Milyen káros hatásai lehetnek a dohányzásnak?

Milyen káros hatásai lehetnek a dohányzásnak?

Milyen káros hatásai lehetnek a dohányzásnak?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.01.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A dohányzásról mára közismert tény, hogy elképesztően káros a hatása, többek között a különböző rákos és tüdőbetegségek legfőbb okozója. Milyen hatásai vannak a dohányzásnak?

Nem csak a saját egészségünkre van káros hatással, hanem másokéra is: a cigarettafüst belégzésével ugyanis a környezetünkben lévők egészségét is károsítjuk és nem csak a passzív dohányzás miatt, hanem a harmadlagos dohányfüsttel is, ugyanis a dohányfüstből származó különböző káros anyagok a zárt térben megmaradnak a berendezési tárgyakon és a falakon is.

A dohány környezetre gyakorolt hatásai

  • A dohány egész életciklusa során szennyezi a bolygót.
  • Károsítja minden ember egészségét.
  • Az eldobott cigarettacsikk jelenti a műanyagszennyezés első számú forrását a világon.
  • A növényvédő szerek használata a dohánytermesztésben,káros hatást fejt ki az ökoszisztémára.
  • Az erdőirtás (évente 3,5 millió hektárt pusztítanak el) és a nagy mennyiségű víz felhasználása a dohány termesztéséhez szintén káros hatást fejt.

A dohányzás egészségünkre gyakorolt hatása

A fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenése mellett, a dohányzás súlyos betegségek kialakulásában is fő szerepet játszik. A szív- és érbetegségek 25-30 százaléka, a krónikus hörgőgyulladás és tüdőtágulat okozta halálozások 75 százaléka, a tüdőrákos halálozások mintegy 90 százaléka tulajdonítható közvetlenül a dohányzásnak, míg a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) betegek többsége dohányzik, vagy dohányzott korábban. A hazai tüdőgyógyászati ellátásban mintegy 195 ezer COPD-s beteget tartanak nyilván, de valószínűsíthető, hogy a nem diagnosztizált betegekkel együtt a valós számuk ennek két-háromszorosa.

Forrás: Hellercom

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.02.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.