Milyen ételekkel erősíthető a szervezet betegségek ellen?
Milyen ételekkel erősíthető a szervezet betegségek ellen?
1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.26.
A szervezetünk immunrendszere támogatható a megfelelő táplálkozással és folyadékfogyasztással, aktív testmozgással és minőségi pihenéssel. Az erősebb szervezet hatékonyabban védekezik a kórokozók ellen, ritkább és rövidebb ideig tart egy esetleges fertőzés.
Erről olvashatsz a cikkben
Mire van szüksége az immunrendszernek?
Makro- és mikrotápanyagokra. Ha elégtelen ezek bevitele, és hiányállapot áll fenn bármelyikből, akkor a legyengült védelmi vonal kevésbé nyújt megfelelő védelmet a kórokozók ellen.
- Fehérjére. Jó minőségű fehérje található a:
- tojásban (teljes értékű fehérjének számít)
- sovány baromfihúsban, például csirkemell bőr nélkül
- sovány sertéshúsban, például karaj
- halakban, például tonhal, lazac
- tejben és tejtermékekben, például joghurt, túró
- száraz hüvelyesekben, például bab, lencse
- szójában
- Ásványi anyagokra:
- cink például húsban, májban, tojásban.
- szelén például tengeri halakban, húsban, teljes kiőrlésű gabonákban
- Vitaminokra:
- A-vitamim / béta-karotin például tojássárgájában, tengeri halakban, májban, a sárga, a vörös és a zöld színű gyümölcsökben és zöldségekben
- B6-vitamin húsokban, májban, teljes kiőrlésű gabonákban, barna rizsben, tejtermékekben
- B12-vitamin kizárólag állati eredetű élelmiszerekben
- C-vitamin gyümölcsökben (citrusfélék), zöldségekben (savanyú káposzta, zöldpaprika)
- D-vitamin például halmájban, tejtermékekben, dúsított margarinban, gabonapelyhekben
- E-vitamin például tojássárgájában, dúsított étolajban, margarinban
- Gyógyhatású termékek, amelyek támogatják az immunrendszert:
- probiotikumok például joghurtkészítmények
- méz
- fokhagyma
- ginzeng
Mire figyeljünk?
Fontos, hogy önmagában egyik étel vagy táplálék-kiegészítő készítmény sem hatásos, de kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel sokat tehetünk egészségünk védelméért. Ha nem szeretnénk, hogy vitamin- és ásványi anyag raktáraink kiürüljenek, a folytonos ellátottság nélkülözhetetlen. A mindennapi zöldség- és gyümölcsfogyasztás hozzájárul a megfelelő immunvédelemhez. Táplálékkiegészítők közül a leginkább ajánlott az őszi-téli időszakban a D-vitamint tartalmazó készítmények.
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Azonos szerv gyakori betegségei
Szerző:
Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
Megjelenés dátuma: 2023.01.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi az a DASH diéta?
A DASH diéta a „Dietary Approaches to Stop Hypertension” rövidítése. Általában a gyümölcsök, zöldségek, zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek, diófélék, magvak, lencse, bab és teljes kiőrlésű...
Tavaszi nagytakarítás a fagyasztóban is!
Mielőtt ismét élvezhetnénk a zsenge tavaszi zöldségeket és gyümölcsöket, érdemes átnézni a fagyasztót, hogy mit fogyasszunk el belőle. Vegyük számba, hogy mi, meddig áll el, mit kell előre vennünk...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?