Mit tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért?

Mit tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért?

Mit tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.29.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A gyenge és törékeny csontok nem feltétlenül kell, hogy az öregkor velejárói legyenek. Bár a 30-as évinktől a csontszövet lebomlásának folyamata gyorsabbá válik, mint a csontépítésé, van pár dolog, amit megtehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért. Melyek ezek?

A csonttömeg a 30-as éveinkben éri el a csúcsát, majd az időskor előrehaladtával a csontépülés lelassulhat a csontbontáshoz képest, ezért fokozottabban kell figyelnünk az egészségünkre. Mit tehetünk csontjaink egészségének megőrzése érdekében?

Gondoskodjunk a megfelelő vitamin és ásványianyag pótlásról!

Csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő Kalcium és D-vitamin bevitel, ezért ezek pótlásáról minden esetben gondoskodnunk kell. A Kalcium biztosítja a csontok szilárdságát, míg a D-vitamin a Kalcium megfelelő beépüléséhez szükséges. A Kalcium pótlására allkalmas lehet a joghurt, a tofu, a bab és a lazac, míg a D-vitamint az alábbi élelmiszerekkel tudjuk pótolni: tonhal, lzac, makréla, tej, mandulaital tojás, sertéshús, gabonafélék, stb. Az étrendkiegészítők is hasznosak lehetnek, azonban használatukkal kapcsolatban kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.

Mozogjunk rendszeresen!

A rendszeres testmozgás javítja a keringést, ezáltal jótékony hatással van a csontképző folyamatokra is. A fizikai aktivitás által nemcsak erősebbek lehetnek a csontjaink, hanem az izomerőnk is megnövekedhet és javulhat a koordinációnk, ami csökkenti a (csonttöréseket okozó) esések előfordulását. Mozogjunk mindennap legalább 30 percet, ezzel sokat tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért!

Szokjunk le a dohányzásról!

A csontritkulás egyik legismertebb kockázati tényezője a dohányzás, ugyanis negatívan hathat a csontképző folyamatokra, ami a csontok elgyengülését, törését okozhatja. Próbáljunk meg felhagyni ezzel a szokásunkkal!

Mérsékeljük a cukorfogyasztást!

A süteményekben, üdítőkben és egyéb élelmiszeri termékekben lévő nagy mennyiségű hozzáadott cukor fogyasztása befolyásolhatja csontjaink szerkezetét, ezért érdemes inkább elkerülni a túl sok cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.

Kerüljük az alkoholfogyasztást!

A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás amellett, hogy növeli az esések – ezáltal a csonttörések kialakulásának – kockázatát, megzavarhatja a csontképzési folyamatokat, ami hosszú távon a csont szerkezetének megváltozását, gyengülését okozhatja.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Simple Steps to Boost Bone Health (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.29.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.