Mennyi zöldséget és gyümöcsöt fogyasszunk télen?

Mennyi zöldséget és gyümöcsöt fogyasszunk télen?

Mennyi zöldséget és gyümöcsöt fogyasszunk télen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.13.
Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika
Az őszi és téli hónapokban fokozottabban kell figyelnünk arra, hogy elegendő idénygyümölcshöz és zöldséghez jussunk, hiszen legalább fél kilót kellene ennünk ezekből naponta – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Vitaminpótlás természetes módon

Az őszi és téli hónapokban kifejezetten fontos, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű vitaminhoz jusson, amelyet érdemes természetes úton, legkönnyebben a zöldségekből és gyümölcsökből biztosítani.

Mit együnk ilyenkor?

A friss zöldfélék a C-, K-, B1-, B2- és B6-vitaminokon kívül ásványi anyagokat (elsősorban káliumot és magnéziumot) tartalmaznak, valamint élelmi rostokat is, amelyek segítik a megfelelő emésztést.

  • Ha már a reggeli mellé az évszaknak megfelelő zöldséget és gyümölcsöt teszünk az asztalra, nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy a napi javasolt mennyiséget elfogyasszuk: a szendvicsekhez mindig készítsünk elő néhány szelet paprikát, paradicsomot, retket, uborkát, salátát; télen pedig reszelt répát, céklát, feketeretket vagy savanyú káposztát.
  • Tízóraira vagy uzsonnára nem kell energiadús ételekkel terhelni a szervezetünket, elég lehet egy-egy marék gyümölcs vagy egy tálka saláta is. Jellegzetes ízanyagaik nemcsak finomak, hanem különlegesen gazdagok egészséget védő összetevőkben: antioxidánsok, gyökfogók, baktérium- és vírusölő hatásúak is vannak közöttük. Magas folyadéktartalmuk (70-95 százalék) miatt is elengedhetetlen, hogy naponta ötször fogyasszunk gyümölcsöt vagy zöldséget
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetika Megjelenés dátuma: 2022.12.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.