Otthoni székletminta

Otthoni székletminta

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Mire figyeljünk otthoni mintavételnél? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az otthoni székletminta levételével kapcsolatban.

A mintavételhez szükséges tasakban pontos leírás, tájékoztatás olvasható arról, hogy miként kell a székletmintát két különböző napon, ugyanabban az időben levenni a mintavételre szolgáló, speciális üvegcsővel. Amennyiben ez nem áll rendelkezésünkre, az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat:

Mire figyeljünk?

 • A széklet, melyből – négy különböző ponton -, mintát veszünk, nem érintkezhet sem a wc- kagylóval, sem vizelettel, vagy vízzel. Ezért helyezzünk a toalett csészébe egy A/4-es lapot, s a székletmintát arról vegyük.
 • A kis üvegtartályt a zöld oldalán tudjuk kiemelni, a kupak lecsavarásával, s a székletből négy különböző ponton mintát veszünk az eszköz segítségével.
 • A leírást követve, ezután bezárjuk a tégelyt a kupak visszacsavarásával, majd összerázzuk a cső tartalmával.
 • A nevünkkel ellátott kísérő lapon az első, és a második mintavétel napját is pontosan jelöljük be az ott található naptárban egy-egy „X” jelzéssel.
 • Az öntapadós, kóddal ellátott papírcsíkot arra az üvegcsőre ragasszuk, amelyik az adott nap mintavétele fölött található.
 • Mindezt a tasakba helyezett gumikesztyűben végezzük, ügyelve a teljes higiéniára, a csövek, a papírcsíkok, a boríték tisztaságára.
 • Ne feledjünk alaposan kezet mosni a művelet után, noha a gumikesztyű épp a higiénia megőrzése okán került a tasakba.
 • Semmiképpen ne dobjuk ki, hiszen a másnapi mintavételnél is szükségünk lesz rá.
 • Miután mindennel végeztünk, a kesztyűt nejlonba zárva, légmentesen helyezzük a kukába.

Ne feledjük! A második napon kötelező leadni a mintákat.

Hogyan tároljuk az első nap levett mintát?

Az első nap levett mintát, nejlonba csomagolva, gumival rögzítve, a hűtőszekrény jól elkülönített részén kell tárolni a második napig. Ha mindkét mintavétel megvan, a biztonságos borítékba helyezve, lezárva, vigyük el a vizsgálatot végző hely leadási pontjára. Postaládába dobni tilos!

Honnan tudhatjuk meg az eredményt?

Az eredményről a háziorvos kap értesítést, aki tájékoztatja páciensét az eredményről, s arról is, ha további vizsgálatra lenne szükséges, vagy a rosszul levett mintavételt meg kell ismételni.

Útmutató

 • A daganatszűrések legfontosabb célja az időben felismert betegség kezelése, gyógyítása.
 • 50 év felett, legalább 5-10 évente szükségszerű lenne a vastag-, és végbélrák megelőzését szolgáló ellenőrzésre, elsőként székletminta vétellel, és vizsgálattal, illetve akkor, ha eltérések mutatkoznak, bódításban végzett vastagbéltükrözéssel.

Forrás: Balogh Mária, újságíró

Otthoni székletminta - Részletesen a témáról
Véres széklet: aranyér vagy egyéb betegség?
Véres széklet abban az esetben fordul elő, ha a tápcsatornába valamilyen módon vér kerül. Véres székletet okozhatnak ártalmatlanabb betegségek is, de sok esetben súlyos kórkép áll a háttérben, így a véres széklet minden esetben alapos kivizsgálást igényel!
Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.
Mikor indokolt a vastagbéltükrözés?
A vastagbéltükrözés (colonoscopia) a teljes vastagbél, illetve a vékonybél-vastagbél átmenet endoszkópos vizsgálatát jelenti, mely során egy kamerával áttekintik az emésztőrendszer alsó traktusát. Milyen esetekben lehet indokolt a vizsgálat?
Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?
A vastagbél krónikus gyulladása kockázati tényezőként szerepel a daganatos megbetegedés kialakulásában. Milyen tünetei vannak? Miért fontos a diagnózis? Milyen szövődményei lehetnek? Dr. Kiss Zsolt Péter belgyógyász – családorvos válaszolt a kérdéseinkre.
Melyik a legújabb Crohn-betegek gyógyulását segítő eljárás?
A perianális sipoly a Crohn-betegség legnehezebben kezelhető tünete. A hagyományos műtéti eljárás hosszú távú eredményességét jelentősen javítja egy új eljárás, amely során őssejteket juttatnak az érintett területre. Miért eredményesebb ez az új módszer?
Ajánlott vizsgálat
Hasznos lehet
Milyen gyakran javasolt a tüdőszűrés?
Milyen időközönként javasolt a tüdőszűrés? Milyen foglalkozások esetén érdemes fokozottabban odafigyelni a rendszeres szűrésre? Milyen tünetekre figyeljünk? Összeszedtük a tüdőszűréssel kapcsolatos...
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását...
Mire jó a Doppler-vizsgálat?
A nyaki Doppler-ultrahang vizsgálattal már a kismértékű érelmeszesedés, érszűkület, értágulat, illetve az agyi keringési zavarok is kimutathatóak, és ezzel megelőzhetővé válnak. Mikor javasolt a...
Milyen esetekben javasolt a hasi ultrahang elvégzése?
A hasi ultrahang az egyik leggyakrabban végzett radiológiai vizsgálat, mellyel képet kaphatunk a has és a kismedence szerveiről, esetleges eltéréseiről. Lássuk, milyen panaszok esetén indokolt a...