Milyen hatással van a szelén az egészségünkre?

Milyen hatással van a szelén az egészségünkre?

Milyen hatással van a szelén az egészségünkre?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.30.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Számos helyen olvashatjuk, hogy a szelén hiánya feltehetően elősegítheti a szív és érrendszeri betegségek, illetve egyes daganatok kialakulását, de vajon igazolt-e ez a hatása?

Ha szeretnénk megismerni a vitaminok és/vagy ásványi anyagok igazolt, egészségre gyakorolt hazásait, akkor az Európai Bizottság adatait érdemes áttekinteni. A szervezet célja, hogy hiteles, tudományos szakvéleményt nyújtson az élelmiszerekkel kapcsolatos állításokkal kapcsolatban.

A szelén hivatalosan is igazolt hatásai

A felnőtt emberi szervezet körülbelül 13-30 mg szelént tartalmaz, amely legnagyobb koncentrációban a májban, körmökben és a fogzománcban fordul elő. A szelén hozzájárul:

  • az immunrendszer normál működéséhez,
  • részt vesz az egészséges köröm és haj fenntartásában,
  • a pajzsmirigy egészséges működéséhez,
  • a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez,
  • szerepe van a spermaképződés folyamatában.

Miben található szelén?

Az élelmiszerek szeléntartalmát a talaj szeléntartalma is befolyásolhatja, de összességében megállapítható, hogy jó szelénforrások az alábbiak:

  • tengeri állatok,
  • teljes kiőrlésű gabonák,
  • húsok,
  • vese,
  • máj.

AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.

Forrás: https://www.cambridgecommodities.com/health-claims.htm, Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.01.30.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Bulimia
Gyakran előfordul, hogy a bulimiában szenvedő emberek úgy érzik, hogy az evés közben elveszítik az irányítást tetteik felett, ami szégyent és bűntudatot okoz nekik. Mit tehet ilyenkor a beteg?