Miben tud segíteni egy dietetikus?

Miben tud segíteni egy dietetikus?

Miben tud segíteni egy dietetikus?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.05.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Mikor forduljunk dietetikushoz? Miben tud segíteni nekünk? Mire számítsunk a szakrendelésen?

A dietetikus emellett, hogy az egészséges emberek számára az egészség megőrzésében segít, betegség esetén egyénre szabott életmód- és táplálkozási tanácsadással segíti a pácienseit.

Mikor forduljunk dietetikushoz?

Az alábbi esetekben érdemes dietetikus segítségét kérnünk:

  • Ha szeretnénk az egészségünket megelőzni, és ehhez egy teljes körű életmód változtatás, táplálkozási tanácsadás szükséges.
  • Ha diagnosztizált betegségünk van (pl. gluténérzékenység, cukorbetegség), és étrendi tanácsadásra van szükségünk.
  • Testsúlyproblémák (elhízás, kóros soványság) fennállásánál.
  • Speciális étrendek (pl. sportolók) kialakításánál.
  • Ha még nincs kialakult betegségünk, de a laboreredményeink normálistól eltérő értékeket mutatnak (pl. magas koleszterinszint), amelyeket megfelelő étrenddel/életmóddal még kezelhetünk.

Mire lehet szükségünk a dietetikai tanácsadás során?

  • Aktuális laboreredmények.
  • Korábbi vizsgálatok eredményei (pl. csontsűrűség vizsgálat, tejcukor érzékenység vizsgálat, terheléses vércukorszint vizsgálat, stb.).
  • Étrendi napló (ha van).

Mire számítsunk a szakrendelésen?

A táplálkozási anamnézis felvétele után, a dietetikus elvégzi a szükséges tápláltsági állapot felmérését, amelyben megállapítja a BMI értéket, illetve megtörténik a testzsírszázalék mérése is. Az eredmények függvényében a dietetikus kialakítja az egyénre szabott étrendi javaslatot, továbbá ellát minket a terápiához szükséges életmód tanácsokkal.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen étrendet kövessünk poszt-COVID fennállása esetén?
A poszt-COVID-19 szindrómához számos tünet társul, köztük sok táplálkozással kapcsolatos probléma, amelynek megoldásában dietetikus szakember egyénre szabott segítséget tud nyújtani. Mire figyeljünk...
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...