Mi okozhat megemelkedett PSA szintet?

Mi okozhat megemelkedett PSA szintet?

Mi okozhat megemelkedett PSA szintet?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.11.30.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Mivel normál PSA érték mellett is előfordulhat prosztatarák, de kis mértékben akár minden betegség nélkül megnőhet a szintje, ezért a szakemberek többféle vizsgálatot is alkalmaznak a prosztatarák szűrésére. Mit jelenthet a megemelkedett PSA szint?

Mi okozhat megemelkedett PSA szintet?

A prosztatarák egyik mutatója a vérből megállapítható prosztata specifikus antigén (PSA) szintje. Ez egy olyan fehérje, amelyet kizárólag csak a prosztata sejtjei termelnek. A prosztata bármilyen betegsége esetén a PSA mennyisége megnőhet. Ebből az adatból még nem lehet kizárólag rákos elváltozásra következtetni, mert egy prosztatagyulladás vagy a prosztata megnagyobbodása is emelheti a PSA szintjét. Általában elmondható, hogy a PSA 25ng/ml alatti értéke önmagában még nem támasztja alá a prosztatarák diagnózisát, de az efeletti vagy a drasztikusan emelkedett szint megállapítása majdnem teljes megbízhatósággal valószínűsíti a rákos elváltozást.

Mi okozhat még megemelkedett PSA szintet?

A PSA értékét befolyásolhatja a páciens életkora, a prosztata mérete, illetve egyéb betegség. A megemelkedett PSA szint nem egyértelmű vizsgálati eredmény ahhoz, hogy kizárólag általa prosztatarákot vagy rosszindulatú daganatot diagnosztizáljanak. Az aktív nemi élet és a kerékpározás megemelheti a PSA szintjét, így a vizsgálat nem feltétlenül a valós eredményt mutatja, ezért ajánlott a szűrés előtt két napig tartózkodni a kerékpározástól és a nemi élettől.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2021.11.30.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...
Nyelészavar
A nyelészavart kiválthatja átmeneti, ártalmatlan ok, de súlyos betegség is állhat a hátterében, így a panaszt minden esetben komolyan kell venni. Mit tehetünk ellene?
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...