5 dolog, amitől éhes maradhatsz

5 dolog, amitől éhes maradhatsz

5 dolog, amitől éhes maradhatsz

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.03.22.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Előfordult már, hogy elfogyasztottuk a reggelinket, ebédünket, mégis éhesek maradtunk? Az éhség oka ilyenkor gyakran az, hogy mikrotápanyagokban hiányos ételeket fogyasztottunk. Összeszedtünk néhány olyan ételt, ami után nem meglepő, ha éhesek maradunk.

Croissant, fánk, muffin

A felsorolt édességeket sokan választják a reggeli tejeskávé mellé, azonban a magas zsír és szénhidráttartalmuk miatt a kelleténél több kalóriát fogyaszthatunk velük annak ellenére, hogy értékes tápanyagokban nem bővelkednek.

Tipp: A croissant, muffin vagy a fánk helyett válasszunk inkább teljes kiőrlésű pirítóst főtt tojással.

Diétás joghurt

Minél többször rágunk meg egy ételt, annál kevésbé leszünk éhesek, ebből a szempontból a joghurt nem a legjobb választás. Mindemellett az alacsony zsírtartalmú joghurtokban általában több (gyümölcs)cukor van, mint a normál változatban, ami gyorsabban megnövelheti a vércukorszintet.

Tipp: Próbáljuk ki inkább a normál joghurtot, granolával, friss, bogyós gyümölcsökkel, esetleg mandulával, dióval – a magasabb rosttartalom és a rágás miatt kisebb az esély az éhen maradásra.

Rizs

Az egyszerű fehér rizstől megemelkedhet, majd hirtelen lezuhanhat a vércukorszintünk, amitől ismét éhesek lehetünk.

Tipp: Érdemes köretként inkább- túlfőzés nélküli- basmati vagy barna rizst fogyasztanunk, amelyek nem okoznak olyan nagymértékű vércukorszint ingadozást, mint a fehér változat.

Tojásfehérje

Gyakori, hogy diétázás miatt sokan a tojásnak csak a fehérjét fogyasztják, azonban nem veszik számításba azt, hogy ilyenkor hamarabb lesznek éhesek, így akár több kalóriát is bevihetnek attól, mintha megették volna a tojássárgáját is.

Tipp: A teljes tojás amellett, hogy aminosavakban gazdag, elfogyasztása jobban csillapítja az éhséget, mint önmagában a fehérje, így nem érdemes külön fogyasztani őket.

Gyümölcslé 7 /13 Nincs benne a gyümölcs rostja, amelyből származik, ami nagy oka annak, hogy az alma és a szőlő telítettnek érzi magát, és lassítja a cukor áramlását a véráramba. Rost nélkül a vércukorszint gyorsan megugorhat, majd összeomolhat, és éhes lehet.

Fehér kenyér

A fehér kenyér alacsony rosttartalma miatt elfogyasztása után hamar megemelkedik a vércukorszintünk, amely leesése után hamar éhesek leszünk. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű pékáruk tartalmazzák azokat az értékes összetevőket (pl. korpa, héj), amelyek lassítják a szénhidrátok felszívódását- ezáltal a vércukorszint emelkedését – így jobban laktatnak, mint a fehér változat.

Tipp: A fehér kenyér helyett válasszunk inkább rozsos, zabkorpás, teljes kiőrlésű vagy tönköly kenyeret.

Forrás: 12 Foods That Leave You Hungry

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.03.22.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen étrendet kövessünk poszt-COVID fennállása esetén?
A poszt-COVID-19 szindrómához számos tünet társul, köztük sok táplálkozással kapcsolatos probléma, amelynek megoldásában dietetikus szakember egyénre szabott segítséget tud nyújtani. Mire figyeljünk...
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...