Milyen étrend ajánlott csontritkulás esetén?

Milyen étrend ajánlott csontritkulás esetén?

Milyen étrend ajánlott csontritkulás esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.15.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A csontritkulásra ajánlott diéta elsődleges célja az optimális csúcscsonttömeg elérése, a csontvesztés lelassítása. Mire figyeljünk, ha csontritkulásban szenvedünk?

Csontritkulás esetén elsősorban a prevencióban lenne nagy szerepe a megfelelő táplálkozásnak, de kialakult betegség fennállásánál is kiemelten fontos a kalciumban gazdag, kiegyen­súlyozott, vegyes étrend. D-vitamin pótlása is szükséges lehet, de a legfontosabb, hogy figyeljünk a megfelelő energiabevitelre és az étrendünk megfelelő tápanyag-összetételére, ugyanis bizonyos tényezők segíthetik, mások pedig gátolhatják a kalcium felszívódását.

Melyek ezek?

Kalcium hasznosulását segítő tényezők:

  • D-vitamin
  • Fizikai aktivitás
  • Laktóz
  • Savas közeg

Kalcium hasznosulását segítő tényezők:

  • Túlzott fehérjefogyasztás
  • Túlzott foszforbevitel
  • Túlzott zsiradékfogyasztás
  • Kevés D-vitamin
  • Kevés mozgás
  • Dohányzás

Mit együnk?

  • tej
  • tejtermékek
  • tejkészítmények
  • sajtok
  • olajos magvak: mák, mandula, mogyoró, dió (azonban ezeknél figyelembe kell venni jelentős foszfortarltalmukat)
  • kalciumtartalmú ásványvizek (pl. Kékkúti, Kristályvíz, Harmatvíz)
  • egyéb kalciummal dúsított termékek (pl. kalciumos kenyér, gyümölcsjoghurt, virsli, stb.)
  • zöldség- és főzelékfélék,
  • gyümölcsök
  • hüvelyesek
  • gabonafélék
  • máj
  • tojás
  • halolaj
  • D-vitaminnal dúsított margarinok.

Mit kerüljünk?

  • ömlesztett sajt (kivéve a kalciummal dúsított fajtáját)
  • szénsavas üdítőitalok
  • készételek
  • konzervek
  • élesztő
  • krémporok
  • húsok, húskészítmények túlzott mértékű fogyasztása

Csontritkulás: tippek az étrendhez

  • Fogyasszunk energiaszükségletünknek megfelelő ételmennyiséget (pl. ne diétázzunk).
  • Kerüljük a túlzott mértékű (>1 g/ttkg/nap) fehérjebevitelt, ez ugyanis növelheti a kalcium  kiválasztását.
  • Figyeljünk a zsírszegény étrendre, a túlzott zsírbevitel ugyanis ronthatja a kalcium hasznosulását.
  • A kalciumbevitelnél figyeljünk az életkornak megfelelő ajánlásra.
  • Fogyasszunk tej, tejtermékeket, tejkészítményeket, ugyanis az ezekben található kalcium jól hasznosul szervezetünkben.
  • Ha ételintoleranciában szenvedünk (pl. laktózintolerancia, kazeinallergia), különösen figyeljünk a kalcium pótlására, amennyiben szükséges kérjük dietetikus segítségét.
Bővebben
Kapcsolódó témák
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.15.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...
Baker ciszta
A Baker-ciszta technikailag nem valódi ciszta, hanem a combhajlító izom ina alatt elhelyezkedő bursa megnagyobbodása. Ez a bursa csak akkor kapja meg a Baker ciszta titulust, ha kitágul és megtelik...
Pszichofiziológiai állapotfelmérés
Milyen panaszok esetén javallott a pszichofiziológiai állapotfelmérés? Hogyan működik? Miért fontos, hogy tisztában legyünk alkati tulajdonságainkkal? Kérdések és válaszok a Stressz-ellenállóképesség...
Góckutatás
Miért fontos a szervezetben lévő gócok felkutatása? Milyen tünetek esetén javasolt? Milyen vizsgálatokra számíthatunk? Kérdések és válaszok a góckutatással kapcsolatban.