Csontritkulás

Csontritkulás

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Bálint Anita, reumatológus
A csontritkulás néma betegségként is ismert, mivel a legtöbb esetben a csontok állományának vesztése mindenféle tünet nélkül zajlik. A megelőzés szempontjából elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás.

A betegség előrehaladtával azonban súlyossá válhat, hiszen ilyenkor a csontvesztés mértéke akkora lehet, hogy már kisebb erőbehatásokra is csonttörések alakulnak ki, illetve a gerincoszlop eldeformálódik, a háti görbület kifejezetten fokozódik. Ezek az állapotok már szinte minden esetben állandó fájdalommal járnak.

A csontritkulás tünetei

 • A betegség legelső tünete lehet a terheléskor fellépő, pihenésre szűnő hát- és derékfájdalom, melyhez igen gyakran a nyak és a vállöv fájdalma, izomzatának feszülése is csatlakozik.
 • Gyakori panasz, hogy a betegek nem tudják a hátukat egyenesen tartani, hosszabb ideig tartó háti- és ágyéki gerincterheléssel járó feladatokat nem tudnak végrehajtani.
 • Jellegzetes testtartás: a háti domborulat fokozódik, a testmagasság jelentősen csökken, a has előredomborodik, a könyököket hátrahúzva tartják a betegek, ezzel segítik az egyensúlyozást.
 • Előrehaladott esetben a járás bizonytalanná válik.
 • A későbbi időszakban a vezető tünet az éles fájdalom, ami legtöbbször a hirtelen, kis erő behatására létrejövő csonttörések (pl. csigolyák, combnyak, csukló) miatt jön létre.

Amennyiben a fenti tünetek Önnél is jelentkeznek, forduljon mielőbb reumatológus szakorvoshoz.

Kezelés

A kezelés két nagy csoportra bontható:

 • Gyógyszeres kezelés:
  • nem megfelelő csontképződés helyreállítása: csontfaló sejtek csökkentése, és csontfelépítés növelése (hormon-, vitamin, ásványi anyag-, és nyomelemek pótlása).
  • fájdalom csillapítása
 • Fizioterápia: Fontos kiegészítése a gyógyszeres kezelésnek. A rendszeresen végzett gyógytorna segít kezelni a csontritkulást. 

Megelőzése

A megelőzés szempontjából elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás. A fehérje, a kalcium és a D-vitamin (melynek legnagyobb részét a napsütésből szerezzük) bevitele fontos, mivel a csontnak az építőelemei, emellett oda kell figyelnünk a testsúlyunkra is. A megfelelő étrend csontritkulásban szenvedők részére: 56-58 százalék szénhidrát, 30 százalék zsír, 12-14 százalék fehérje.

Magas kalciumtartalmú ételek: tejpor, mák, parmezán sajt, óvári sajt, sűrített tej, mogyoró, olajos hal, dió, tej, tejföl, kefir, búza, banán, melyek fogyasztása ajánlott.

(Dr. Bálint Anita, reumatológus)

Útmutató

 • A betegség legelső tünete lehet a terheléskor fellépő, pihenésre szűnő hát- és derékfájdalom, majd a csontritkulás előrehaladtával ez a fájdalom állandósul.
 • A  tünetek megjelenésekor forduljon mielőbb reumatológus szakorvoshoz.
 • A csontritkulás gyógyszeres kezeléssel és fizioterápiával is kezelhető.
 • A megelőzés szempontjából elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás, amellyel elkerülhetjük az elhízást, ami további kockázatot jelent a csontritkulás kialakulásában.
Dr. Bálint Anita Szerző: Dr. Bálint Anita reumatológus
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
A csontritkulás tünetei mely napszakban a legrosszabbak?
Mit írtak mások a csontritkulás témában?
Hasznos lehet
A cukorbetegség kezelésének legfontosabb eleme az életmódterápia, melynek során nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő, személyre szabott táplálkozásra. A diéta megtervezésénél fig ...
Koronavírus fertőzésen estél át? Szeretnél vérplazmát adni? Összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek segítségedre szolgálnak ahhoz, ha plazmaadásoddal szeretnéd a fertőzöt ...
Rendszeresen puffad, görcsöl a hasad tej fogyasztását követően? Gyakran hasmenés is társul hozzá? Összeszedtük azokat a dolgokat, amelyek segítségével megtudhatod, valóban laktózintole ...
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket ...