Hogyan étkezzünk „tisztán”?

Hogyan étkezzünk „tisztán”?

Hogyan étkezzünk „tisztán”?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.19.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Mire kell figyelnünk akkor, ha nemcsak egészségesen, hanem természetesen, azaz „tisztán” szeretnénk étkezni? Mit lehet és mit nem ilyenkor? Kell-e változtatnunk? Tudd meg cikkünkből!

Kerüld a félkész, illetve készételeket

Az egészséges étrend alapja az, hogy minél több természetese alapanyagot választunk az étkezésekhez, tehát elhagyjuk a dobozos, zacskós, előre csomagolt kész ételeket és helyettük friss élelmiszereket választunk (pl. gyümölcslé vagy cukorka helyett válasszunk inkább friss gyümölcsöt). Nemcsak tisztán étkezel, ha ezt az utat választod, hanem a feldogozott élelmiszerek elhagyásával rengeteg kalória (cukrot, zsírt, sót) elfogyasztásától óvod meg magad.

Egyél több, teljes kiőrlésű gabonát

A finomított szénhidrátok (pl. fehér kenyér, tészta) elveszítik az értékes tápanyagokat a gyártási folyamat során, ezért érdemes helyettük a teljes kiőrlésű változatukat választani. Reggelizz zabpelyhet, süss tönkölylisztből kenyeret vagy készíts köretet bulgurból.

Egyél több gyümölcsöt, zöldséget

A természetes, tiszta étkezés alapja a rendszeres, friss zöldség és gyümölcsfogyasztás. Amennyiben nincs lehetőséged a friss alapanyag beszerzésére, a konzerv vagy fagyasztott termékek esetében nézd meg a termékek címkéjét, és válaszd azt, ami hozzáadott cukor, illetve só nélkül van feldolgozva. A cél az, hogy naponta legalább öt-kilenc adag gyümölcsöt, zöldséget fogyassz napi ajánlott kalóriamennyiségtől, illetve fizikai aktivitástól függően.

Csökkentsd a só és a hozzáadott cukor bevitelét

A tiszta étkezés alapja a minimális só és a hozzáadott cukor nélküli étrend követése, amit el tudsz érni akkor, ha kiiktatod a félkész, illetve kész élelmiszereket még akkor is, ha azok egészséges címkével vannak ellátva. Mindig olvasd el az élelmiszerek címkéjét, és győződj meg arról, hogy valóban nem tartalmaz ízfokozókat. Használj ízesítésre natúr fűszereket, gyógynövényeket.

Kerüld a mesterséges összetevőket

A mesterséges színezékeknek, édesítő- és tartósítószereknek nincs helye az egészséges táplálkozásban, ezért ha szeretnénk tisztán étkezni, akkor ki kell iktatnunk az ezeket tartalmazó termékeket az étrendünkből.

Fogyassz megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot

A cukros üdítők és gyümölcslevek helyett, fogyasszunk inkább ásványvizet vagy gyógyteát. Az előbbit akár mentával, citrusfélékkel vagy levendulával is feldobhatod, ha szeretnéd egy kicsit változatosabbá tenni az ízét.

Válassz biozöldségeket

A „tiszta” étkezésnek az alapja az, hogy minél természetesebb ételeket fogyasszunk, ezért ha teheted, vásárlásnál keresd inkább a biotermékeket. A biogazdálkodók természetes növényvédő szereket használnak, és kerülik az ember által előállítottakat, ami azért hasznos, mert ezzel mi is elkerülhetjük, hogy a szervezetünkbe jussanak a mesterséges növényvédő szerek. Vásárolj a helyi termelői piacon vagy keress olyan zöldségeket, gyümölcsöket, amelyeknek nem fogyasztod el a héját (pl. avokádó, kukorica).

Nézzük meg, milyen húsokat fogyasztunk

A hipermarketekben vásárolt húsok, tejtermékek és tojások általában olyan állatoktól származnak, amelyek növekedését antibiotikumokkal és egyéb hormonokkal segítik. Ha tehetjük, ezek helyett válasszunk biogazdálkodásban feldolgozott húsokat vagy hagyjuk el az állati eredetű fehérjék fogyasztását.

Hagyd el az alkoholos és a koffeines italok fogyasztását

Ha valóban szeretnél tisztán étkezni, akkor érdemes mind az alkoholos, mind a koffeines italokat elhagyni, de ha megengedőbb vagy magaddal, akkor is mérsékeld a napi koffeinbeviteledet 400 mg alá, és fogyassz minél kevesebbszer alkoholos italokat.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: 9 Ways to Eat Clean (WedMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.04.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan működik a 4:3-as időszakos böjtölés?
A 4:3-as szakaszos böjtölés megközelítése megköveteli, hogy négy napig hagyományosan étkezzen, a hét másik három napján pedig böjtöljön. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen előnyei lehetnek?
12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában
A zabkása klasszikus, rostokban gazdag reggeli, amely támogatja a szív egészségét és az emésztést. Körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz főtt csészénként. Az aszalt szilva, a lencse, a füge és más...
A tengeri moha valóban puffadáscsökkentő, energianövelő szuperétel?
A tengeri moha, más néven ír moha vagy Chondrus crispus, egyfajta vörös alga, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban használnak karragenán forrásaként, amelyet élelmiszerek sűrítésére használnak.
Hogyan fogyassza a brokkolit a maximális egészségügyi előnyök kihasználásáért?
Ha olyan módszereket keres, amelyekkel táplálóbbá teheti étrendjét, a brokkolit nem érdemes kihagyni. Ez a tápanyagban gazdag zöldség esszenciális vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása...