Mennyi zöldséget és gyümöcsöt fogyasszunk télen?

Mennyi zöldséget és gyümöcsöt fogyasszunk télen?

Mennyi zöldséget és gyümöcsöt fogyasszunk télen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.13.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Az őszi és téli hónapokban fokozottabban kell figyelnünk arra, hogy elegendő idénygyümölcshöz és zöldséghez jussunk, hiszen legalább fél kilót kellene ennünk ezekből naponta – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Vitaminpótlás természetes módon

Az őszi és téli hónapokban kifejezetten fontos, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű vitaminhoz jusson, amelyet érdemes természetes úton, legkönnyebben a zöldségekből és gyümölcsökből biztosítani.

Mit együnk ilyenkor?

A friss zöldfélék a C-, K-, B1-, B2- és B6-vitaminokon kívül ásványi anyagokat (elsősorban káliumot és magnéziumot) tartalmaznak, valamint élelmi rostokat is, amelyek segítik a megfelelő emésztést.

  • Ha már a reggeli mellé az évszaknak megfelelő zöldséget és gyümölcsöt teszünk az asztalra, nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy a napi javasolt mennyiséget elfogyasszuk: a szendvicsekhez mindig készítsünk elő néhány szelet paprikát, paradicsomot, retket, uborkát, salátát; télen pedig reszelt répát, céklát, feketeretket vagy savanyú káposztát.
  • Tízóraira vagy uzsonnára nem kell energiadús ételekkel terhelni a szervezetünket, elég lehet egy-egy marék gyümölcs vagy egy tálka saláta is. Jellegzetes ízanyagaik nemcsak finomak, hanem különlegesen gazdagok egészséget védő összetevőkben: antioxidánsok, gyökfogók, baktérium- és vírusölő hatásúak is vannak közöttük. Magas folyadéktartalmuk (70-95 százalék) miatt is elengedhetetlen, hogy naponta ötször fogyasszunk gyümölcsöt vagy zöldséget
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.12.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Miért öregszik gyorsabban a test 50 év felett – és hogyan lassítható le?
50 éves kor után a test észrevehetően gyorsabban kezdhet el öregedni. Egy tanulmány szerint a szervek és szövetek öregedése ebben a korban felgyorsul. Azonban nem minden hanyatlik ugyanolyan ütemben:...
Matcha vs. zöld tea: melyik a jobb?
A matcha és a zöld tea ugyanabból a növényből származik, de másképp termesztik és készítik el őket, így tápanyagprofiljaik kissé eltérnek. A matcha több egészségügyi előnnyel járhat a matcha porban...
15 magas magnéziumtartalmú gyümölcs és zöldség
A magnézium egy esszenciális ásványi anyag, amely természetesen megtalálható különféle élelmiszerekben, beleértve a gyümölcsöket és zöldségeket. Kulcsfontosságú a vérnyomás szabályozásában, az...
6 ok, amiért érdemes chia magot fogyasztani
A chia mag aprócska, de rostot, omega-3 zsírsavakat, fehérjéket, ásványi anyagokat és antioxidánsokat biztosít, amelyek segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást. A fekete és fehér...