Ételintolerancia

Ételintolerancia

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar, általános orvostudomány
Az ételintolerancia során a szervezetben úgynevezett antigén-antitest komplexek jönnek létre, amelyek gyulladásos folyamatokat idéznek elő, ezzel különböző tüneteket okozva. A diagnózis felállítása minden esetben orvosi feladat, ezért ne kezdjünk addig diétába, amíg ez nem történik meg.

Az ételintolerancia nem összekeverendő az ételallergiával, a két fogalom alatt teljesen mást értünk. Az ételintolerancia egyfajta abnormális reakció bizonyos ételfajtákra, amely a test bármely pontján jelentkezhet.

A tesztek során vérmintából mutatják ki az antitestek jelenlétét, azonban léteznek olyan mechanizmusok is, amelyekért nem az immunrendszer a felelős. Ide soroljuk:

  • Az enzimhiányt/enzimelégtelenséget (laktáz hiány szerepe a tejcukor intoleranciában)
  • Kemikália/ gyógyszer érzékenység 
  • MSG (monosodium-glutamate, nátrium glutamát) a kínai ételekben
  • A szárított gyümölcsökben és zöldségekben, a borban, sörben lévő szulfito
  • Erekre ható (értágító) aminok, mint a fenil-etilamin a csokoládéban és a vörösborban

Melyek azok az ételek, amelyek a leggyakrabban okoznak ételintoleranciát?

  • glutén 
  • tehéntej
  • tojás
  • olajos magvak
  • búza
  • szója
  • élesztő

Az ételintoleranciának számos tünete van, melyeket az emésztőrendszer vált ki. A tünetek kialakulása lassú folyamat, az étkezést követően akár órákba vagy napokba is telhet, ezért is ajánlott elvégezni az IgG antitest tesztet.

Gyakori tünetek lehetnek: 

  • haspuffadás, hasmenés, bélgáz képződés, 
  • szénanátha, krónikus fáradtság, 
  • fejfájás, migrén
  • ízületi fájdalom, ízületi gyulladás
  • bőrproblémák (pl. pattanás, akné, ekcéma)

Hogyan kezelhetjük megfelelően?

Az ételintoleranci úgy kezelhetjük a leghatékonyabban, ha az étrendünkből elhagyjuk az érzékenységet okozó ételeket. Ebben az esetben nagyon fontos ügyelni arra, hogy a szervezet számára fontos tápanyagokat más módon pótoljuk azért, hogy elkerüljük a hiányos táplálkozást (pl. laktózintolerancia esetén a tehéntejet helyettesíthetjük szója, hipoallergén vagy laktózmentes tejjel).

Előfordulhat, hogy a felnőtt szervezet kis mennyiségben tolerálja az érzékenységet okozó ételt, ez azonban általában egyénfüggő és tapasztalati úton lehet megállapítani, hogy mit és mennyit lehet enni a problémás ételből, úgy, hogy ne jelentkezzenek a tünetek.

Az ételintolerancia nem feltétlenül kíséri el a pácienst élete végéig: ha huzamosabb ideig nem eszik az érzékenységet okozó ételből, akkor a szervezet kisebb adagokban újra tolerálhatja.

Ételintolerancia esetén ajánlott dietetikushoz fordulni, mert ő segíthet a megfelelő étrend kialakításában, valamint tanácsaival segíti az egészségünk megőrzését.

(Nagy Cintia, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források:

Útmutató

  • Az ételintolerancia egyfajta abnormális reakció bizonyos ételfajtákra, amely sokféle módon nyilvánulhat meg.
  • Az ételintoleranciát úgy kezelhetjük a leghatékonyabban, ha az étrendünkből elhagyjuk az érzékenységet okozó ételeket.
  • Az ételintolerancia nem feltétlenül kíséri el a pácienst élete végéig: ha huzamosabb ideig nem eszik az érzékenységet okozó ételből, akkor a szervezet kisebb adagokban újra tolerálni fogja.
  • Ételintolerancia esetén ajánlott dietetikushoz fordulni, mert ő segíthet a megfelelő étrend kialakításában, valamint tanácsaival segíti az egészségünk megőrzését.
Ételintolerancia - Részletesen a témáról
A legjobb speciális menüt is kínáló hazai éttermek
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket.
Nyári tanácsok hisztamin intoleranciások részére
A nyári időszak több kihívást is tartogat a hisztamin diétát folytatók számára. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük arról, hogy mire fontos figyelni az étkezésben, hisztamin intolerancia esetén.
Keresztallergia vagy ételallergia?
Sajnos jellemző, hogy a betegek gyakran öndiagnózis alapján feleslegesen diétáznak. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondja, milyen veszélyei lehetnek ennek.
Milyen tüneteket tapasztalhatunk ételallergia esetén?
Málna, görögdinnye, őszibarack – gyümölcsök, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaz, azonban allergiás reakciókat is okozhat, amelyek csecsemő- és gyermekkorban is előfordulhatnak. A tünetek röviddel az étel elfogyasztása után jelentkeznek – az enyhétől az egészen súlyosig.
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza panaszainkat, mielőtt bármilyen diétába kezdenénk.
Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?
Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is sok esetben megszüntethető. Mire kell figyelnünk gyermekeink esetében?
Amit az ételmérgezésről tudni kell
Az ételmérgezés romlott vagy mérgező élelmiszerek elfogyasztása után következik be. Bár elég kellemetlen, az ételmérgezés nem szokatlan. Hogyan kezelhető és előzhető meg?
Mi állhat a viszketés hátterében?
A viszketés egy gyakori és rendkívül kellemetlen panasz, amivel mindenki találkozik élete során. Vegyük sorra, hogy mik okozhatnak viszketést, és mit tehetünk ellene!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Milyen tünetei vannak az ételintoleranciának?
Hasznos lehet
Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?
Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is sok esetben megszüntethető. Mire...
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Milyen tüneteket tapasztalhatunk ételallergia esetén?
Málna, görögdinnye, őszibarack – gyümölcsök, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaz, azonban allergiás reakciókat is okozhat, amelyek csecsemő- és gyermekkorban is...
A legjobb speciális menüt is kínáló hazai éttermek
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket.