Mikor és milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?

Mikor és milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?

Mikor és milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.12.
Szerző: Dr. Kósa Krisztina belgyógyász
A szűrővizsgálatok célja, hogy bizonyos megbetegedéseket olyan korai stádiumban diagnosztizáljon, hogy teljes gyógyuláshoz vezető terápia legyen elérhető.

Mikor javasolt a szűrővizsgálat?

Általánosságban elmondható, hogy már fiatal felnőttkorban is érdemes 5 évente egy teljes körű kivizsgálást (laborvizsgálat, EKG, hasi UH, mellkas RTG, urológiai vizsgálat) végezni, valamint évente melanoma szűrésre járni. A javasolt kivizsgálások gyakorisága az életkor előrehaladtával nő, 30-as években három évente, 40-es években két évente, 50-es években járó férfiaknak pedig évente javasolt. 

Milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?

  • Fiatal felnőttkorban: Fiatal férfiak esetén kiemelendő a hererák szűrése, hiszen ez a fajta daganatos betegség a fiatal korú férfiakban jellemzőbb, az idő előrehaladtával (35 év felett) csökken a gyakorisága. A hererák szűrésében fontos a havonta végzendő önvizsgálat, valamint a teljes körű kivizsgálás során urológiai vizsgálat elvégzése. Fiatal felnőttkorban végzett vizsgálatok között fontos kiemelni a vérnyomás mérés és a vérzsírok ellenőrzését hiszen, a magasvérnyomásból és a magasvérzsírból fakadó szív és érrendszeri betegségek így időben megelőzhetőek.
  • 40 éves kor felett érdemes a kivizsgálást nyaki verőér Dopplerrel és szívultrahang vizsgálattal kiegészíteni, valamint azok számára, akik daganat szempontjából terhelt családi kórtörténettel rendelkeznek az a 50 év felett javasolt prosztata és vastagbélrák szűrés megkezdése is erősen javasolt. A prosztata daganat szűrése tumor marker (PSA) mérésen, valamint urológus által végzett vizsgálatból áll.  A vastagbél daganat szűrése évente végzendő székletvér vizsgálat, valamint pozitív székletvér teszt esetén kolonoszkópia elvégzéséből áll.  
  • 50 éves kor felett/tartós dohányzás esetén: Fontosnak tartom kiemelni, hogy a dohányos páciensek számára elérhető az egyszerű mellkasröntgent vizsgálatnál sokkal szenzitívebb szűrővizsgálat tüdő daganat irányába, a low dose mellkas CT.  A low dose CT minden olyan ember számára elérhető már ingyenes szűrővizsgálatként, akik 50 évesek elmúltak, jelenleg is dohányoznak, vagy 15 éven belül szoktak le a dohányzásról, illetve 25 évig átlagosan 1 csomag cigarettát szívtak el naponta.
Szerző: Dr. Kósa Krisztina belgyógyász Megjelenés dátuma: 2022.08.12.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Melyek a leggyakoribb idegrendszeri tünetek?
Az idegrendszer különböző sérülései, megbetegedései jellegzetes idegrendszeri (neurológiai) tüneteket eredményezhetnek. Vegyük sorra, melyek a leggyakrabban előforduló idegrendszeri tünetek.
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...