Mit tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért?

Mit tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért?

Mit tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.10.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A gyenge és törékeny csontok nem feltétlenül kell, hogy az öregkor velejárói legyenek. Bár a 30-as évinktől a csontszövet lebomlásának folyamata gyorsabbá válik, mint a csontépítésé, van pár dolog, amit megtehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért. Melyek ezek?

Gondoskodjunk a megfelelő vitamin és ásványianyag pótlásról!

Csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő Kalcium és D-vitamin bevitel, ezért ezek pótlásáról minden esetben gondoskodnunk kell. A Kalcium biztosítja a csontok szilárdságát, míg a D-vitamin a Kalcium megfelelő beépüléséhez szükséges. A Kalcium pótlására allkalmas lehet a joghurt, a tofu, a bab és a lazac, míg a D-vitamint az alábbi élelmiszerekkel tudjuk pótolni: tonhal, lzac, makréla, tej, mandulaital tojás, sertéshús, gabonafélék, stb. Az étrendkiegészítők is hasznosak lehetnek, azonban használatukkal kapcsolatban kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.

Mozogjunk rendszeresen!

A rendszeres testmozgás javítja a keringést, ezáltal jótékony hatással van a csontképző folyamatokra is. A fizikai aktivitás által nemcsak erősebbek lehetnek a csontjaink, hanem az izomerőnk is megnövekedhet és javulhat a koordinációnk, ami csökkenti a (csonttöréseket okozó) esések előfordulását. Mozogjunk mindennap legalább 30 percet, ezzel sokat tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért!

Szokjunk le a dohányzásról!

A csontritkulás egyik legismertebb kockázati tényezője a dohányzás, ugyanis negatívan hathat a csontképző folyamatokra, ami a csontok elgyengülését, törését okozhatja. Próbáljunk meg felhagyni ezzel a szokásunkkal!

Mérsékeljük a cukorfogyasztást!

A süteményekben, üdítőkben és egyéb élelmiszeri termékekben lévő nagy mennyiségű hozzáadott cukor fogyasztása befolyásolhatja csontjaink szerkezetét, ezért érdemes inkább elkerülni a túl sok cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.

Kerüljük az alkoholfogyasztást!

A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás amellett, hogy növeli az esések – ezáltal a csonttörések kialakulásának – kockázatát, megzavarhatja a csontképzési folyamatokat, ami hosszú távon a csont szerkezetének megváltozását, gyengülését okozhatja.

Forrás: Simple Steps to Boost Bone Health (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.10.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan előzhetjük meg a csontritkulás kialakulását?
A csontritkulás kialakulásának esélye az életkor előrehaladtával nő, azonban van pár olyan életmódbeli tényező, amellyel csökkenthető a kialakulásának esélye. Mit tehetünk a csontritkulás megelőzése...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.