Milyen zöldségeket érdemes fogyasztanunk?
Milyen zöldségeket érdemes fogyasztanunk?
Répafélék
A répafélék tele vannak K-vitaminnak, melyek fogyasztásával csökkenthetjük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
Tipp: Az egészséges körethez fokhagymás olívaolajon pároljunk meg különböző répaféléket.
Cékla
A cékla amellett, hogy rengeteg tápanyagot és rostot tartalmaz, az egyik legjobb természetes nitrát forrás, amelynek vérnyomáscsökkentő hatása lehet, így hozzájárulhat az egészséges keringés fenntartásához.
Tipp: A cékla sütésével fokozhatjuk a zöldség természetes édességét.
Mikrozöldségek
A retek, káposzta, kelkáposzta és brokkoli „baby” vagy mikro változatai magasabb tápanyagtartalmúak lehetnek, mint a hagyományos, érett növények, ezért jó döntés ezeket választani.
Tipp: Fogyaszd a mikro zöldségeket frissen (pl. szendvicshez) vagy készíts belőlük levest (pl. baby spenótból).
Vízitorma
Gyakran a rukkolával keverik össze ezt a magas antioxidáns tartalmú zöldséget, ami különösen gazdag A-, C- és K-vitaminban, ezért érdemes gyakrabban hozzáadni a bevásárló listánkhoz.
Tipp: A vízitorma élénk íze frissé teheti a szendvicseket, salátákat, de akár főzelékek feltétje is lehet.
Káposztafélék
A káposztafélék jelentős mennyiségű K- és C-vitamint, folsavat és béta-karotint tartalmaznak.
Tipp: Blansírozzuk meg a káposztaleveleket, vágjuk fel, majd adjuk hozzá pl. salátákhoz.
Spárga
A spárga édeskés íze megkönnyíti a folát és a B-vitamin bevitelt, amely jótékonyan hathat a vérnyomásunkra.
Tipp: A nyers spárgát vágjuk szálakra zöldséghámozóval, majd ízesítsük vele kedvenc salátánkat.
Spenót
A spenót C-, A- és K –vitaminban gazdag, valamint Mangánt is tartalmaz, mellyel csökkenthetjük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Tipp: Dobjuk fel a mindennapi reggelinket (pl. rántottát, turmixot) a spenót jellegzetes ízével.
Zöldborsó
A zöldborsó 7,2 gramm rostot tartalmaz, ezért érdemes arra figyelnünk, hogy mindig legyen a mélyhűtőnkben. A rostok jót tesznek az emésztésnek és hozzájárulnak a normál koleszterinszint fenntartásához/eléréséhez.
Tipp: Használjunk fagyasztott borsót levesekhez, mártásokhoz, salátákhoz.
Kelbimbó
A kelbimbót magas béta-karotin, C-vitamin és K-vitamin tartalma miatt az egyik legjobb szuperélelmiszernek tartják, erős ízét azonban sokan nem kedvelik. Ha nekünk is aggályaink vannak az ízével, akkor érdemes kipróbálnunk a bébi változatát, mert a zsenge zöldség levelei sokkal puhábbak és finomabbak.
Tipp: Használjunk salátákhoz, tésztákhoz és rakott ételekhez kelbimbót.
Forrás: 12 Powerhouse Vegetables You Should Be Eating (WebMD)