Egészséges-e a tejtermékek kerülése?

Egészséges-e a tejtermékek kerülése?

Egészséges-e a tejtermékek kerülése?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.17.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
Valaki ajánlja, valaki ellenzi a tejmentes étrendet, de vajon kinek hihetünk? Mi szól a tejtermékek mellőzése, illetve fogyasztása mellett? Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudományi szakértőnk állásfoglalását olvashatod a tejmentes diétával kapcsolatban.

Egészséges-e a tejtermékek kerülése?

Nem lehet egyértelműen kijelenteni azt, hogy érdemes-e kerülni vagy sem a tejtermékek fogyasztását szervezetünk védelme érdekében. Egészséges fiatalok és felnőttek számára naponta 1-2 pohárnyi tej vagy annak megfelelő mennyiségű tejtermék elfogyasztása nem jelent gondot, egészségesnek mondható, hiszen a tej makro- és mikrotápanyagok gazdag forrása, kalciumtartalma erősíti a csontokat, fogakat, D-vitamin-tartalma pedig fokozza az immunrendszerünk védekező képességét. Ezek a vegyületek leghatékonyabban a tejből, illetve a tejtermékekből szívódnak fel.

Milyen esetekben indokolt a tejtermékek kerülése?

Allergia, intolerancia

Mások számára érdemes/muszáj kerülni, ha az orvosilag indokolt. Ilyen például, ha valaki allergiás a tej fehérjéjére, azaz a kazeinre, hiszen súlyos, akár életveszélyes immunológiai reakciót válthat ki a szervezetből egy kis mennyiség elfogyasztása is. Sokan összetévesztik a tejérzékenységgel, azaz a laktózintoleranciával. Ebben az esetben a szervezetünkben születésünkkor megtalálható tejcukrot bontó enzim, a laktáz csökkent, vagy teljes mértékben megszűnt működéséről van szó. Emiatt a beteg emésztési rendellenességeket tapasztal, amelyek kellemetlen tünetekben nyilvánulnak meg, például hasmenés, puffadás, görcsök. Tejérzékenység esetén egyéni tolerancia függvénye, hogy mekkora mennyiségű tejtermék elfogyasztása esetén jelentkeznek a panaszok. Vannak, akik számára kizárólag a laktózmentes termékek fogyasztása jelent megoldást, amelyek egyre szélesebb választékban találhatóak meg a boltok polcain.

Csecsemő és gyermekkor

Csecsemőkorban egyértelműen kerülendő az állati és növényi tej adása 1-2 éves korig. Felfigyeltek arra, ha a kisbaba sokat sír, széklete véres, akkor állhat a háttérben laktózintolerancia, tejallergia. Ebben az esetben a szoptatós anyuka étrendjéből teljesen el kell hagyni a tejet és tejtermékeket, vagy tápszert kell váltani. A gyermekek tejmentes diétáját orvosilag indokolt esetben tartani kell mind az otthoni, mind az intézményen belüli étkezések során. Ekkor a növekedésükhöz szükséges kalcium és D-vitamin pótlásáról gondoskodni kell más forrásból.

Egyéb betegségek

Inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben szenvedő betegek számára nem ajánlott a fogyasztás, hiszen a tejcukor gyorsan felszívódó szénhidrát, megemeli a vércukor- és inzulinszintet.

Ellentmondásos eredmények

Egyes kutatók feltételezései szerint a tej megvéd a csontritkulástól, egyes ráktípusoktól, magas vérnyomástól, míg mások szerint éppen ellenkezőleg: daganatos megbetegedést, magas vérnyomást okoz, savasítja a szervezetet, bőrproblémákat eredményez. A szakirodalomban való elmélyülés valódi, nehezen eldönthető kérdéseket vet fel szakértők számára is.

Mire figyeljünk, ha a tejmentes étrendet választjuk?

Amennyiben valaki akár önszántából, akár betegség miatt tér át a tejmentes étkezésre, akkor egészsége védelme érdekében figyeljen oda a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitelre.

Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2022.10.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi az a DASH diéta?
A DASH diéta a „Dietary Approaches to Stop Hypertension” rövidítése. Általában a gyümölcsök, zöldségek, zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek, diófélék, magvak, lencse, bab és teljes kiőrlésű...
Tavaszi nagytakarítás a fagyasztóban is!
Mielőtt ismét élvezhetnénk a zsenge tavaszi zöldségeket és gyümölcsöket, érdemes átnézni a fagyasztót, hogy mit fogyasszunk el belőle. Vegyük számba, hogy mi, meddig áll el, mit kell előre vennünk...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?