Miben tud segíteni egy dietetikus?

Miben tud segíteni egy dietetikus?

Miben tud segíteni egy dietetikus?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.05.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Mikor forduljunk dietetikushoz? Miben tud segíteni nekünk? Mire számítsunk a szakrendelésen?

A dietetikus emellett, hogy az egészséges emberek számára az egészség megőrzésében segít, betegség esetén egyénre szabott életmód- és táplálkozási tanácsadással segíti a pácienseit.

Mikor forduljunk dietetikushoz?

Az alábbi esetekben érdemes dietetikus segítségét kérnünk:

  • Ha szeretnénk az egészségünket megelőzni, és ehhez egy teljes körű életmód változtatás, táplálkozási tanácsadás szükséges.
  • Ha diagnosztizált betegségünk van (pl. gluténérzékenység, cukorbetegség), és étrendi tanácsadásra van szükségünk.
  • Testsúlyproblémák (elhízás, kóros soványság) fennállásánál.
  • Speciális étrendek (pl. sportolók) kialakításánál.
  • Ha még nincs kialakult betegségünk, de a laboreredményeink normálistól eltérő értékeket mutatnak (pl. magas koleszterinszint), amelyeket megfelelő étrenddel/életmóddal még kezelhetünk.

Mire lehet szükségünk a dietetikai tanácsadás során?

  • Aktuális laboreredmények.
  • Korábbi vizsgálatok eredményei (pl. csontsűrűség vizsgálat, tejcukor érzékenység vizsgálat, terheléses vércukorszint vizsgálat, stb.).
  • Étrendi napló (ha van).

Mire számítsunk a szakrendelésen?

A táplálkozási anamnézis felvétele után, a dietetikus elvégzi a szükséges tápláltsági állapot felmérését, amelyben megállapítja a BMI értéket, illetve megtörténik a testzsírszázalék mérése is. Az eredmények függvényében a dietetikus kialakítja az egyénre szabott étrendi javaslatot, továbbá ellát minket a terápiához szükséges életmód tanácsokkal.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mennyi rostra van szüksége egy felnőtt szervezetnek?
A rostoknak kiemelt szerepük van az egészségmegőrzésben, a betegségmegelőzésben, és az immunrendszerünk megfelelő működésében is. Zalai Noémi, a Toman Diet dietetikus szakértője összefoglalta a...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.