Mi kerüljön a tányérra májusban?
Mi kerüljön a tányérra májusban?
Mi kerüljön a tavaszi menübe?
Ahogy melegedik az idő és egyre többet süt a nap, megjelennek a piacokon és a boltokban is a tavaszi primőrök. Ezek felhasználásával már jóval változatosabb menüt tudunk készíteni, mint a téli időszakban, amikor jellemzően a savanyúságok és a fagyasztott zöldségek, gyümölcsök pótolták a hiányt.
Mire figyeljünk?
- Törekedjünk arra, hogy a hazai fajtákat keressük most is, ezáltal a fenntarthatóbb étrendért és a környezetünkért is sokat tehetünk!
- Készítsünk változatos formában friss salátákat, mártásokat, főtt, sült, párolt köreteket, leveseket, rakott, töltött ételeket, vagy akár desszerteket is ezek használatával!
Milyen szezonális alapanyagokat érdemes használni májusban?
- újhagyma,
- rebarbara,
- mizuna,
- jégcsapretek,
- jégsaláta,
- édeskömény,
- cukorsüveg saláta,
- zöldborsó,
- spenót,
- spárga,
- sóska,
- rukkola,
- mángold,
- madársaláta,
- pak choi,
- brokkoli,
- burgonya,
- cukkini,
- fejes káposzta,
- kelkáposzta,
- kínai kel,
- fejes saláta,
- főzőtök,
- hónapos retek,
- karalábé,
- karfiol,
- alma,
- földieper,
- cseresznye
Az immunrendszer működését támogató fő tápanyagok gyakori forrásai | |
C-vitamin |
paprika, citrusfélék, káposztafélék, karalábé, bogyós gyümölcsök, csipkebogyó, petrezselyemzöld, kivi, brokkoli, karfiol, sóska, paradicsom |
D-vitamin |
tejtermékekben, tengeri halak (főként a halmáj, halmájolaj), tojássárgája, dúsított élelmiszerek (pl. tejitalok, joghurtok, gabonapelyhek) |
B6-vitamin |
belsőségek (pl. máj), húsok, szárazhüvelyesek, burgonya, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek, tojás |
Cink |
húsok, máj, tojás, hüvelyesek |
Szelén |
tengeri állatok, húsok, belsőségek (vese, máj), teljes kiőrlésű gabonamagvak, olajos magvak, diófélék (pl. paradió) |
ómega-3 zsírsavak |
tengeri halak (pl. lazac, szardínia, tonhal), olajos magvak (pl. lenmag, repce, dió, szója), illetve ezek olajai |
Antibiotikumok | savanyított tejkészítmények (élőflórás joghurt, kefir, író), savanyított zöldségfélék (pl. savanyú káposzta, kovászos uborka), az ázsiai konyhára jellemző fermentált (erjesztett) élelmiszerek (pl. szójaszósz, tempeh, miso, kimcsi, kombucha ital) |
Prebiotikumok |
csicsóka, cikória, fokhagyma, articsóka, bab, borsó, zab, alma, banán |