Mit együnk koleszterinszint emelkedése esetén?

Mit együnk koleszterinszint emelkedése esetén?

Mit együnk koleszterinszint emelkedése esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.09.21.
Szerző: doktorGO
A szív és keringési rendszer betegségeinek kialakulásának hátterében sok esetben a helytelen táplálkozási szokások állnak. A gyógyszeres terápia megkezdése előtt érdemes életmódváltással befolyásolni a koleszterinszintet. Mit ehetünk, és mit kerüljünk ilyenkor?

Mire figyeljünk étrend összeállításnál?

  • A napi energia bevitel maxiumum 30 százaléka legyen az össz-zsírbevitelünk, melyben a telített zsírsavak maximum 10 százalékot tegyenek ki.
  • Válasszunk inkább telítetlen zsírsavakat a zsírbevitelnél.
  • Csökkentsük minimálisra a transz-zsírsavak fogyasztását.
  • Növeljük a napi rostfogyasztást legalább 35 g/napra.
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást.
  • Csökkentsük a fruktóz, szacharóz, invertcukor és glükóz tartalmú ételek fogyasztását.

Mit együnk?

  • zöldség- és főzelékfélék, száraz hüvelyesek: brokkoli, káposztafélék, petrezselyem, zeller, fejes saláta, paprika, paradicsom, retek, cukkini, padlizsán
  • gyümölcsök: alma, körte, citrusfélék, kivi, piros gyümölcsök
  • olajos magvak: dió, mandula
  • péksütemények: teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk (pl. Graham kenyér, bakonyi barna)
  • házi készítésű, reform jellegű, édesítőszeres édességek
  • gabonafélék: hajdina, köles, korpák (búza, zab), zabpehely, barnarizs
  • durumlisztből készült száraz tészták
  • tej, tejtermékek: 1,5%-os tej, 12%-os tejföl, zsír­szegény joghurt, kefir, sovány túró
  • húsok: csirke, pulyka, zsírszegény sertéscomb vagy karaj grillezve vagy sütve
  • halak: lazac, busa, harcsa, makréla
  • tojás (maximum heti 2-3 db)
  • növényi olajok használata

Mit kerüljünk?

  • zöldségfélék: sütőtök, csicsóka, borsó, lencse
  • krémlevesek
  • gyümölcsök: banán, szőlő, aszalt és cukrozott gyümölcsök
  • cukros és/vagy zsíros pékáruk: kaka­ós csiga, lekváros, sajtos pogácsa
  • zsíros (20% zsírtartalom feletti) tejtermékek: vaj, tejföl, tejszín, sajtok, cukrozott tejdesszertek
  • húsok, húskészítmények: kacsa, liba, zsírosabb húsrészek (pl. sertés, marha), szalámi, kolbász, hurka, felvágott (pl. disznósajt), tepertő, szalonna
  • kacsa-, liba-, sertészsír
  • édesség: csokoládé, kekszek, nápolyik
  • alkohol
  • cukros üdítőitalok
  • majonézes saláták
  • frissen (zsírban) sültek
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.09.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a étrend témában?
Hasznos lehet
Valaki ajánlja, valaki ellenzi a tejmentes étrendet, de vajon kinek hihetünk? Mi szól a tejtermékek mellőzése, illetve fogyasztása mellett? Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudományi szakér ...
A bőrön megjelenő kék-zöld foltok legtöbb esetben ütés vagy nagyobb erő hatására alakulhatnak ki, azonban az ismeretlen eredetű hematómákat akár betegség is okozhatja. Mit tegyünk ily ...
Többféle vegetáriánus táplálkozási irányzatot különböztetünk meg attól függően, hogy követői milyen élelmiszercsoportokat zárnak ki étrendjükből, de az mindegyikben közös, hogy ...
Porckopás esetén az érintett ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, ami hosszabb távon akár teljesen fel is szívódhat. Mit tehetünk, ha porckopásunk van?