Mikor és milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?

Mikor és milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?

Mikor és milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.17.
Szerző: Dr. Kósa Krisztina belgyógyász
A szűrővizsgálatok célja, hogy bizonyos megbetegedéseket olyan korai stádiumban diagnosztizáljon, hogy teljes gyógyuláshoz vezető terápia legyen elérhető.

Mikor javasolt a szűrővizsgálat?

Általánosságban elmondható, hogy már fiatal felnőttkorban is érdemes 5 évente egy teljes körű kivizsgálást (laborvizsgálat, EKG, hasi UH, mellkas RTG, urológiai vizsgálat) végezni, valamint évente melanoma szűrésre járni. A javasolt kivizsgálások gyakorisága az életkor előrehaladtával nő, 30-as években három évente, 40-es években két évente, 50-es években járó férfiaknak pedig évente javasolt. 

Milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?

  • Fiatal felnőttkorban: Fiatal férfiak esetén kiemelendő a hererák szűrése, hiszen ez a fajta daganatos betegség a fiatal korú férfiakban jellemzőbb, az idő előrehaladtával (35 év felett) csökken a gyakorisága. A hererák szűrésében fontos a havonta végzendő önvizsgálat, valamint a teljes körű kivizsgálás során urológiai vizsgálat elvégzése. Fiatal felnőttkorban végzett vizsgálatok között fontos kiemelni a vérnyomás mérés és a vérzsírok ellenőrzését hiszen, a magasvérnyomásból és a magasvérzsírból fakadó szív és érrendszeri betegségek így időben megelőzhetőek.
  • 40 éves kor felett érdemes a kivizsgálást nyaki verőér Dopplerrel és szívultrahang vizsgálattal kiegészíteni, valamint azok számára, akik daganat szempontjából terhelt családi kórtörténettel rendelkeznek az a 50 év felett javasolt prosztata és vastagbélrák szűrés megkezdése is erősen javasolt. A prosztata daganat szűrése tumor marker (PSA) mérésen, valamint urológus által végzett vizsgálatból áll.  A vastagbél daganat szűrése évente végzendő székletvér vizsgálat, valamint pozitív székletvér teszt esetén kolonoszkópia elvégzéséből áll.  
  • 50 éves kor felett/tartós dohányzás esetén: Fontosnak tartom kiemelni, hogy a dohányos páciensek számára elérhető az egyszerű mellkasröntgent vizsgálatnál sokkal szenzitívebb szűrővizsgálat tüdő daganat irányába, a low dose mellkas CT.  A low dose CT minden olyan ember számára elérhető már ingyenes szűrővizsgálatként, akik 50 évesek elmúltak, jelenleg is dohányoznak, vagy 15 éven belül szoktak le a dohányzásról, illetve 25 évig átlagosan 1 csomag cigarettát szívtak el naponta.
Kapcsolódó témák
Szerző: Dr. Kósa Krisztina belgyógyász Megjelenés dátuma: 2021.12.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a fizikális vizsgálat témában?
Hasznos lehet
Az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) a belek funkcionális betegsége, ami szervi elváltozással nem jár. Miért fontos mégis a kezelése?
Az életkor előrehaladtával vagy bizonyos betegségek hatására a hallásunk romolhat. Mi okozhat idő előtti hallásromlást? Milyen jelekre figyeljünk? Honnan tudhatjuk, hogy hallásproblémán ...
Hazánkban a daganatos betegségek okozta halálozások között a vastag-, és végbélrák, nemtől függetlenül dobogós helyen áll. A halálesetek többsége megelőzhető lehetne, ha a prevenci ...
Egészséges helyzetben a vékony-és vastagbél határán található egy billentyű, ami biztosítja, hogy a bélszakaszok baktériumflórája ne keveredjen. Ha a vastagbélben élő baktériumflór ...