Egészséges-e a vegetarianizmus?

Egészséges-e a vegetarianizmus?

Egészséges-e a vegetarianizmus?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.10.20.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
Többféle vegetáriánus táplálkozási irányzatot különböztetünk meg attól függően, hogy követői milyen élelmiszercsoportokat zárnak ki étrendjükből, de az mindegyikben közös, hogy növényi eredetű élelmiszerek alkotják étrendjük alapját. Irinyi-Barta Tünde, táplálkozástudományi szakértő összefoglalta nekünk a vegetarianizmus előnyeit és hátrányait.

Egészséges-e a vegetarianizmus?

Van olyan típus (szemivegetáriánus, laktoovovegetáriánus), amelyik egy felnőtt ember számára egészséges, sőt a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása miatt számos civilizációs betegség kialakulási kockázata is csökkenthető, mint például bizonyos szív- és érrendszeri megbetegedések, metabolikus szindróma, egyes ráktípusok. Ezzel ellentétben néhány irányzat (pl. veganizmus) többféle tápanyagban, vitaminban és ásványi anyagban hiányos lehet, ezektől bizonyos személyeknek (például várandós, szoptatós kismamák, kisgyermekek) tartózkodni kell.

Szemivegetáriánusok

A szemivegetáriánus csoportba azok a személyek tartoznak, akik fogyasztanak szárnyasokat és halakat is. Étrendjük kiegyensúlyozott, teljes értékű fehérjéket, omega-3-zsírsavakat, vasat, cinket, B12-vitamint is tartalmaznak, ezért pótlásukra nincs szükség.

Laktoovovegetáriánusok

A laktoovovegetáriánusok körében megengedett a tej és tejtermékek, valamint a tojás fogyasztása is. Mivel a tojás gazdag fehérjeforrás, biológiai értéke 100, és a tejtermékekben megtalálható a D-vitamin és a kalcium is, ezért ez a típusú étrend szintén ajánlható egészséges felnőttek számára. A laktoovovegetáriánusok vasbevitele elmaradhat a szükségestől, ezért a vashiány megelőzése érdekében pótlás válhat indokolttá.

Laktovegetáriánusok

A laktovegetáriánusok tejet és tejtermékeket fogyasztanak, tojást nem. Az ovovegetáriánusok tojást fogyasztanak, tejet és tejtermékeket nem. Számukra egy gondosan összeállított étrenddel a makrotápanyag-szükséglet fedezhető, de kalcium, D-vitamin, vas, cink, B12-vitamin-pótlása szükséges.

Mire figyeljünk, ha vegán étrendet követünk?

A vegánok szigorúan nélkülöznek mindenféle állati eredetű élelmiszert, húsokat, felvágottakat, halakat, tejet, tejtermékeket, tojást, az ezekből előállított élelmiszer-adalékanyagokat (pl. zselatin, tejpor) és a mézet is. Ennél az irányzatnál több tápanyag bevitele is hiányos, alultápláltság alakulhat ki kismamáknál, szoptatós anyukáknál, gyerekeknél, fejlődésben lévő fiataloknál, időseknél és betegeknél. A napi szükséges energiabevitel elérése nehézkesebb kizárólag növényi alapú étrenddel, ugyanis ezeknek alacsonyabb az energiasűrűségük, mint az állati eredetű táplálékoknak. A növényekből bevitt fehérjék egyes esszenciális aminosavakban hiányosak/inkomplettek, gondosan összeállított alapanyagokból azonban teljes értékűvé válhat az étrend fehérje-összetétele (komplettálás). Ásványi anyagok közül a növényekből rosszul hasznosul a vas, a cink, a kalcium, vitaminok közül D-, B5-, B6- és B12-vitaminhiánnyal számolni kell, ezen mikrotápanyagok pótlásáról gondoskodni szükséges.

Kapcsolódó témák
Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2021.10.20.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a étrend témában?
Hasznos lehet
A pitvarfibrilláció (avagy pitvari remegés) az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, mely során a szív összehúzódása nem ritmusosan, hanem rendszertelenül és általában gyorsabban történi ...
A gyomorhurut (gastritis) tüneteinek kezelésében, a panaszok enyhítésében segíthet bizonyos étrendi szabályok betartása.
Magyarországon több százezer embert érinthet a meddőség, becslések szerint a párok körülbelül negyede akad el a gyerekvállalás útján. Mi okozhat meddőséget?
A végtagok fájdalmas, több fázisban történő átmeneti elszíneződését nevezzük Raynaud-jelenségnek, mely több formában is megjelenhet.