Élősködők, parazita fertőzés

Élősködők, parazita fertőzés

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Kósa Krisztina, belgyógyász
Szervezetünkben számos parazita okozhat megbetegedést, de leggyakrabban különböző férgek, amőbák, mételyek által okozott kórképek jellemzőek. A paraziták leginkább szájon keresztül jutnak be szervezetünkbe különböző ételek, italok vagy nem megfelelően hőkezelt húsok által.

Parazita fertőzésre jellemző tünetek:

 • Bélrendszeri tünetek: A paraziták jelentős része beleinkben telepszik meg gyulladást generálva, mely miatt hasi panaszok alakulnak ki, mint pl. puffadás, székrekedés, hasi fájdalom vagy akár elhúzódó krónikus hasmenés.
 • Végbél táji viszketés: Leginkább férgek jelenlétére jellemző a végbél táji viszketés, mely gyakran esti, éjszakai órákban jelentkezik.
 • Általános tünetek: Mivel a parazita jelenléte a bélrendszerben okozhat felszívódási zavarokat gyakran alakul ki gyengeség, kimerültség, enerváltság, letargia.
 • Étvágy növekedés ellenére bekövetkezett fogyás, melynek oka, hogy a bélrendszerben élősködő parazita egyszerűen „eleszi” az elfogyasztott tápanyagokat.
 • Paraziták által termelt toxinok hangulatzavar, nyugtalanság, idegesség kialakulásához is vezethet.
 • Izomba vagy ízületben megtelepedő paraziták izom és ízületi fájdalomhoz, merevséghez vezethetnek.
 • Tüdőbe jutó paraziták okozhatnak száraz köhögést, melyet kísérhet erősebb fájdalom is.

Hogyan diagnosztizálható a parazitafertőzés?

Ha a fenti tünetek alapján felmerül bennünk a parazita fertőzés gyanúja mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A kivizsgálás során széklettenyésztés, illetve egy rutin labor vizsgálat is lehet diagnosztikus jelentőségű, de olykor szükség lehet további képalkotó vizsgálatokra, mint pl. ultrahang, CT, MRI. A parazita azonosítását követően pedig célzott gyógyszeres terápia áll rendelkezésünkre.

Útmutató

 • Szervezetünkben számos parazita (pl. férgek, amőbák) okozhat megbetegedést.
 • A paraziták legtöbbször szájon keresztül jutnak be szervezetünkbe különböző ételek, italok vagy nem megfelelően hőkezelt húsok által.
 • A parazitafertőzés szerteágazó tüneteket okozhat, leggyakrabban bélrendszeri panaszok fordulnak elő, végbéltáji viszketés, gyengeség, kimerültség. Ha ezeket tapasztaljuk, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.
 • A kivizsgálás széklettenyésztésből, illetve egy rutin labor vizsgálatból is állhat, de olykor szükség lehet további képalkotó vizsgálatokra (pl. ultrahang, CT, MRI).
Hasznos lehet
Mennyire eredményesek a leszokást támogató programok?
Nem feltétlenül kell egyedül nekivágni a leszokás folyamatának, a siker esélye, ha szakemberek segítségét kérjük, akár megháromszorozódhat - hívják fel a figyelmet az Országos Korányi Pulmonológiai...
Cukorbetegség babavárás idején: Kik a veszélyeztetettek?
A terhességi cukorbetegség előfordulása ritkább, és az esetek nagy részében csak a szülésig tart, egyes kutatások szerint azonban a várandósság alatti és utáni kellő odafigyelés és az optimális súly...
Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?
A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot Magyarországon és világszerte is, férfiak és nők között egyaránt. Hogyan előzzük meg a kialakulását?
Miért okozhat a cukorbetegség demenciát?
A 2-es típusú cukorbetegség nem csak a stroke és a szívbetegségek, hanem a demencia kockázatát is jelentősen növeli. Mi lehet ennek a magyarázata?