Mit kell tudni a terhességi ultrahang vizsgálatokról?

Mit kell tudni a terhességi ultrahang vizsgálatokról?

Mit kell tudni a terhességi ultrahang vizsgálatokról?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.06.13.
Szerző: doktorGO
A terhességi ultrahang vizsgálatok sugármentes, biztonságos és megbízható eljárások, bármikor megismételhetőek, és viszonylag gyors diagnózist adnak a hagyományos kétdimenziós képalkotással.
Erről olvashatsz a cikkben

Vizsgálni lehet a fogantatás idejét, a magzat elhelyezkedését, a lepény helyét, a magzatvíz mennyiségét, az életjelenségeket, a magzat egészséges növekedését, fejlődését, méhen belüli veszélyeztetettségét.

A kóros magzati állapotok felfedezése száz százalékban még ma sem lehetséges, de a legmodernebb képalkotó technológia alkalmazása nagyobb valószínűséggel mutatja ki az egészséget vagy a betegséget, mint a korábbi technológiát alkalmazott gépeken végzett vizsgálatok.

Magzati ultrahang vizsgálatok

0. szűrés: Időpontja a terhesség 7-10. hete. Célja: a terhesség fennállásának bizonyítása, annak méhen belüli, esetleg méhen kívüli elhelyezkedésének, élő voltának, korának megállapítása, illetve annak eldöntése, hogy egyes vagy többes fogamzásról van-e szó. Célszerűen hüvelyi vizsgálófejjel történik, mert az így kapott kép sokkal finomabb részletek elkülönítését teszi lehetővé, mint a hasi vizsgálat.

I. szűrés: Időpontja a terhesség betöltött 12-13. hete. Célja a kóros koraterhességi állapotok, súlyos magzati fejlődési rendellenességek felismerése. A vizsgálat általában hüvelyi és/vagy hasi vizsgálófejjel történik – hüvelyi vizsgálat esetén üres húgyhólyag mellett. A vizsgálat során megfigyelhető a méh üregében fejlődő magzat mozgása, szívműködése, meghatározhatók testméretei. A testméretek alapján állapítjuk meg a terhesség korát. Amennyiben ez egybeesik a vérzéskimaradásból számított terhességi idővel, úgy a szülés várható időpontja az utolsó rendes menstruáció első napjától számított 40. hét végére tehető. Ha a magzat nagysága a számított időtől jelentősen eltér, a szülés várható időpontját az ultrahangvizsgálat alapján módosítjuk. Ezen vizsgálat során mérjük meg a magzati tarkótáji bőrredő vastagságát is, melynek célja magzati kromoszóma-rendellenességek (elsősorban a Down-szindróma) korai kiszűrése.

II. szűrés: Időpontja a terhesség betöltött 18-20. hete. Ezen időponttól kezdve a szűrések hasi vizsgálófejjel történnek, de néha a belső méhszájhoz közeli részek vizsgálata hüvelyi vizsgálatot is szükségessé tehet. Ez a szűrővizsgálat a normális fejlődés ellenőrzése szempontjából az egyik legfontosabb vizsgálat, mert a magzati szervek kialakulása ekkorra már nagyrészt befejeződik. Az áttekintés során testtájanként vizsgáljuk a magzatot, meghatározzuk a lepény helyzetét, érettségét, a magzatvíz mennyiségét, a magzat aktuális elhelyezkedését. A magzat növekedésének, fejlődésének ellenőrzése, a fej és a törzs átmérőinek és kerületének, valamint a combcsont, esetleg a felkarcsont méreteinek meghatározásával történik.

III. szűrés: Időpontja a terhesség 30-32. hete. Célja elsősorban a magzat fejlődésének ellenőrzése, és a késői magzati korban felismerhető fejlődési rendellenességek kiszűrése.

IV. szűrés: Időpontja a 37-38. hét. Elsősorban a közeledő szülés számára szolgáltat hasznos információkat: a magzat méhen belüli elhelyezkedése, mérete, születéskor várható súlya.

Három és négydimenziós magzatkép

A háromdimenziós gép sorozatfelvételeket készít a magzatról, s ezeket rakja össze a készülékben található számítógép térbeli képpé. A negyedik dimenzió az idő: az új gép képes arra, hogy mozgásban jelenítse meg a háromdimenziós képet. Így a megfigyelő mozgásként érzékeli az egyedi 3D képek gyors egymásutánját. Amikor a hagyományos szűrővizsgálatok alapján rendellenesség gyanúja merül fel, a 4-5D ultrahang vizsgálat segíthet ezt pontosítani, biztonságosabbá téve a magzati kóros elváltozások felismerését. Speciális diagnosztikus eljárásról van szó, ezért csak akkor alkalmazzuk, ha valamilyen konkrét kérdésre szeretnénk választ kapni. A laikus számára is egyértelműen értékelhető képet nyerünk a magzat egyes testrészeiről (arc, végtagok, nemi szervek), mozgásáról (ásítás, nyújtózkodás, egyéb testmozgások).

(Guti Gréta, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források:

Útmutató

  • A terhességi ultrahang vizsgálatok sugármentes, biztonságos és megbízható eljárások.
  • Vizsgálni lehet a fogantatás idejét, a magzat elhelyezkedését, a lepény helyét, a magzatvíz mennyiségét, az életjelenségeket, a magzat egészséges növekedését, fejlődését, méhen belüli veszélyeztetettségét.
  • A terhesség során a vizsgálatok meghatározott időben történnek, melyeket szülésze egyeztet majd Önnel.
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.06.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a ultrahang vizsgálat témában?
Hasznos lehet
A bőrön megjelenő kék-zöld foltok legtöbb esetben ütés vagy nagyobb erő hatására alakulhatnak ki, azonban az ismeretlen eredetű hematómákat akár betegség is okozhatja. Mit tegyünk ily ...
Porckopás esetén az érintett ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, ami hosszabb távon akár teljesen fel is szívódhat. Mit tehetünk, ha porckopásunk van?
Beszédértési nehézségek, lassú, akadozó olvasás, nehezen kivehető írás – a tanulási zavarok tünetei ezek, és rengeteg gyermeket érintenek. A nehézségeket időben fel kell ismerni ah ...
Aki kisállatot tart, tudja, hogy időnként egy-egy játék vagy gyógyszer beadása, illetve idegen állatokkal való találkozás során előfordulhatnak kisebb balesetek. De mi a teendő, ha egy h ...