Mit tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért?

Mit tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért?

Mit tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.26.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A gyenge és törékeny csontok nem feltétlenül kell, hogy az öregkor velejárói legyenek. Bár a 30-as évinktől a csontszövet lebomlásának folyamata gyorsabbá válik, mint a csontépítésé, van pár dolog, amit megtehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért. Melyek ezek?

Gondoskodjunk a megfelelő vitamin és ásványianyag pótlásról!

Csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő Kalcium és D-vitamin bevitel, ezért ezek pótlásáról minden esetben gondoskodnunk kell. A Kalcium biztosítja a csontok szilárdságát, míg a D-vitamin a Kalcium megfelelő beépüléséhez szükséges. A Kalcium pótlására allkalmas lehet a joghurt, a tofu, a bab és a lazac, míg a D-vitamint az alábbi élelmiszerekkel tudjuk pótolni: tonhal, lzac, makréla, tej, mandulaital tojás, sertéshús, gabonafélék, stb. Az étrendkiegészítők is hasznosak lehetnek, azonban használatukkal kapcsolatban kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.

Mozogjunk rendszeresen!

A rendszeres testmozgás javítja a keringést, ezáltal jótékony hatással van a csontképző folyamatokra is. A fizikai aktivitás által nemcsak erősebbek lehetnek a csontjaink, hanem az izomerőnk is megnövekedhet és javulhat a koordinációnk, ami csökkenti a (csonttöréseket okozó) esések előfordulását. Mozogjunk mindennap legalább 30 percet, ezzel sokat tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért!

Szokjunk le a dohányzásról!

A csontritkulás egyik legismertebb kockázati tényezője a dohányzás, ugyanis negatívan hathat a csontképző folyamatokra, ami a csontok elgyengülését, törését okozhatja. Próbáljunk meg felhagyni ezzel a szokásunkkal!

Mérsékeljük a cukorfogyasztást!

A süteményekben, üdítőkben és egyéb élelmiszeri termékekben lévő nagy mennyiségű hozzáadott cukor fogyasztása befolyásolhatja csontjaink szerkezetét, ezért érdemes inkább elkerülni a túl sok cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.

Kerüljük az alkoholfogyasztást!

A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás amellett, hogy növeli az esések – ezáltal a csonttörések kialakulásának – kockázatát, megzavarhatja a csontképzési folyamatokat, ami hosszú távon a csont szerkezetének megváltozását, gyengülését okozhatja.

Forrás: https://www.webmd.com/osteoporosis/ss/slideshow-boost-bone-health

Bővebben
Kapcsolódó témák
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.01.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Mennyire megbízhatóak az egyes fogamzásgátlási módszerek?
Számos egészségügyi oka lehet annak, ha egy nő a hormonmentes védekezést választja. Jó tudni tehát, melyik módszer mennyire hatékony - dr. Hintalan Albert, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa az ún....
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...