Mit tehetünk a kullancscsípések ellen?

Mit tehetünk a kullancscsípések ellen?

Mit tehetünk a kullancscsípések ellen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.18.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Kirándulni mentek? Legyen rutin a kullancsellenőrzés. Az apró vérszívók ugyanis komoly betegségeket adhatnak át.

A tavasz sokak szerint az év legszebb évszaka, amikor virágba borul körülöttünk minden, újra zöldellenek a fák és az ég élénkkéken ragyog. Ilyenkor van talán a leginkább kedvünk a természetet járni és friss levegőn lenni, ami remek közös program családdal, barátokkal, valamint fizikailag és lelkileg is felfrissít, kikapcsol. Van azonban egy apró, de nagyon fontos dolog, amire ilyenkor oda kell figyelnünk: a kullancsok. Ezek a pici vérszívók ugyanis olyan komoly betegségeket adhatnak át a csípésen keresztül, mint a Lyme-kór.

Mit tehetünk a kullancscsípések ellen?

A kullancsok elkerüléséért már az öltözködésünkkel is tehetünk megelőző lépéseket. A hosszúujjú póló, a zokniba vagy cipőszárba betűrt nadrág és a világos színű ruházat mind segíthetnek – utóbbi azért fontos, mert sokkal hamarabb ki lehet rajta szúrni a pici, sötét színű kullancsokat. A kirándulás során lehetőleg kerüljük a magas fűben sétálást, használjunk riasztó sprét, és ami talán a legfontosabb, alaposan vizsgáljuk át magunkat, egymást és állatainkat, amikor hazaértünk.

A test mely részein bújhat meg kullancs?

Alapvetően az egész testet érdemes átvizsgálni, különösen:

  • a fejet és a hajat,
  • a füleket, a fülek körülötti területet,
  • a hajlatokat,
  • a hátat (tükör segítségével vagy másik személy megkérésével),
  • a derék környékét,
  • a combot,
  • a lábfejet.

Apró duzzanatok után tapogassunk, pici sötét pontokat keressünk. Ha pedig kullancsot találunk, ne várjunk, távolítsuk el azonnal!

Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.04.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.