Csontritkulás

Csontritkulás

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Bálint Anita, reumatológus
A csontritkulás néma betegségként is ismert, mivel a legtöbb esetben a csontok állományának vesztése mindenféle tünet nélkül zajlik. A megelőzés szempontjából elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás.

A betegség előrehaladtával azonban súlyossá válhat, hiszen ilyenkor a csontvesztés mértéke akkora lehet, hogy már kisebb erőbehatásokra is csonttörések alakulnak ki, illetve a gerincoszlop eldeformálódik, a háti görbület kifejezetten fokozódik. Ezek az állapotok már szinte minden esetben állandó fájdalommal járnak.

A csontritkulás tünetei

 • A betegség legelső tünete lehet a terheléskor fellépő, pihenésre szűnő hát- és derékfájdalom, melyhez igen gyakran a nyak és a vállöv fájdalma, izomzatának feszülése is csatlakozik.
 • Gyakori panasz, hogy a betegek nem tudják a hátukat egyenesen tartani, hosszabb ideig tartó háti- és ágyéki gerincterheléssel járó feladatokat nem tudnak végrehajtani.
 • Jellegzetes testtartás: a háti domborulat fokozódik, a testmagasság jelentősen csökken, a has előredomborodik, a könyököket hátrahúzva tartják a betegek, ezzel segítik az egyensúlyozást.
 • Előrehaladott esetben a járás bizonytalanná válik.
 • A későbbi időszakban a vezető tünet az éles fájdalom, ami legtöbbször a hirtelen, kis erő behatására létrejövő csonttörések (pl. csigolyák, combnyak, csukló) miatt jön létre.

Amennyiben a fenti tünetek Önnél is jelentkeznek, forduljon mielőbb reumatológus szakorvoshoz.

Kezelés

A kezelés két nagy csoportra bontható:

 • Gyógyszeres kezelés:
  • nem megfelelő csontképződés helyreállítása: csontfaló sejtek csökkentése, és csontfelépítés növelése (hormon-, vitamin, ásványi anyag-, és nyomelemek pótlása).
  • fájdalom csillapítása
 • Fizioterápia: Fontos kiegészítése a gyógyszeres kezelésnek. A rendszeresen végzett gyógytorna segít kezelni a csontritkulást. 

Megelőzése

A megelőzés szempontjából elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás. A fehérje, a kalcium és a D-vitamin (melynek legnagyobb részét a napsütésből szerezzük) bevitele fontos, mivel a csontnak az építőelemei, emellett oda kell figyelnünk a testsúlyunkra is. A megfelelő étrend csontritkulásban szenvedők részére: 56-58 százalék szénhidrát, 30 százalék zsír, 12-14 százalék fehérje.

Magas kalciumtartalmú ételek: tejpor, mák, parmezán sajt, óvári sajt, sűrített tej, mogyoró, olajos hal, dió, tej, tejföl, kefir, búza, banán, melyek fogyasztása ajánlott.

(Dr. Bálint Anita, reumatológus)

Útmutató

 • A betegség legelső tünete lehet a terheléskor fellépő, pihenésre szűnő hát- és derékfájdalom, majd a csontritkulás előrehaladtával ez a fájdalom állandósul.
 • A csontritkulás gyógyszeres kezeléssel és fizioterápiával is kezelhető.
 • A megelőzés szempontjából elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás, amellyel elkerülhetjük az elhízást, ami további kockázatot jelent a csontritkulás kialakulásában.
Csontritkulás - Részletesen a témáról
Milyen étrend ajánlott csontritkulás esetén?
A csontritkulásra ajánlott diéta elsődleges célja az optimális csúcscsonttömeg elérése, a csontvesztés lelassítása. Mire figyeljünk, ha csontritkulásban szenvedünk?
Hogyan táplálkozzunk menopauza idején?
Ha a hölgyek tudatosan készülnek arra, hogy a menopauza időszakában milyen testi-lelki változások mennek végbe a szervezetben, a kellemetlen változókori tünetek is könnyebben átveszélhetők. Hogyan táplálkozzunk menopauza esetén?
Étrendi tanácsok menopauza esetén
Egészségtudatos étrenddel elkerülhető a változókori hízás és csontritkulás. A megfelelő étrend összeállításában nyújthat segítséget a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Okostányér ajánlása.
Hogyan előzhetjük meg a csontritkulás kialakulását?
A csontritkulás kialakulásának esélye az életkor előrehaladtával nő, azonban van pár olyan életmódbeli tényező, amellyel csökkenthető a kialakulásának esélye. Mit tehetünk a csontritkulás megelőzése érdekében?
Mit tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért?
A gyenge és törékeny csontok nem feltétlenül kell, hogy az öregkor velejárói legyenek. Bár a 30-as évinktől a csontszövet lebomlásának folyamata gyorsabbá válik, mint a csontépítésé, van pár dolog, amit megtehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért. Melyek ezek?
Medical wellness – hogyan találjuk meg a legjobb szolgáltatásokat?
Bár a medical szó hallatán azt gondolnánk, hogy betegeknek ajánlottak a medical wellness szolgáltatásai, egyáltalán nem kell kezelés alatt állnunk ahhoz, hogy ezeket igénybe vegyük, sőt. A medical wellness szolgáltatásokat inkább preventív jelleggel érdemes látogatni.
Egészséges-e a tejtermékek kerülése?
Valaki ajánlja, valaki ellenzi a tejmentes étrendet, de vajon kinek hihetünk? Mi szól a tejtermékek mellőzése, illetve fogyasztása mellett? Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudományi szakértőnk állásfoglalását olvashatod a tejmentes diétával kapcsolatban.
Miért hasznos a Kalcium?
A vitaminok és ásványi anyagok hatásaival kapcsolatban elbizonytalanodhatunk, hiszen rengeteg ajánlást olvashatunk ezekkel kapcsolatban, de honnan tudhatjuk, hogy melyiknek hihetünk? Összeszedtük a Kalcium hivatalosan is igazolt hatásait.
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
A csontritkulás tünetei mely napszakban a legrosszabbak?
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Mit tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért?
A gyenge és törékeny csontok nem feltétlenül kell, hogy az öregkor velejárói legyenek. Bár a 30-as évinktől a csontszövet lebomlásának folyamata gyorsabbá válik, mint a csontépítésé, van pár dolog...
Hogyan előzhetjük meg a csontritkulás kialakulását?
A csontritkulás kialakulásának esélye az életkor előrehaladtával nő, azonban van pár olyan életmódbeli tényező, amellyel csökkenthető a kialakulásának esélye. Mit tehetünk a csontritkulás megelőzése...
Milyen étrend ajánlott csontritkulás esetén?
A csontritkulásra ajánlott diéta elsődleges célja az optimális csúcscsonttömeg elérése, a csontvesztés lelassítása. Mire figyeljünk, ha csontritkulásban szenvedünk?