Egészséges-e a tejtermékek kerülése?

Egészséges-e a tejtermékek kerülése?

Egészséges-e a tejtermékek kerülése?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.04.28.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
Valaki ajánlja, valaki ellenzi a tejmentes étrendet, de vajon kinek hihetünk? Mi szól a tejtermékek mellőzése, illetve fogyasztása mellett? Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudományi szakértőnk állásfoglalását olvashatod a tejmentes diétával kapcsolatban.

Egészséges-e a tejtermékek kerülése?

Nem lehet egyértelműen kijelenteni azt, hogy érdemes-e kerülni vagy sem a tejtermékek fogyasztását szervezetünk védelme érdekében. Egészséges fiatalok és felnőttek számára naponta 1-2 pohárnyi tej vagy annak megfelelő mennyiségű tejtermék elfogyasztása nem jelent gondot, egészségesnek mondható, hiszen a tej makro- és mikrotápanyagok gazdag forrása, kalciumtartalma erősíti a csontokat, fogakat, D-vitamin-tartalma pedig fokozza az immunrendszerünk védekező képességét. Ezek a vegyületek leghatékonyabban a tejből, illetve a tejtermékekből szívódnak fel.

Milyen esetekben indokolt a tejtermékek kerülése?

Allergia, intolerancia

Mások számára érdemes/muszáj kerülni, ha az orvosilag indokolt. Ilyen például, ha valaki allergiás a tej fehérjéjére, azaz a kazeinre, hiszen súlyos, akár életveszélyes immunológiai reakciót válthat ki a szervezetből egy kis mennyiség elfogyasztása is. Sokan összetévesztik a tejérzékenységgel, azaz a laktózintoleranciával. Ebben az esetben a szervezetünkben születésünkkor megtalálható tejcukrot bontó enzim, a laktáz csökkent, vagy teljes mértékben megszűnt működéséről van szó. Emiatt a beteg emésztési rendellenességeket tapasztal, amelyek kellemetlen tünetekben nyilvánulnak meg, például hasmenés, puffadás, görcsök. Tejérzékenység esetén egyéni tolerancia függvénye, hogy mekkora mennyiségű tejtermék elfogyasztása esetén jelentkeznek a panaszok. Vannak, akik számára kizárólag a laktózmentes termékek fogyasztása jelent megoldást, amelyek egyre szélesebb választékban találhatóak meg a boltok polcain.

Csecsemő és gyermekkor

Csecsemőkorban egyértelműen kerülendő az állati és növényi tej adása 1-2 éves korig. Felfigyeltek arra, ha a kisbaba sokat sír, széklete véres, akkor állhat a háttérben laktózintolerancia, tejallergia. Ebben az esetben a szoptatós anyuka étrendjéből teljesen el kell hagyni a tejet és tejtermékeket, vagy tápszert kell váltani. A gyermekek tejmentes diétáját orvosilag indokolt esetben tartani kell mind az otthoni, mind az intézményen belüli étkezések során. Ekkor a növekedésükhöz szükséges kalcium és D-vitamin pótlásáról gondoskodni kell más forrásból.

Egyéb betegségek

Inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben szenvedő betegek számára nem ajánlott a fogyasztás, hiszen a tejcukor gyorsan felszívódó szénhidrát, megemeli a vércukor- és inzulinszintet.

Ellentmondásos eredmények

Egyes kutatók feltételezései szerint a tej megvéd a csontritkulástól, egyes ráktípusoktól, magas vérnyomástól, míg mások szerint éppen ellenkezőleg: daganatos megbetegedést, magas vérnyomást okoz, savasítja a szervezetet, bőrproblémákat eredményez. A szakirodalomban való elmélyülés valódi, nehezen eldönthető kérdéseket vet fel szakértők számára is.

Mire figyeljünk, ha a tejmentes étrendet választjuk?

Amennyiben valaki akár önszántából, akár betegség miatt tér át a tejmentes étkezésre, akkor egészsége védelme érdekében figyeljen oda a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitelre.

Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2022.04.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen étrendet kövessünk poszt-COVID fennállása esetén?
A poszt-COVID-19 szindrómához számos tünet társul, köztük sok táplálkozással kapcsolatos probléma, amelynek megoldásában dietetikus szakember egyénre szabott segítséget tud nyújtani. Mire figyeljünk...
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...