Anorexia

Anorexia

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A közkeletű mítoszok ellenére az étkezési zavarok bárkit érinthetnek, ezt bizonyítja az is, hogy az Anorexia nervosa és a hozzá kapcsolódó rendellenességek a világ lakosságának legalább 9 százalékát érinti. De vajon milyen tünetek hívhatják fel a figyelmet az anorexiára?

Kiknél alakulhat ki anorexia?

Ez leggyakrabban 13-18 éves korban kezdődik, előfordulása a nőknél tízszer gyakoribb, napjainkban azonban egyre korábbi megjelenést látunk, nem ritka 7-9 éves korban induló forma sem.

Hogyan alakul ki?

A vezető tünet egyfajta "súlyfóbia", félelem az elhízástól. Ebben korunk szépségideálja, a média és a divat szerepe vitathatatlan, de hátterében döntően a kontroll fenntartása, vagy visszanyerése iránti pszichés küzdelem áll. Súlyos, életet veszélyeztető állapotról van szó, amelyet nem szabad elbagatellizálni. Döntően napjainkban is csontsovány modelleket látni a kifutókon, továbbra is a sovány alkat, az irigyelt forma elsősorban a fiatal nők, lányok számára is csábító lehet, de tévedés azt gondolni, hogy pusztán emiatt alakul ki a betegség, vagy hogy a fiatal fiúk nem lehetnek érintettek.

Az anorexia gyakran tudatosan megkezdett fogyókúrával indul, melyet az egyén "nem tud abbahagyni". Noha a testkép-torzulások nem feltétlenül tükrözik a beteg valódi megjelenését, de jelentős zavart okoznak abban, ahogyan ő látja önmagát.

Milyen jelei lehetnek az anorexiának?

Az anorexia jelei és tünetei a következők lehetnek:

 • jelentős fogyás,
 • hajhullás vagy finom, pehelyszerű szőrzet kialakulása a bőrön,
 • hidegintolerancia, fázékonyság,
 • bő ruhákba vagy rétegesen öltözködés,
 • száraz, törékeny bőr és köröm,
 • elszigeteltség vagy egyedül evés,
 • rossz testkép,
 • az étellel, a testsúllyal és a diétával kapcsolatos foglalkozás,
 • szigorú vagy túlzott edzésterv követése,
 • előfordulhat akár hashajtók alkalmazása is,
 • a beteg gyakran negatív megjegyzéseket tesz a méretével, súlyával vagy megjelenésével kapcsolatban,
 • A BMI a kórosan sovány kategóriába esik (19 alatt),
 • lányoknál a menstruáció -akár tartós- elmaradása.

Milyen következményei lehetnek a kezeletlen anorexiának?

Következménye súlyos szív-érrendszeri, emésztőszervrendszeri megbetegedés, továbbá az ion-háztartás felborulásával kapcsolatos szövődmények, ezért a kezelés szigorú belgyógyászati - sokszor kórházi háttérrel kiegészülő - ellátást igényel a pszichiátriai/pszichoterápiás kezelés mellett, melynek elsődlegesen ajánlott formája a családterápia.

Atipikus anorexia

Az „atipikus anorexia” az, amikor valaki lefogy az étkezési korlátozások miatt, de még mindig átlagos vagy átlag feletti testsúlyúnak tekinti magát. Ez a fajta étkezési zavar más meghatározott táplálkozási vagy étkezési zavarként (OSFED) diagnosztizálható, és ugyanolyan súlyos lehet, mint más étkezési zavarok.

Forrás: The 8 Types of Eating Disorders, Fordította: Szegő Miklós, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna háziorvos, pszichoterapeuta

Útmutató

 • Súlyos, életet veszélyeztető állapotról van szó, amelyet nem szabad elbagatellizálni.
 • Elsődleges tünetei lehetnek a jeletős fogyás, a fázékonyság, a hajhullás, a száraz, törékeny bőr és köröm, stb. 
 • Kezeletlenül hagyva súlyos szív-érrendszeri, emésztőszervrendszeri megbetegedés, továbbá az ion-háztartás felborulásával kapcsolatos szövődményeke okoz, ezért  a kezelés szigorú belgyógyászati ellátást igényel a pszichiátriai/pszichoterápiás kezelés mellett.
Anorexia - Részletesen a témáról
Anorexia vagy bulimia?
Egyre hangsúlyosabbá válnak a klasszikus evészavarok: az anorexia és a bulimia. Ezek javarészt rejtett problémák maradnak, ugyanis az érintettek viszonylag ritkán fordulnak orvoshoz. De mi különbség a kettő között?
Túlevés vagy falási roham?
Mindenkivel előfordult már, hogy egy családi vacsorán túl sokat evett és megfájdult ettől a hasa. Az alkalmi túlevés azonban nem egyenlő a falási rohammal. Hogyan tudjuk megkülönböztetni, melyikről lehet szó?
Melyek az intuitív étkezés általános szabályai?
Az Intuitív Étkezés nem egy diéta, hanem egy tudományos bizonyítékokon alapuló, együttérző, öngondoskodó étkezési keretrendszer: ösztöneink, érzelmeink és gondolataink dinamikus összjátéka. Milyen általános szabályai vannak?
Ajánlott vizsgálat
Bővebben
Bővebben
Hasznos lehet
Anorexia vagy bulimia?
Egyre hangsúlyosabbá válnak a klasszikus evészavarok: az anorexia és a bulimia. Ezek javarészt rejtett problémák maradnak, ugyanis az érintettek viszonylag ritkán fordulnak orvoshoz. De mi különbség...