Lehet-e teljes a növényi étrend?

Lehet-e teljes a növényi étrend?

Lehet-e teljes a növényi étrend?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.17.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a növényi alapú táplálkozás, és ezzel egyidőben egymás után jelennek meg különböző, a hús helyettesítésére alkalmas élelmiszerek is, hiszen az élelmiszergyártók is felismerték az újonnan jelentkező igényeket. De vajon lehet-e teljes a növényi étrend? Zalai Noémi dietetikus válaszol a kérdésünkre.

Ha bemegyünk egy nagyobb élelmiszerboltba, szinte biztosan kapunk vegán felvágottat, vegán hamburgerpogácsát, esetleg vegán „darálthúst”. Ezáltal szinte az összes hagyományos, hússal készült ételt el tudjuk készíteni kizárólag növényi alapú élelmiszerekből is.

A vegán étrend együtt jár a vitaminhiánnyal?

 „A vegán étrend 100%-osan növényi alapú, tehát nélkülözi a húst, halakat, tengeri herkentyűket, az összes tejterméket, a mézet és a tojást is a táplálkozásból. Sokan nem tudják elképzelni az életüket a rántott hús, virsli, vagy szalámi nélkül, de ezen felül a vegán étrend egészséges mivoltában is kételkednek” - kezdi Zalai Noémi. - „Amennyiben ezt az étrendet választjuk, való igaz, hogy nagyon tudatosan kell alakítanunk az étkezéseinket ahhoz, hogy semmilyen tápanyagban ne szenvedjünk hiányt.”

Vegán étrend=vitaminhiány?

Gyakori tévhit a vegán étrenddel kapcsolatban, hogy a fehérjehiány mellett B12, vas, vagy kalcium hiánnyal is kell számolnunk. Vegyes táplálkozás esetén az első, ami eszünkbe jut, ha a vaspótlásról van szó, az a vörös húsok. Valóban igaz, hogy a húsok tartalmazzák legnagyobb mennyiségben a vasat, de növényi forrásokból is be tudjuk vinni a szükséges mennyiséget. Kiváló vasforrást jelentenek például a száraz hüvelyesek, azok közül is kiemelkedő a lencse vastartalma.

A spenót, a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta szintén megfelelő lehet vaspótlásra, nem is beszélve a cékláról. Az olajos magvak közül a tökmag, a szezámmag és a lenmag rendelkezik jelentős mennyiségű vassal. Felszívódásuk természetesen nem ugyanaz, mint a vörös húsok esetében, hiszen a növényi táplálékokból kisebb arányban tud felszívódni a vas, de egy megfelelően összeállított növényi étrenddel semmiképpen sem lesz vashiányunk.

A kalciumpótlás elengedhetetlen!

A kalcium egy olyan nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely nemcsak a csontjaink, és fogaink egészsége védelmében fontos, de többek között szerepet játszik az izom és ingerületátvitelben is. Vegyes táplálkozásban a legtöbb kalciumot tejtermékekből visszük be. Azonban a ma kapható növényi tejek ugyanannyi kalciumot tartalmaznak, mint a tehéntej, hiszen mindet kalciummal dúsítják. Önmagában is tartalmaznak viszont kalciumot a diófélék, magvak és magvajak, illetve például a brokkoli, a kelkáposzta, a spenót, az amaránt, a szója, a csicseriborsó, a fehérbab is.

A B12 vitamin elsősorban állati eredetű termékekben fordul elő, de mint tudjuk, ha egészséges bélflórával rendelkezünk, akkor a szervezetünk is állít elő B12 vitamint, emiatt sem kell hát tartanunk.

Amennyiben tudatosan állítjuk össze étrendünket, nem fogunk semmilyen tápanyaghiányban szenvedni.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.01.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi az a DASH diéta?
A DASH diéta a „Dietary Approaches to Stop Hypertension” rövidítése. Általában a gyümölcsök, zöldségek, zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek, diófélék, magvak, lencse, bab és teljes kiőrlésű...
Tavaszi nagytakarítás a fagyasztóban is!
Mielőtt ismét élvezhetnénk a zsenge tavaszi zöldségeket és gyümölcsöket, érdemes átnézni a fagyasztót, hogy mit fogyasszunk el belőle. Vegyük számba, hogy mi, meddig áll el, mit kell előre vennünk...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?