Miért érzékenyebb a bőrünk évszakváltáskor?

Miért érzékenyebb a bőrünk évszakváltáskor?

Miért érzékenyebb a bőrünk évszakváltáskor?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.11.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Itt a tavasz, ami örömteli esemény, azonban sokaknak nagy sóhajjal jár, hiszen érzékenyen reagálnak a hirtelen környezeti és időjárás változásokra. Van, aki fejfájásra panaszkodik, és van, akinek a bőre sínyli meg a változást. Hogyan változtassuk meg a bőrápolási rutinunkat?

„Tulajdonképpen, ha nem néznénk a naptárt, a bőrünk állapotából már tudnánk következtetni az aktuális időszakra. Ilyenkor bőrünk a szokásosnál szárazabb és irritáltabb lehet, esetleg elveszíti fényét, persze nem mindenkinél egyformán drámai ez a változás” – mondja Szakonyi Eszter, kozmetikusmester, a többszörös magyar és nemzetközi díjakkal elismert Vintage Beauty tulajdonosa.

Évszakváltozásál a legnagyobb a változás

A legkomolyabb változás valóban akkor áll be, amikor a tél tavaszba, aztán pedig, amikor a nyár őszbe fordul, de voltaképpen az időjárás, és a levegő páratartalmának függvényében négy évszak esetén akár évente négyszer is érezhetjük érzékenyebbnek bőrünket.

Milyen bőrtüneteket tapasztalhatunk?

„A bőrünknek mindig időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon a termékváltáshoz és a környezethez” – folytatja Szakonyi Eszter. –„Így nagyon fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek, mindig adjunk magunknak elég időt a váltásra. Ilyenkor tavasszal például, amikor kisüt a nap, hirtelen megugrik a levegő páratartalma, és egyre melegebb lesz. Mindez pedig úgy éri a bőrünket, hogy előtte egész télen a mesterséges hőforrások között éltünk az otthonunkban, a fűtés, a forró víz hatására bőrünk minden bizonnyal veszített olajtartalmából, kiszáradt, kirepedezett, esetleg hámlik. Nyilván ugyanígy kell megoldás arra is, ha hirtelen hűvös szelek törnek be, és több csapadék várható. Ilyenkor is dehidratált, száraz, irritált lehet a bőr.”

Szakonyi Eszter mindenképpen felhívja a figyelmünket rá, hogy a bőrünknek más szükségletei lesznek a következő időszakban.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.04.11.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.