Mi okozhat megemelkedett PSA szintet?

Mi okozhat megemelkedett PSA szintet?

Mi okozhat megemelkedett PSA szintet?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.21.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Mivel normál PSA érték mellett is előfordulhat prosztatarák, de kis mértékben akár minden betegség nélkül megnőhet a szintje, ezért a szakemberek többféle vizsgálatot is alkalmaznak a prosztatarák szűrésére. Mit jelenthet a megemelkedett PSA szint?

Mi okozhat megemelkedett PSA szintet?

A prosztatarák egyik mutatója a vérből megállapítható prosztata specifikus antigén (PSA) szintje. Ez egy olyan fehérje, amelyet kizárólag csak a prosztata sejtjei termelnek. A prosztata bármilyen betegsége esetén a PSA mennyisége megnőhet. Ebből az adatból még nem lehet kizárólag rákos elváltozásra következtetni, mert egy prosztatagyulladás vagy a prosztata megnagyobbodása is emelheti a PSA szintjét. Általában elmondható, hogy a PSA 25ng/ml alatti értéke önmagában még nem támasztja alá a prosztatarák diagnózisát, de az efeletti vagy a drasztikusan emelkedett szint megállapítása majdnem teljes megbízhatósággal valószínűsíti a rákos elváltozást.

Mi okozhat még megemelkedett PSA szintet?

A PSA értékét befolyásolhatja a páciens életkora, a prosztata mérete, illetve egyéb betegség. A megemelkedett PSA szint nem egyértelmű vizsgálati eredmény ahhoz, hogy kizárólag általa prosztatarákot vagy rosszindulatú daganatot diagnosztizáljanak. Az aktív nemi élet és a kerékpározás megemelheti a PSA szintjét, így a vizsgálat nem feltétlenül a valós eredményt mutatja, ezért ajánlott a szűrés előtt két napig tartózkodni a kerékpározástól és a nemi élettől.

Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.07.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.