Hogyan vészeljük át az óraátállítást?

Hogyan vészeljük át az óraátállítást?

Hogyan vészeljük át az óraátállítást?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.24.
Szerző: Arterego egészséges életmód
A jó éjszakai alvás elengedhetetlen kelléke a produktív és tartalmas napnak, ne hagyjuk, hogy az óraátállítás jelentősen megzavarja. Íme hat tipp, mely segíthet elkerülni az óraátállítással járó „másnaposságot”.

Ne kezdjünk "alvásadóssággal"!

Törekedjünk rá, hogy ezen a héten eleget aludjunk, legyen meg a 7-9 óra alvásunk, és különösen figyeljünk gyermekeink megfelelő alvásmennyiségére is!

Feküdjünk és keljünk ezen a héten kicsit korábban!

Ideális, ha az óraátállítás hetében minden este 15-20 perccel korábban fektetjük gyerekeinket és mi is ennyivel korábban térünk nyugovóra. Ezt elősegítheti, ha korábban is kelünk, akár csak az utolsó két reggelen.

Használjuk jól a fényt!

A fény a legerősebb jelzés a test belső órájának beállításához. Ne húzzuk be a sötétítő függönyt, hogy reggel mindjárt erős fénnyel találkozzunk, vagy kapcsoljunk rögtön ébredés után mesterséges fényt.  Ha nem tudunk este elaludni, vagy éjjel felébredünk, akkor se a mobilunkat lapozgassuk, mert a képernyők által kibocsátott kék fény hatása elég üzenet lehet testünknek, hogy megváltoztassa alvásunk ritmusát. Este pedig eleve állítsuk sötétebbre a kijelzőket!

Tervezzük meg gondosan tevékenységeinket!

Az óraátállítás előtti este tudatosan készüljünk egy jó alvásra, válasszunk pihentető tevékenységet: egy lazító fürdőt, egy kellemes könyv olvasását vagy akár meditálhatunk is. Reggel, ébredés után viszont végezzünk testmozgást, tegyünk egy rövid sétát, vagy iktassunk be néhány egyszerű tornagyakorlatot.

Ezen a héten jobban figyeljünk arra, hogy mit eszünk-iszunk!

Kezdjünk fehérjedús reggelivel, ne engedjünk a magas szénhidráttartalmú ételeknek, amit egyébként az alváshiány fokozhat. Délután már ne fogyasszunk koffeintartalmú italokat, ételeket. Kávé, tea, kóla, csokoládé késői fogyasztása elalvási nehézségeket okozhat. A bor és az alkoholos italok szintén megzavarhatják az alvást.

Legyünk türelmesebbek és megértőek!

Szülőként legyünk türelmesek a gyermekekkel, hiszen nekik is alkalmazkodniuk kell az új időszámításhoz. Gyakoribb lehet a hiszti, az ingerlékenység, a figyelem hiánya náluk is. Ha tehetjük, iktassunk be délután egy rövid alvást, akár közösen. Mindenképpen limitáljuk a képernyőhasználatot, találjunk ki inkább egyéb csendesebb, médiamentes elfoglaltságot együtt. Tegyünk egy nagy sétát a friss levegőn, hogy este időben legyen meg az elalvás, és ne fáradtan vágjunk neki a következő hétnek.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.03.24.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.