Mi a különbség a kialvatlanság és a kevés alvás között?

Mi a különbség a kialvatlanság és a kevés alvás között?

Mi a különbség a kialvatlanság és a kevés alvás között?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.17.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Az alvással foglalkozó szakemberek szerint vannak a „short sleeperek” és a „long sleeperek”. De vajon mit is jelent ez pontosan?

Mit jelent a „short sleeperek” kifejezés?

 „Egyáltalán nem ritka, hogy olyan felnőttekkel van dolgunk, akik rendszeresen 5-6 óránál is kevesebbet alszanak éjszakánként, és mégis tökéletesen kipihentnek érzik magukat” – mondja dr. Terray-Horváth Attila, a SomnoCenter neurológus-szomnológus szakorvosa. –„És ők nem azért alszanak csupán ennyit, mert túl sok feketekávét ittak, hanem egyszerűen úgy alakul az alvásstruktúrájuk, olyan sok a mélyalvásuk, hogy még ezzel a rövid, 5-6 órás alvással is jól tudnak működni napközben.”

Mi a különbség a kialvatlanság és a „short sleeperek” alvása között?

A short sleeper tehát nem korlátozza saját alvásmennyiségét, itt nem arról van szó, mint amikor vizsgára készülve valaki épp csak pár órát alszik, és nem is arról van szó, mint amikor egy anyuka felébred éjszaka a kisbabájához, vagy éppen valami egyéb dolog miatt kelünk fel túl korán. A rövid alvásidő ennél a típusnál egyenletes, hétvégén is ez a ritmusuk, és ez egyáltalán nincs rájuk negatív hatással. Esetükben nincs szó álmatlanságról, nem nehéz az elalvás. És bár a közvetlen környezetük úgy gondolja, hogy többet kéne aludniuk, ők pont így érzik jól magukat.

 „Mindenkinek igaza van, aki kevésnek gondolja a rendszeres 5-6 órányi alvást, hiszen az átlagos alvási idő egy felnőtt esetében 7-9 óra között van” – folytatja Terray doktor. –„ Általában ha valaki kevesebbet alszik, nappal álmos lesz, csökken a teljesítőképessége, romolhat az egészsége, és alvászavarban szenvedhet. A short sleeperek ezt nem tapasztalják, ők remekül alszanak, pont eleget és nem kell semmit bepótolniuk mondjuk a hétvégéken.”

A „long sleeperek”-nek több az alvásigénye

Vannak viszont olyan emberek, akiknek hét óránál többet kell aludniuk minden éjszaka ahhoz, hogy jól működjenek. A „long sleeperek” sokkal tovább alszanak, akár 10-12 órányi pihenésre is szükségük van éjszakánként. Ha ez teljesül, akkor nincs panasz, alvásminőségük jó, természetes, nem gyógyszeres rásegítés és nem is mentális egészségi állapot eredménye.

A hosszan tartó alvásnál gyakran gondolunk a tinédzserekre, akik főként hétvégén elképesztően sokáig tudnak aludni. Náluk inkább a hétközbeni kevés alvás kompenzációjáról van szó, az igazi hosszan alvók nem a rendszertelen alvási szokásaik miatt alszanak ennyit. Ez sem egészségtelen dolog, egyszerűen csak több alvásra van szükségük, mint a legtöbb embernek. Ha hét közben a munka vagy egyéb feladatok miatt kevesebbet tudnak aludni, akkor ők azok, akik hétvégén ezt extra alvásokkal bepótolják.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.04.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.