Mit együnk koleszterinszint emelkedése esetén?

Mit együnk koleszterinszint emelkedése esetén?

Mit együnk koleszterinszint emelkedése esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.04.16.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A szív és keringési rendszer betegségeinek kialakulásának hátterében sok esetben a helytelen táplálkozási szokások állnak. A gyógyszeres terápia megkezdése előtt érdemes életmódváltással befolyásolni a koleszterinszintet. Mit ehetünk, és mit kerüljünk ilyenkor?

Mire figyeljünk étrend összeállításnál?

  • A napi energia bevitel maxiumum 30 százaléka legyen az össz-zsírbevitelünk, melyben a telített zsírsavak maximum 10 százalékot tegyenek ki.
  • Válasszunk inkább telítetlen zsírsavakat a zsírbevitelnél.
  • Csökkentsük minimálisra a transz-zsírsavak fogyasztását.
  • Növeljük a napi rostfogyasztást legalább 35 g/napra.
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást.
  • Csökkentsük a fruktóz, szacharóz, invertcukor és glükóz tartalmú ételek fogyasztását.

Mit együnk?

  • zöldség- és főzelékfélék, száraz hüvelyesek: brokkoli, káposztafélék, petrezselyem, zeller, fejes saláta, paprika, paradicsom, retek, cukkini, padlizsán
  • gyümölcsök: alma, körte, citrusfélék, kivi, piros gyümölcsök
  • olajos magvak: dió, mandula
  • péksütemények: teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk (pl. Graham kenyér, bakonyi barna)
  • házi készítésű, reform jellegű, édesítőszeres édességek
  • gabonafélék: hajdina, köles, korpák (búza, zab), zabpehely, barnarizs
  • durumlisztből készült száraz tészták
  • tej, tejtermékek: 1,5%-os tej, 12%-os tejföl, zsír­szegény joghurt, kefir, sovány túró
  • húsok: csirke, pulyka, zsírszegény sertéscomb vagy karaj grillezve vagy sütve
  • halak: lazac, busa, harcsa, makréla
  • tojás (maximum heti 2-3 db)
  • növényi olajok használata

Mit kerüljünk?

  • zöldségfélék: sütőtök, csicsóka, borsó, lencse
  • krémlevesek
  • gyümölcsök: banán, szőlő, aszalt és cukrozott gyümölcsök
  • cukros és/vagy zsíros pékáruk: kaka­ós csiga, lekváros, sajtos pogácsa
  • zsíros (20% zsírtartalom feletti) tejtermékek: vaj, tejföl, tejszín, sajtok, cukrozott tejdesszertek
  • húsok, húskészítmények: kacsa, liba, zsírosabb húsrészek (pl. sertés, marha), szalámi, kolbász, hurka, felvágott (pl. disznósajt), tepertő, szalonna
  • kacsa-, liba-, sertészsír
  • édesség: csokoládé, kekszek, nápolyik
  • alkohol
  • cukros üdítőitalok
  • majonézes saláták
  • frissen (zsírban) sültek
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.04.16.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen étrendet kövessünk poszt-COVID fennállása esetén?
A poszt-COVID-19 szindrómához számos tünet társul, köztük sok táplálkozással kapcsolatos probléma, amelynek megoldásában dietetikus szakember egyénre szabott segítséget tud nyújtani. Mire figyeljünk...
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...