Mi okozhat megemelkedett PSA szintet?

Mi okozhat megemelkedett PSA szintet?

Mi okozhat megemelkedett PSA szintet?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.21.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Mivel normál PSA érték mellett is előfordulhat prosztatarák, de kis mértékben akár minden betegség nélkül megnőhet a szintje, ezért a szakemberek többféle vizsgálatot is alkalmaznak a prosztatarák szűrésére. Mit jelenthet a megemelkedett PSA szint?

Mi okozhat megemelkedett PSA szintet?

A prosztatarák egyik mutatója a vérből megállapítható prosztata specifikus antigén (PSA) szintje. Ez egy olyan fehérje, amelyet kizárólag csak a prosztata sejtjei termelnek. A prosztata bármilyen betegsége esetén a PSA mennyisége megnőhet. Ebből az adatból még nem lehet kizárólag rákos elváltozásra következtetni, mert egy prosztatagyulladás vagy a prosztata megnagyobbodása is emelheti a PSA szintjét. Általában elmondható, hogy a PSA 25ng/ml alatti értéke önmagában még nem támasztja alá a prosztatarák diagnózisát, de az efeletti vagy a drasztikusan emelkedett szint megállapítása majdnem teljes megbízhatósággal valószínűsíti a rákos elváltozást.

Mi okozhat még megemelkedett PSA szintet?

A PSA értékét befolyásolhatja a páciens életkora, a prosztata mérete, illetve egyéb betegség. A megemelkedett PSA szint nem egyértelmű vizsgálati eredmény ahhoz, hogy kizárólag általa prosztatarákot vagy rosszindulatú daganatot diagnosztizáljanak. Az aktív nemi élet és a kerékpározás megemelheti a PSA szintjét, így a vizsgálat nem feltétlenül a valós eredményt mutatja, ezért ajánlott a szűrés előtt két napig tartózkodni a kerékpározástól és a nemi élettől.

Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.07.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.