Honnan tudhatom, hogy kialudtam magam?

Honnan tudhatom, hogy kialudtam magam?

Honnan tudhatom, hogy kialudtam magam?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.18.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Vajon mennyi az elegendő alvás? Honnan tudhatjuk, hogy kipihentek vagyunk? dr. Terray-Horváth Attila, a SomnoCenter neurológus-szomnológus szakorvosa válaszol a kérdéseinkre.

Rövid alvás, hosszú alvás - valószínűleg mindkettőt ismerjük mindannyian. Hiszen előfordul, hogy csak éppen egy kicsit szundikálunk, mondjuk a vasárnapi ebéd után, vagy éppen belealszunk egy film nézésébe a tévé előtt, és van az, amikor úgy rendesen kialusszuk magunkat.

Honnan tudhatom, hogy kialudtam-e magam?

„Fontos, hogy figyeljük saját magunkat, legyünk tisztában vele, hogy mennyi az alvásszükségletünket” – összegzi dr. Terray-Horváth Attila, a SomnoCenter neurológus-szomnológus szakorvosa.– „Ezt honnan tudhatjuk? Mondjuk abból, hogy másnap milyen az ébredés, mennyire leszünk kipihentek. A választ mindig nappal fogjuk megtalálni.

  • Ha több kávéra van szükségünk, egyre többre, ez egy jel.
  • Ha nem fejlődünk az edzésen, ez is egy jel.
  • Hiába diétázunk, nem fogyunk.
  • Csökken a libidó, ez is utalhat arra, hogy nem alszunk eleget.

A legárulkodóbb jel

És a legfontosabb jel, ha elalszunk ott, ahol nem akarnánk. Étkezésnél, film közben, vezetésnél. Ekkor már nem csak arról van szó, hogy rövid vagy hosszú az alvásunk, hanem alvászavarban szenvedünk. S hogy ez milyen jellegű és mennyire súlyos, ezt alvásvizsgálattal lehet kideríteni.”

Forduljunk orvoshoz, ha állandóan fáradtak vagyunk

Ha tehát általában nagyjából hasonlóképpen alszunk, de ritkán érezzük frissnek magunkat napközben, érdemes utánajárni, hogy vajon valamilyen alvászavarban szenvedünk-e. S ha igen, itt az idő orvosolni azt.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.04.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi a 4-7-8 légzéstechnika?
A 4-7-8 légzéstechnika segíthet abban, hogy megfelelően tudja kontrollálni légzését. Ez magában foglalja a belégzést 4 másodpercig, a lélegzet visszatartását 7 másodpercig, és a kilégzést 8...
Az alvásparalízis
Az évszázadok során az alvási bénulás tüneteit sokféleképpen leírták, és gyakran egy "gonosz" jelenlétnek tulajdonították. A történelem során szinte minden kultúrában voltak történetek lidérces...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?