3 ok, amiért érdemes több gombát fogyasztani szívünk egészségéért
3 ok, amiért érdemes több gombát fogyasztani szívünk egészségéért
Az egyik legjobb dolog, amit a szív egészségéért tehet, ha megnézi, mit eszik. Meglepődhet, de a gomba egyedülálló táplálkozási előnyökkel rendelkezik, amely nagyszerű kiegészítője a szív-egészséges étrendnek.
"A szív egészségét elősegítő étkezésre való összpontosítás számos okból fontos, beleértve azt is, hogy a szívbetegség továbbra is az egyik leggyakoribb halálok globális szinten" - mondja Elizabeth Shaw, MS, RDN, regisztrált dietetikus. „Szerencsére a szív-egészséges táplálkozásnak nem kell unalmasnak lennie, mivel ha jótékony ételeket, például gombát adunk az étrendünkhöz, az segíthet a szív egészségének megőrzésében és még finom is.”
Ergotionein: Egyedülálló antioxidáns
A gombák egyik legérdekesebb tulajdonsága az aminosav összetétele. A gomba az ergothionein nevű antioxidáns és gyulladáscsökkentő aminosav vezető táplálékforrása.
A legtöbb gomba tartalmazza az aminosavat, de a király osztriga, a maitake, az osztriga és a shiitake a legmagasabb ergothionein tartalmú fajták közé tartoznak. Az ergotionin az alacsonyabb trigliceridszinthez kapcsolódik, és segíthet megelőzni az artériás plakk kialakulását, mely a szívbetegségek megelőzésében kulcsfontosságú lehet. Egy tanulmány közvetlen kapcsolatot mutatott ki az étrendből származó ergothionein-bevitel és a jobb szív- és érrendszeri funkció között.
Rost
A gombának kétféle rostja van: oldhatatlan (vízben nem oldódik) és oldható (vízben oldódik). Mindkét típusú rostra szükség van, de az oldható rostoknak egyedülálló szív-egészségügyi előnyei lehetnek.
A béta-glükán egyfajta oldható rost, amely a gombákban található, és gélszerű anyagot képez a gyomor-bél traktusban. A gél „befogja” a koleszterint és a triglicerideket, ami megakadályozza, hogy az emésztés során felszívódjanak a szervezetben. Ez a folyamat segíthet csökkenteni a vér koleszterinszintjét.
D-vitamin
Sok embernek alacsony a D-vitamin szintje, főként a téli időszakban. A D-vitamin-hiány számos szívvel kapcsolatos problémához köthető, beleértve a koszorúér-betegséget, a szívelégtelenséget és a pitvarfibrillációt.
Kevés élelmiszerben van természetesen D-vitamin, de a gombákban igen. Minden gomba tartalmaz némi D-vitamint, és bizonyos fajtákat ténylegesen UV-sugárzásnak kitéve termesztenek, hogy növeljék a D-vitamin szintjét.
Hogyan együnk több gombát?
A gombák nemcsak olyan fontos tápanyagokat tartalmaznak, mint a niacin, a riboflavin és a D-vitamin, de rendkívül sokoldalúak a konyhában is, köszönhetően az umami ízének.
Íme, Sara Haas regisztrált dietetikus és receptfejlesztő néhány tippje, hogyan adjunk több gombát az étrendünkhöz:
Pároljunk meg néhány gombát olívaolajon és hagymán. A főzés utolsó percében szórjuk meg egy kis chiliporral és köménnyel. Vegyük le a tűzről, és öntsük fel friss lime levével. Felmelegített kukorica tortillában tálaljuk apróra vágott korianderrel és egy kis sajttal.
Vörösborecetből, olívaolajból, sóból, borsból és a darált fokhagymából öntetet készítünk. Hozzáadjuk a negyedekre vágott gombát, és összeforgatjuk. Hagyjuk 30 percig pácolódni, mielőtt teljes kiőrlésű pirítósra tálaljuk.
A gombát negyedeljük, majd balzsamecettel, extra szűz olívaolajjal, sóval és borssal meglocsoljuk. Megsütjük és megszórjuk friss kakukkfűvel, és már tálalható is.