Mit együnk koleszterinszint emelkedése esetén?

Mit együnk koleszterinszint emelkedése esetén?

Mit együnk koleszterinszint emelkedése esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.04.16.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A szív és keringési rendszer betegségeinek kialakulásának hátterében sok esetben a helytelen táplálkozási szokások állnak. A gyógyszeres terápia megkezdése előtt érdemes életmódváltással befolyásolni a koleszterinszintet. Mit ehetünk, és mit kerüljünk ilyenkor?

Mire figyeljünk étrend összeállításnál?

  • A napi energia bevitel maxiumum 30 százaléka legyen az össz-zsírbevitelünk, melyben a telített zsírsavak maximum 10 százalékot tegyenek ki.
  • Válasszunk inkább telítetlen zsírsavakat a zsírbevitelnél.
  • Csökkentsük minimálisra a transz-zsírsavak fogyasztását.
  • Növeljük a napi rostfogyasztást legalább 35 g/napra.
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást.
  • Csökkentsük a fruktóz, szacharóz, invertcukor és glükóz tartalmú ételek fogyasztását.

Mit együnk?

  • zöldség- és főzelékfélék, száraz hüvelyesek: brokkoli, káposztafélék, petrezselyem, zeller, fejes saláta, paprika, paradicsom, retek, cukkini, padlizsán
  • gyümölcsök: alma, körte, citrusfélék, kivi, piros gyümölcsök
  • olajos magvak: dió, mandula
  • péksütemények: teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk (pl. Graham kenyér, bakonyi barna)
  • házi készítésű, reform jellegű, édesítőszeres édességek
  • gabonafélék: hajdina, köles, korpák (búza, zab), zabpehely, barnarizs
  • durumlisztből készült száraz tészták
  • tej, tejtermékek: 1,5%-os tej, 12%-os tejföl, zsír­szegény joghurt, kefir, sovány túró
  • húsok: csirke, pulyka, zsírszegény sertéscomb vagy karaj grillezve vagy sütve
  • halak: lazac, busa, harcsa, makréla
  • tojás (maximum heti 2-3 db)
  • növényi olajok használata

Mit kerüljünk?

  • zöldségfélék: sütőtök, csicsóka, borsó, lencse
  • krémlevesek
  • gyümölcsök: banán, szőlő, aszalt és cukrozott gyümölcsök
  • cukros és/vagy zsíros pékáruk: kaka­ós csiga, lekváros, sajtos pogácsa
  • zsíros (20% zsírtartalom feletti) tejtermékek: vaj, tejföl, tejszín, sajtok, cukrozott tejdesszertek
  • húsok, húskészítmények: kacsa, liba, zsírosabb húsrészek (pl. sertés, marha), szalámi, kolbász, hurka, felvágott (pl. disznósajt), tepertő, szalonna
  • kacsa-, liba-, sertészsír
  • édesség: csokoládé, kekszek, nápolyik
  • alkohol
  • cukros üdítőitalok
  • majonézes saláták
  • frissen (zsírban) sültek
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.04.16.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi kerüljön a tányérra májusban?
Mi kerüljön a tavaszi menübe? Mire figyeljünk ilyenkor? Milyen forrásokból pótoljuk a szervezetünknek szükséges tápanyagokat? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összefoglalta, milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?
A daganatos megbetegedések gyógyító kezelései nagyon megterhelik még az ellenállóbb emberek szervezetét is, ezért kiemelten fontos a lehető legjobb tápláltsági állapot elérése.