Milyen étrend ajánlott csontritkulás esetén?

Milyen étrend ajánlott csontritkulás esetén?

Milyen étrend ajánlott csontritkulás esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.03.09.
Szerző: doktorGO
A csontritkulásra ajánlott diéta elsődleges célja az optimális csúcscsonttömeg elérése, a csontvesztés lelassítása. Mire figyeljünk, ha csontritkulásban szenvedünk?

Csontritkulás esetén elsősorban a prevencióban lenne nagy szerepe a megfelelő táplálkozásnak, de kialakult betegség fennállásánál is kiemelten fontos a kalciumban gazdag, kiegyen­súlyozott, vegyes étrend. D-vitamin pótlása is szükséges lehet, de a legfontosabb, hogy figyeljünk a megfelelő energiabevitelre és az étrendünk megfelelő tápanyag-összetételére, ugyanis bizonyos tényezők segíthetik, mások pedig gátolhatják a kalcium felszívódását.

Melyek ezek?

Kalcium hasznosulását segítő tényezők:

  • D-vitamin
  • Fizikai aktivitás
  • Laktóz
  • Savas közeg

Kalcium hasznosulását segítő tényezők:

  • Túlzott fehérjefogyasztás
  • Túlzott foszforbevitel
  • Túlzott zsiradékfogyasztás
  • Kevés D-vitamin
  • Kevés mozgás
  • Dohányzás

Mit együnk?

  • tej
  • tejtermékek
  • tejkészítmények
  • sajtok
  • olajos magvak: mák, mandula, mogyoró, dió (azonban ezeknél figyelembe kell venni jelentős foszfortarltalmukat)
  • kalciumtartalmú ásványvizek (pl. Kékkúti, Kristályvíz, Harmatvíz)
  • egyéb kalciummal dúsított termékek (pl. kalciumos kenyér, gyümölcsjoghurt, virsli, stb.)
  • zöldség- és főzelékfélék,
  • gyümölcsök
  • hüvelyesek
  • gabonafélék
  • máj
  • tojás
  • halolaj
  • D-vitaminnal dúsított margarinok.

Mit kerüljünk?

  • ömlesztett sajt (kivéve a kalciummal dúsított fajtáját)
  • szénsavas üdítőitalok
  • készételek
  • konzervek
  • élesztő
  • krémporok
  • húsok, húskészítmények túlzott mértékű fogyasztása

Csontritkulás: tippek az étrendhez

  • Fogyasszunk energiaszükségletünknek megfelelő ételmennyiséget (pl. ne diétázzunk).
  • Kerüljük a túlzott mértékű (>1 g/ttkg/nap) fehérjebevitelt, ez ugyanis növelheti a kalcium  kiválasztását.
  • Figyeljünk a zsírszegény étrendre, a túlzott zsírbevitel ugyanis ronthatja a kalcium hasznosulását.
  • A kalciumbevitelnél figyeljünk az életkornak megfelelő ajánlásra.
  • Fogyasszunk tej, tejtermékeket, tejkészítményeket, ugyanis az ezekben található kalcium jól hasznosul szervezetünkben.
  • Ha ételintoleranciában szenvedünk (pl. laktózintolerancia, kazeinallergia), különösen figyeljünk a kalcium pótlására, amennyiben szükséges kérjük dietetikus segítségét.
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.03.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a csontritkulás témában?
Hasznos lehet
Szervezetünkben számos parazita okozhat megbetegedést, de leggyakrabban különböző férgek, amőbák, mételyek által okozott kórképek jellemzőek. A paraziták leginkább szájon keresztül ...
A mentális kimerülés az agynak olyan, mint az izmoknak a fizikai fáradtság, ám felismerése jóval nehezebb. Mikor beszélhetünk mentális kimerülésről? Honnan tudhatjuk, hogy érintettek va ...
Évente átlagosan 90.000 gyermek születik Magyarországon, azonban a szülések során csak kis számban gondoskodnak a szülők a köldökzsinórból származó őssejtek megőrzéséről, és ezá ...
Állatorvosként nap, mint nap szembesülünk a szív- és bőrférgességel, s a tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy egyes helyeken majdnem minden harmadik kutya fertőzött a betegséggel. Na ...