![Lehet-e teljes a növényi étrend?](https://doktorgo.hu/uploads/news/vegan-dieta.jpg)
Lehet-e teljes a növényi étrend?
Lehet-e teljes a növényi étrend?
![Bővebben](https://doktorgo.hu/assets/images/news.png)
Ha bemegyünk egy nagyobb élelmiszerboltba, szinte biztosan kapunk vegán felvágottat, vegán hamburgerpogácsát, esetleg vegán „darálthúst”. Ezáltal szinte az összes hagyományos, hússal készült ételt el tudjuk készíteni kizárólag növényi alapú élelmiszerekből is.
A vegán étrend együtt jár a vitaminhiánnyal?
„A vegán étrend 100%-osan növényi alapú, tehát nélkülözi a húst, halakat, tengeri herkentyűket, az összes tejterméket, a mézet és a tojást is a táplálkozásból. Sokan nem tudják elképzelni az életüket a rántott hús, virsli, vagy szalámi nélkül, de ezen felül a vegán étrend egészséges mivoltában is kételkednek” - kezdi Zalai Noémi. - „Amennyiben ezt az étrendet választjuk, való igaz, hogy nagyon tudatosan kell alakítanunk az étkezéseinket ahhoz, hogy semmilyen tápanyagban ne szenvedjünk hiányt.”
Vegán étrend=vitaminhiány?
Gyakori tévhit a vegán étrenddel kapcsolatban, hogy a fehérjehiány mellett B12, vas, vagy kalcium hiánnyal is kell számolnunk. Vegyes táplálkozás esetén az első, ami eszünkbe jut, ha a vaspótlásról van szó, az a vörös húsok. Valóban igaz, hogy a húsok tartalmazzák legnagyobb mennyiségben a vasat, de növényi forrásokból is be tudjuk vinni a szükséges mennyiséget. Kiváló vasforrást jelentenek például a száraz hüvelyesek, azok közül is kiemelkedő a lencse vastartalma.
A spenót, a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta szintén megfelelő lehet vaspótlásra, nem is beszélve a cékláról. Az olajos magvak közül a tökmag, a szezámmag és a lenmag rendelkezik jelentős mennyiségű vassal. Felszívódásuk természetesen nem ugyanaz, mint a vörös húsok esetében, hiszen a növényi táplálékokból kisebb arányban tud felszívódni a vas, de egy megfelelően összeállított növényi étrenddel semmiképpen sem lesz vashiányunk.
A kalciumpótlás elengedhetetlen!
A kalcium egy olyan nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely nemcsak a csontjaink, és fogaink egészsége védelmében fontos, de többek között szerepet játszik az izom és ingerületátvitelben is. Vegyes táplálkozásban a legtöbb kalciumot tejtermékekből visszük be. Azonban a ma kapható növényi tejek ugyanannyi kalciumot tartalmaznak, mint a tehéntej, hiszen mindet kalciummal dúsítják. Önmagában is tartalmaznak viszont kalciumot a diófélék, magvak és magvajak, illetve például a brokkoli, a kelkáposzta, a spenót, az amaránt, a szója, a csicseriborsó, a fehérbab is.
A B12 vitamin elsősorban állati eredetű termékekben fordul elő, de mint tudjuk, ha egészséges bélflórával rendelkezünk, akkor a szervezetünk is állít elő B12 vitamint, emiatt sem kell hát tartanunk.
Amennyiben tudatosan állítjuk össze étrendünket, nem fogunk semmilyen tápanyaghiányban szenvedni.
![Bővebben](https://doktorgo.hu/assets/images/news.png)
![Hasznos lehet](https://doktorgo.hu/assets/images/adatok.png)
![Mi az a DASH diéta?](https://doktorgo.hu/uploads/news/dash.jpg)
![Tavaszi nagytakarítás a fagyasztóban is!](https://doktorgo.hu/uploads/news/fagyasztott-gyumolcsok.jpg)
![Mit tehetünk memóriaromlás esetén?](https://doktorgo.hu/uploads/news/memoriaromlas.jpg)
![Terhességi diabétesz](https://doktorgo.hu/uploads/news/terhessegi-diabetesz.jpg)