzetes ízanyagaik nemcsak finomak, hanem különlegesen gazdagok egészséget védő összetevőkben: antioxidánsok, gyökfogók, baktérium- és vírusölő hatásúak is vannak közöttük. Magas folyadéktartalmuk (70-95 százalék) miatt is elengedhetetlen, hogy naponta ötször fogyasszunk gyümölcsöt vagy zöldséget
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.02.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mire figyeljünk a levendula felhasználása során?
A levendula (Lavandula angustifolia) 30-60 cm magasra növő, mediterrán vidékeken őshonos növény (Magyarországon termesztik), amelynek lila, édeskés illatú virágját hasznosítják. Legtöbbször...
Idegrendszeri tünetek
Az idegrendszer különböző sérülései, megbetegedései jellegzetes idegrendszeri (neurológiai) tüneteket eredményezhetnek. Vegyük sorra, melyek a leggyakrabban előforduló idegrendszeri tünetek.
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...