Mikor és milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?

Mikor és milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?

Mikor és milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.17.
Szerző: Dr. Kósa Krisztina belgyógyász
A szűrővizsgálatok célja, hogy bizonyos megbetegedéseket olyan korai stádiumban diagnosztizáljon, hogy teljes gyógyuláshoz vezető terápia legyen elérhető.

Mikor javasolt a szűrővizsgálat?

Általánosságban elmondható, hogy már fiatal felnőttkorban is érdemes 5 évente egy teljes körű kivizsgálást (laborvizsgálat, EKG, hasi UH, mellkas RTG, urológiai vizsgálat) végezni, valamint évente melanoma szűrésre járni. A javasolt kivizsgálások gyakorisága az életkor előrehaladtával nő, 30-as években három évente, 40-es években két évente, 50-es években járó férfiaknak pedig évente javasolt. 

Milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?

  • Fiatal felnőttkorban: Fiatal férfiak esetén kiemelendő a hererák szűrése, hiszen ez a fajta daganatos betegség a fiatal korú férfiakban jellemzőbb, az idő előrehaladtával (35 év felett) csökken a gyakorisága. A hererák szűrésében fontos a havonta végzendő önvizsgálat, valamint a teljes körű kivizsgálás során urológiai vizsgálat elvégzése. Fiatal felnőttkorban végzett vizsgálatok között fontos kiemelni a vérnyomás mérés és a vérzsírok ellenőrzését hiszen, a magasvérnyomásból és a magasvérzsírból fakadó szív és érrendszeri betegségek így időben megelőzhetőek.
  • 40 éves kor felett érdemes a kivizsgálást nyaki verőér Dopplerrel és szívultrahang vizsgálattal kiegészíteni, valamint azok számára, akik daganat szempontjából terhelt családi kórtörténettel rendelkeznek az a 50 év felett javasolt prosztata és vastagbélrák szűrés megkezdése is erősen javasolt. A prosztata daganat szűrése tumor marker (PSA) mérésen, valamint urológus által végzett vizsgálatból áll.  A vastagbél daganat szűrése évente végzendő székletvér vizsgálat, valamint pozitív székletvér teszt esetén kolonoszkópia elvégzéséből áll.  
  • 50 éves kor felett/tartós dohányzás esetén: Fontosnak tartom kiemelni, hogy a dohányos páciensek számára elérhető az egyszerű mellkasröntgent vizsgálatnál sokkal szenzitívebb szűrővizsgálat tüdő daganat irányába, a low dose mellkas CT.  A low dose CT minden olyan ember számára elérhető már ingyenes szűrővizsgálatként, akik 50 évesek elmúltak, jelenleg is dohányoznak, vagy 15 éven belül szoktak le a dohányzásról, illetve 25 évig átlagosan 1 csomag cigarettát szívtak el naponta.
Szerző: Dr. Kósa Krisztina belgyógyász Megjelenés dátuma: 2021.12.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...
Nyelészavar
A nyelészavart kiválthatja átmeneti, ártalmatlan ok, de súlyos betegség is állhat a hátterében, így a panaszt minden esetben komolyan kell venni. Mit tehetünk ellene?
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...