Bürökmérgezés: mit kell tudni?

Bürökmérgezés: mit kell tudni?

Bürökmérgezés: mit kell tudni?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2024.07.11.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A bürök (Conium maculatum) egy rendkívül mérgező növény, amely potenciálisan halálos mérgezést okozhat, ha megérinti vagy lenyeli. Európában és Észak-Afrikában őshonos, a sárgarépa családjába tartozó növény ma az Egyesült Államokban és az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálható.

Hogyan néz ki a növény?

A gyakran több méter magasságot elérő mérgező bürök hosszú, lila foltos szárral, finom erezett levelekkel és fehér virágokkal rendelkezik, amelyek ernyőként ismert fürtökben nőnek. 

A mérgező bürök növény jellemzően kétéves ciklusban nő. Gyakran megtalálható nedves környezetben, például kerítésekben, utak mentén, patakokban és mezőkön. Gyakran összetévesztik más növényekkel, például vízi bürökkel (Cicuta maculata) és vad paszternákkal (Pastinaca sativa). A mérgező bürökkel szemben a vízi bürök, amely szintén mérgező, potenciálisan halálos emberre és állatra, nem tartalmaz lila foltokat a szárán. Levelei sem olyan csipkések és páfrányszerűek. A vad paszternáknak inkább sárga virágai vannak, mint fehérek.

Mennyire mérgező?

A bürökmérgezés életveszélyes. A bürök minden része – beleértve a gyökereket, a szárat, a magot, a virágokat és a leveleket - mérgező. Mérgező alkaloidokat tartalmaznak, mint például a koniin és a g-konicein. Ezeknek az alkaloidoknak nikotinos és muszkarin hatásuk van, ami azt jelenti, hogy hatással vannak az izmok működésére, valamint a paraszimpatikus reakciókra, például a nyálfolyásra és a pulzusszámra.

A mérgezés a szervezet számos különböző részeit érinti:

  • Központi idegrendszer
  • Légzőrendszer
  • Gyomor-bélrendszer
  • Szív-és érrendszer

Súlyos esetben légzési elégtelenséghez, szívleálláshoz és halálhoz vezethet. Ha nem kezelik, néhány órán belül halált okozhat. Azonban hatékonyan kezelhető, ha kellő időben kap segítséget. Ha úgy gondolja, hogy megérintette vagy megette a bürök növény bármely részét, azonnal hívja a 112-t, vagy menjen az ügyeletre. 

Hogyan lehet megelőzni a mérgezést?

A mérgezés megelőzése érdekében a legjobb, ha kerüli a bürökkel való bármilyen érintkezést. Ha a közelében kell tartózkodnia, feltétlenül viseljen védőfelszerelést, például arcmaszkot, kesztyűt, hosszú nadrágot és csizmát. 

A bürök kaszálása vagy égetése nem minden esetben hatékony. Mivel még a bürökből belélegzett gőzök is mérgezőek lehetnek, a legjobb, ha kiássa vagy levágja a kis növényeket, mielőtt esélyük lesz megnőni. Ügyeljen arra, hogy minden növényi részt zsákba tegyen és dobjon ki.  Ha gyomirtót alkalmaz, csökkentheti a mérgezés esélyét. A legjobb ezt a késő őszi hónapokban megtenni, mielőtt a növények növekedésnek indulnának.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2024.07.11.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit kell tudni a higanymérgezésről?
A higany egy nehézfém, amely a természetben, de kis dózisban számos háztartási termékben is megtalálható. Higanymérgezés akkor fordulhat elő, ha valaki túl sok higannyal érintkezik vagy esetleg...
Ivóvizek arzénmentesítése
Az arzén az ivóvízben szervetlen arzenát vagy arzenit formájában található meg.
Az arzén
Az arzén háromféleképpen juthat az emberi szervezetbe: a levegőből, élelmiszerekkel vagy az ívóvíz fogyasztás eredményeképpen.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...