Hogyan lehet biztonságosan eltávolítani a kullancsot?

Hogyan lehet biztonságosan eltávolítani a kullancsot?

Hogyan lehet biztonságosan eltávolítani a kullancsot?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.19.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Mit tegyünk, ha kullancsot találunk magunkban? Hogyan lehet biztonságosan eltávolítani az élősködőt? Mit tegyek, ha megcsípett? Mikor forduljak orvoshoz?

Hogyan lehet biztonságosan eltávolítani a kullancsot?

  • Olyan csipeszt használjunk a kullancs eltávolítására, amely nem nyomja össze a kullancsot. Vagy használjunk kifejezetten ehhez készült kullancseltávolítót, amelyet bármelyik gyógyszertárban könnyen beszerezhetünk.
  • Ne használjunk égő cigarettát, gyufafejet vagy olyan anyagokat, mint az alkohol vagy a vazelin a kullancs kiszedéséhez.
  • A kullancsot óvatosan, a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg és egyenletesen húzzuk ki.
  • Ezután mossuk meg a csípés helyét vízzel és szappannal, és kezeljük le fertőtlenítő krémmel.
  • Fontos, hogy amint kullancsot találunk, azonnal távolítsuk el azt, mert minél hosszabb ideig van megtapadva, annál nagyobb az esélye, hogy fertőzést ad át.

Mit tegyek, ha megcsípett a kullancs?

Eltávolítás után a kiszedett kullancsot laboratóriumi tesztre küldhetjük, ahol megvizsgálják, hogy pontosan milyen fajtájú a kullancs és van-e benne valamilyen fertőző kórokozó. Fontos, hogy a kiszedés után figyeljük a csípés helyét, illetve a testünk más területeit is. A jellegzetes piros kokárda alakú folt a bőrön nem az egyetlen tünete a Lyme-fertőzésnek és nem is minden esetben jelenik meg. Ha bármilyen tünetet észlelünk, ami fertőzésre utalhat, forduljunk azonnal szakorvoshoz, aki az esetleges fertőzés megállapítására Lyme-teszt elvégzését javasolhatja.

Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.04.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.