Hogyan vészeljük át az óraátállítást?

Hogyan vészeljük át az óraátállítást?

Hogyan vészeljük át az óraátállítást?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.24.
Szerző: Arterego egészséges életmód
A jó éjszakai alvás elengedhetetlen kelléke a produktív és tartalmas napnak, ne hagyjuk, hogy az óraátállítás jelentősen megzavarja. Íme hat tipp, mely segíthet elkerülni az óraátállítással járó „másnaposságot”.

Ne kezdjünk "alvásadóssággal"!

Törekedjünk rá, hogy ezen a héten eleget aludjunk, legyen meg a 7-9 óra alvásunk, és különösen figyeljünk gyermekeink megfelelő alvásmennyiségére is!

Feküdjünk és keljünk ezen a héten kicsit korábban!

Ideális, ha az óraátállítás hetében minden este 15-20 perccel korábban fektetjük gyerekeinket és mi is ennyivel korábban térünk nyugovóra. Ezt elősegítheti, ha korábban is kelünk, akár csak az utolsó két reggelen.

Használjuk jól a fényt!

A fény a legerősebb jelzés a test belső órájának beállításához. Ne húzzuk be a sötétítő függönyt, hogy reggel mindjárt erős fénnyel találkozzunk, vagy kapcsoljunk rögtön ébredés után mesterséges fényt.  Ha nem tudunk este elaludni, vagy éjjel felébredünk, akkor se a mobilunkat lapozgassuk, mert a képernyők által kibocsátott kék fény hatása elég üzenet lehet testünknek, hogy megváltoztassa alvásunk ritmusát. Este pedig eleve állítsuk sötétebbre a kijelzőket!

Tervezzük meg gondosan tevékenységeinket!

Az óraátállítás előtti este tudatosan készüljünk egy jó alvásra, válasszunk pihentető tevékenységet: egy lazító fürdőt, egy kellemes könyv olvasását vagy akár meditálhatunk is. Reggel, ébredés után viszont végezzünk testmozgást, tegyünk egy rövid sétát, vagy iktassunk be néhány egyszerű tornagyakorlatot.

Ezen a héten jobban figyeljünk arra, hogy mit eszünk-iszunk!

Kezdjünk fehérjedús reggelivel, ne engedjünk a magas szénhidráttartalmú ételeknek, amit egyébként az alváshiány fokozhat. Délután már ne fogyasszunk koffeintartalmú italokat, ételeket. Kávé, tea, kóla, csokoládé késői fogyasztása elalvási nehézségeket okozhat. A bor és az alkoholos italok szintén megzavarhatják az alvást.

Legyünk türelmesebbek és megértőek!

Szülőként legyünk türelmesek a gyermekekkel, hiszen nekik is alkalmazkodniuk kell az új időszámításhoz. Gyakoribb lehet a hiszti, az ingerlékenység, a figyelem hiánya náluk is. Ha tehetjük, iktassunk be délután egy rövid alvást, akár közösen. Mindenképpen limitáljuk a képernyőhasználatot, találjunk ki inkább egyéb csendesebb, médiamentes elfoglaltságot együtt. Tegyünk egy nagy sétát a friss levegőn, hogy este időben legyen meg az elalvás, és ne fáradtan vágjunk neki a következő hétnek.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.03.24.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.