Fogyasszunk vagy ne fogyasszunk szóját?

Fogyasszunk vagy ne fogyasszunk szóját?

Fogyasszunk vagy ne fogyasszunk szóját?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.26.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Valószínűleg kevés növény, kevés élelmiszerként hasznosítható dolog generál akkora vitát, mint a szója. De vajon mik a tények, és melyek a tévhitek a szójáról?

Sokaknak elsőre az üvegben található, keleti ételekhez használt szójaszósz ugrik be, megint másoknak a szójatej, joghurt, vagy éppen a tofu. Egy hüvelyes növény, a szójabab különféle feldolgozási formáiról van szó.Tudjuk-e vajon, hogy ez az emberiség egyik legrégebben termesztett növénye? Kelet-Ázsiából származik, több mint 5000 éve termesztik. Korábban szinte szent növényként tekintettek rá, gyógyszerek alapanyagaként is hasznosították.

„A szója fehérjében rendkívül gazdag alapanyag, közel 40 %-os fehérjatartalomal bír, 30% szénhidrát és 20% zsírtartalom mellett. Utóbbiban a telítetlen zsírsavak dominálnak, ez szintén hozzájárul előnyös élettani hatásához” – magyarázza Zalai Noémi, a Toman Diet dietetikus szakértője.  –„Ásványi anyagok közül jelentősebb mennyiségben tartalmaz káliumot, vasat, magnéziumot és kalciumot, míg vitaminok közül a niacin- és folát tartalma számottevő.”

Miért idegenkednek sokan mégis a szójától?

A szójával kapcsolatban gyakran felmerül ugyanis, hogy befolyással lehet a hormonháztartásunkra, a benne található izoflavonok, azaz fitoösztrogének miatt, amelyek struktúrája hasonlít az ösztrogén felépítéséhez.

A fitoösztrogének hatása azonban kutatások szerint jóval gyengébb, mint az ösztrogén hatása, emiatt nem kell attól tartanunk, hogy rossz hatással lenne a hormonháztartásunkra. Sőt külföldi vizsgálatok arra világítottak rá, hogy az ázsiai nők körében például kevesebb a menopauzához köthető kellemetlen tünet, lényegesen alacsonyabb a mellrákos megbetegedések előfordulása, amelyet az ott tradicionálisan magas szójafogyasztáshoz kötnek. Fontos megjegyezni azonban, hogy ezek a jó hatások leginkább akkor érvényesülnek, ha serdülőkortól jelen van a szójafogyasztás az egyén táplálkozásában.

„A szóját gyakran használják a hús helyettesítésére, hiszen megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza az esszenciális aminosavakat”- folytatja Zalai Noémi. – „Ráadásul a szójafehérje biológiai hasznosulása is nagyon jó, előszeretettel használják ki ezt a tulajdonságát például sportolóknak szánt növényi, szójafehérjét tartalmazó étrendkiegészítőknél.”

A szója megítélését rontja, hogy tartalmaz olyan anyagokat, melyek rontják egyes tápanyagok hasznosulását a szervezetben. Ezek a hatások azonban hőkezeléssel csökkenthetők, illetve megszüntethetőek, emiatt sem kell hát mellőznünk a táplálkozásunkból. Kutatások szerint a szójafehérje rendszeres fogyasztása átlagosan 4-6%-kal csökkenti a „rossz” koleszterin szintet illetve egyes források szerint a triglicerid szintet is csökkentheti, amellyel hozzájárul a szív, érrendszer védelméhez.

Mennyi szóját fogyasszunk?

„Hazai és nemzetközi ajánlások szerint napi 25 gramm szójafehérje fogyasztása javasolható, és biztonságos. Ez a mennyiség kb. 300 gramm tofuban vagy 800 ml szójaitalban található meg” – így összegez a dietetikus szakértő.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.04.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni
A cseresznye alacsony kalóriatartalmú, de tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Segíthet az alvásban, a gyulladások kezelésében, sőt, olyan állapotok kezelésében is, mint a cukorbetegség –...
Hogyan működik a 4:3-as időszakos böjtölés?
A 4:3-as szakaszos böjtölés megközelítése megköveteli, hogy négy napig hagyományosan étkezzen, a hét másik három napján pedig böjtöljön. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen előnyei lehetnek?
12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában
A zabkása klasszikus, rostokban gazdag reggeli, amely támogatja a szív egészségét és az emésztést. Körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz főtt csészénként. Az aszalt szilva, a lencse, a füge és más...
A tengeri moha valóban puffadáscsökkentő, energianövelő szuperétel?
A tengeri moha, más néven ír moha vagy Chondrus crispus, egyfajta vörös alga, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban használnak karragenán forrásaként, amelyet élelmiszerek sűrítésére használnak.