Túlevés vagy falási roham?

Túlevés vagy falási roham?

Túlevés vagy falási roham?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.23.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Mindenkivel előfordult már, hogy egy családi vacsorán túl sokat evett és megfájdult ettől a hasa. Az alkalmi túlevés azonban nem egyenlő a falási rohammal. Hogyan tudjuk megkülönböztetni, melyikről lehet szó?

Mikor beszélhetünk falási rohamról?

A mértéktelen evési zavarról (Binge eating disorder, BED) akkor beszélhetünk, ha a túlevés hetente legalább egyszer, és minimum 3 hónapig vagy ettől hosszabb időtartamig fennáll.

Egyéb tünetek

A falási rohamban szenvedők nem tudják kontrollálni, hogy miből és mennyit egyenek, ezért gyakran esznek egyedül, hogy betegségüket családtagjaik, illetve barátaik előtt eltitkolják. A mértéktelen evés közbeni “rituálékat”  hoznak létre, és az sem ritka, hogy felhalmozzák az élelmiszert, esetleg lopják azt. A falási rohamok után legtöbbször szégyen, bűntudat vagy szomorúság érzet jelentkezhet. A BED során szinte lehetetlen jelentősen lefogyni, de a szenvedője jelentősen meghízhat.

Miben más, mint a bulimia?

Bár sok közös vonása van a bulimiának és a falási rohamoknak (pl. túlevés, szégyenérzet, önkontroll elvesztése, stb.) az alapvető különbség a kettő között az, hogy a bulimiás betegek hánytatják magukat, hashajtót vagy vízhajtót szednek, esetleg túl sokat mozognak azért, hogy kompenzálják a túlevést. Ez a fajta „tisztulási” folyamat nem jellemző a falási rohamban szenvedőkre.

Kik a veszélyeztetettek?

Nemtől, életkortól, testsúlytól függetlenül bárkinél kialakulhat, bár egyes kutatások szerint a nőknél, illetve a túlsúllyal rendelkező embereknél jellemzőbb a falási rohamok megjelenése. A falási zavarban szenvedő embereknél általában más mentális probléma is fennáll (pl. depresszió, szorongás, bipoláris zavar, függőség), fokozott stressznek vannak kitéve és testképzavarral vagy alacsony önbecsüléssel, esetleg alvászavarral küzdenek.

Mitől alakulhat ki?

A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert, számos tényező (pl. genetika, pszichés állapot) befolyásolhatja annak megjelenését. A rendszeres fogyókúrázás ugyan növeli a falási rohamok  kialakulásának esélyét, de jelenleg nem tisztázott, hogy önmagában kiválthatja-e ezt a problémát. Fokozott stressz, traumatikus élmények, a testsúly miatti szorongás szintén növelheti a falási rohamok kialakulását.

Hogyan kezelhető?

Amennyiben a fenti tünetek alapján úgy érezzük, feltehetően falási zavarokkal küzdünk, ne keseredjünk el, mert a problémánk kezelhető. Ehhez azonban fontos, hogy megtegyük az első lépést: keressünk fel egy szakembert a pontos diagnózis felállításához. A fizikai vizsgálat után kérdéseket kapunk majd az étkezési szokásainkkal és az érzelmi állapotunkkal kapcsolatban, majd a kapott eredmények függvényében kiválasztja a nekünk leginkább megfelelő terápiát.

Forrás: Your Guide to Binge Eating Disorder

Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.01.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Bulimia
Gyakran előfordul, hogy a bulimiában szenvedő emberek úgy érzik, hogy az evés közben elveszítik az irányítást tetteik felett, ami szégyent és bűntudatot okoz nekik. Mit tehet ilyenkor a beteg?