Irinyi-Barta Tünde cikkei

2012-ben diplomázott a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán Táplálkozástudományi Szakemberként. A Webbeteg internetes egészségügyi portál szakértője 2012 óta, mely idő alatt számtalan cikket írt a táplálkozás témáján belül, orvos-válaszol rovatban segít a hozzá forduló embereknek kérdéseik megválaszolásával.

Mit egyek, ha gyomorhurutom van?
2023.02.19. 12:05
A gyomorhurut (gastritis) tüneteinek kezelésében, a panaszok enyhítésében segíthet bizonyos étrendi szabályok betartása.
Mit egyek, ha magas vérnyomásom van?
2023.02.17. 07:40
Magas vérnyomás esetén a táplálkozásnak jelentős szerepe van. Mérsékelni kell a túlzott zsír és koleszterin fogyasztását, a sóbevitelt, és az alkoholfogyasztást, valamint növelni a rostfogyasztást.
Milyen ételekkel erősíthető a szervezet betegségek ellen?
2023.01.26. 07:35
A szervezetünk immunrendszere támogatható a megfelelő táplálkozással és folyadékfogyasztással, aktív testmozgással és minőségi pihenéssel. Az erősebb szervezet hatékonyabban védekezik a kórokozók ellen, ritkább és rövidebb ideig tart egy esetleges fertőzés.
Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?
2023.01.20. 21:15
A daganatos megbetegedések gyógyító kezelései nagyon megterhelik még az ellenállóbb emberek szervezetét is, ezért kiemelten fontos a lehető legjobb tápláltsági állapot elérése.
Táplálkozási tanácsok sportsérülés esetén
2023.01.09. 18:15
A kisebb-nagyobb sportsérülések a fizikai aktivitás velejárói. Nem mindegy azonban, hogy melyik testrész milyen mértékben sérült. Ha a sportoló kiesik a jól megszokott ritmusból, a regeneráció és gyógyulás mellett figyeljen oda a helyes táplálkozásra is, hogy minél gyorsabb legyen a felépülés.
Hogyan táplálkozzunk sportolás előtt, alatt és után?
2023.01.07. 08:05
A teljesítőképességet megfelelő étrend összeállításával segíthetjük. Táplálkozási tanácsadás szempontjából figyelembe kell venni azt, hogy milyen a sportág jellege, milyen a sportoló testtömege, testösszetétele, mennyi energiára van szüksége, milyen az ízlése, és van-e versenyidőszak.
Mit jelent a glikémiás index kifejezés?
2023.01.06. 07:45
A glikémiás index (rövidítve GI) az ételeknek azon jellemzője, hogy elfogyasztásuk után milyen gyorsan, és milyen mértékben emelik meg a vércukorszintet. Kizárólag a szénhidráttartalommal rendelkező tápláléknak van glikémiás indexe, de nem mutatja meg a táplálék szénhidráttartalmát.
Egészséges-e a vegetarianizmus?
2023.01.02. 15:10
Többféle vegetáriánus táplálkozási irányzatot különböztetünk meg attól függően, hogy követői milyen élelmiszercsoportokat zárnak ki étrendjükből, de az mindegyikben közös, hogy növényi eredetű élelmiszerek alkotják étrendjük alapját. Irinyi-Barta Tünde, táplálkozástudományi szakértő összefoglalta nekünk a vegetarianizmus előnyeit és hátrányait.
Egészséges-e a szénhidrátmegvonás?
2022.12.12. 09:35
A szénhidrátokra nagy szükségünk van, hiszen ezek szolgáltatják szervezetünk számára a legkönnyebben hasznosítható energiát, nélkülözhetetlen többek között az agy és az izomzat megfelelő működéséhez. Hiánya esetén csökken az energiaszint, fizikailag és szellemileg is fáradtabbnak érzi magát az ember, romlik a teljesítő- és koncentráló-képesség.
Mennyit együnk, ha fogyni szeretnénk?
2022.11.26. 07:55
Ahhoz, hogy megtudjuk, mennyi kalóriát kellene fogyasztanunk, először is meg kell tudnunk, mennyi testünk napi energiaszükséglete.