Otthoni székletminta

Otthoni székletminta

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Mire figyeljünk otthoni mintavételnél? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az otthoni székletminta levételével kapcsolatban.

A mintavételhez szükséges tasakban pontos leírás, tájékoztatás olvasható arról, hogy miként kell a székletmintát két különböző napon, ugyanabban az időben levenni a mintavételre szolgáló, speciális üvegcsővel. Amennyiben ez nem áll rendelkezésünkre, az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat:

Mire figyeljünk?

 • A széklet, melyből – négy különböző ponton -, mintát veszünk, nem érintkezhet sem a wc- kagylóval, sem vizelettel, vagy vízzel. Ezért helyezzünk a toalett csészébe egy A/4-es lapot, s a székletmintát arról vegyük.
 • A kis üvegtartályt a zöld oldalán tudjuk kiemelni, a kupak lecsavarásával, s a székletből négy különböző ponton mintát veszünk az eszköz segítségével.
 • A leírást követve, ezután bezárjuk a tégelyt a kupak visszacsavarásával, majd összerázzuk a cső tartalmával.
 • A nevünkkel ellátott kísérő lapon az első, és a második mintavétel napját is pontosan jelöljük be az ott található naptárban egy-egy „X” jelzéssel.
 • Az öntapadós, kóddal ellátott papírcsíkot arra az üvegcsőre ragasszuk, amelyik az adott nap mintavétele fölött található.
 • Mindezt a tasakba helyezett gumikesztyűben végezzük, ügyelve a teljes higiéniára, a csövek, a papírcsíkok, a boríték tisztaságára.
 • Ne feledjünk alaposan kezet mosni a művelet után, noha a gumikesztyű épp a higiénia megőrzése okán került a tasakba.
 • Semmiképpen ne dobjuk ki, hiszen a másnapi mintavételnél is szükségünk lesz rá.
 • Miután mindennel végeztünk, a kesztyűt nejlonba zárva, légmentesen helyezzük a kukába.

Ne feledjük! A második napon kötelező leadni a mintákat.

Hogyan tároljuk az első nap levett mintát?

Az első nap levett mintát, nejlonba csomagolva, gumival rögzítve, a hűtőszekrény jól elkülönített részén kell tárolni a második napig. Ha mindkét mintavétel megvan, a biztonságos borítékba helyezve, lezárva, vigyük el a vizsgálatot végző hely leadási pontjára. Postaládába dobni tilos!

Honnan tudhatjuk meg az eredményt?

Az eredményről a háziorvos kap értesítést, aki tájékoztatja páciensét az eredményről, s arról is, ha további vizsgálatra lenne szükséges, vagy a rosszul levett mintavételt meg kell ismételni.

Útmutató

 • A daganatszűrések legfontosabb célja az időben felismert betegség kezelése, gyógyítása.
 • 50 év felett, legalább 5-10 évente szükségszerű lenne a vastag-, és végbélrák megelőzését szolgáló ellenőrzésre, elsőként székletminta vétellel, és vizsgálattal, illetve akkor, ha eltérések mutatkoznak, bódításban végzett vastagbéltükrözéssel.

Forrás: Balogh Mária, újságíró

Otthoni székletminta - Részletesen a témáról
Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.
Véres széklet: aranyér vagy egyéb betegség?
Véres széklet abban az esetben fordul elő, ha a tápcsatornába valamilyen módon vér kerül. Véres székletet okozhatnak ártalmatlanabb betegségek is, de sok esetben súlyos kórkép áll a háttérben, így a véres széklet minden esetben alapos kivizsgálást igényel!
Mikor indokolt a vastagbéltükrözés?
A vastagbéltükrözés (colonoscopia) a teljes vastagbél, illetve a vékonybél-vastagbél átmenet endoszkópos vizsgálatát jelenti, mely során egy kamerával áttekintik az emésztőrendszer alsó traktusát. Milyen esetekben lehet indokolt a vizsgálat?
Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?
A vastagbél krónikus gyulladása kockázati tényezőként szerepel a daganatos megbetegedés kialakulásában. Milyen tünetei vannak? Miért fontos a diagnózis? Milyen szövődményei lehetnek? Dr. Kiss Zsolt Péter belgyógyász – családorvos válaszolt a kérdéseinkre.
Melyik a legújabb Crohn-betegek gyógyulását segítő eljárás?
A perianális sipoly a Crohn-betegség legnehezebben kezelhető tünete. A hagyományos műtéti eljárás hosszú távú eredményességét jelentősen javítja egy új eljárás, amely során őssejteket juttatnak az érintett területre. Miért eredményesebb ez az új módszer?
Ajánlott vizsgálat
Hasznos lehet
Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?
A fejtetvek apró, csúszómászó rovarok, amelyek a fejbőrön szaporodnak el. A leggyakoribb tünet a viszketés, különösen a fej és a nyak hátsó részén, valamint a fül közelében. Mit tehetünk, hogy minél...
Hogyan hat a szüleink, nagyszüleink életmódja a miénkre?
Génjeink, szórványos mutációktól eltekintve, egy életen át változatlanok. Epigenetikai mintázatunk számos elemét viszont az életmód befolyásolja, tehát az epigenetikai jelek következménye...
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?
Mit tegyek, ha gluténérzékenységre gyanakszom?
Gyakran puffad és fáj a hasad? Szinte állandósult hasmenésed megnehezíti a mindennapjaidat? Úgy gondolod, hogy a gluténérzékenység állhat a háttérben? Összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amivel...