Milyen káros hatásai lehetnek a dohányzásnak?

Milyen káros hatásai lehetnek a dohányzásnak?

Milyen káros hatásai lehetnek a dohányzásnak?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.01.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A dohányzásról mára közismert tény, hogy elképesztően káros a hatása, többek között a különböző rákos és tüdőbetegségek legfőbb okozója. Milyen hatásai vannak a dohányzásnak?

Nem csak a saját egészségünkre van káros hatással, hanem másokéra is: a cigarettafüst belégzésével ugyanis a környezetünkben lévők egészségét is károsítjuk és nem csak a passzív dohányzás miatt, hanem a harmadlagos dohányfüsttel is, ugyanis a dohányfüstből származó különböző káros anyagok a zárt térben megmaradnak a berendezési tárgyakon és a falakon is.

A dohány környezetre gyakorolt hatásai

  • A dohány egész életciklusa során szennyezi a bolygót.
  • Károsítja minden ember egészségét.
  • Az eldobott cigarettacsikk jelenti a műanyagszennyezés első számú forrását a világon.
  • A növényvédő szerek használata a dohánytermesztésben,káros hatást fejt ki az ökoszisztémára.
  • Az erdőirtás (évente 3,5 millió hektárt pusztítanak el) és a nagy mennyiségű víz felhasználása a dohány termesztéséhez szintén káros hatást fejt.

A dohányzás egészségünkre gyakorolt hatása

A fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenése mellett, a dohányzás súlyos betegségek kialakulásában is fő szerepet játszik. A szív- és érbetegségek 25-30 százaléka, a krónikus hörgőgyulladás és tüdőtágulat okozta halálozások 75 százaléka, a tüdőrákos halálozások mintegy 90 százaléka tulajdonítható közvetlenül a dohányzásnak, míg a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) betegek többsége dohányzik, vagy dohányzott korábban. A hazai tüdőgyógyászati ellátásban mintegy 195 ezer COPD-s beteget tartanak nyilván, de valószínűsíthető, hogy a nem diagnosztizált betegekkel együtt a valós számuk ennek két-háromszorosa.

Forrás: Hellercom

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.02.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.