Hogyan előzhetjük meg a csontritkulás kialakulását?

Hogyan előzhetjük meg a csontritkulás kialakulását?

Hogyan előzhetjük meg a csontritkulás kialakulását?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.16.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A csontritkulás kialakulásának esélye az életkor előrehaladtával nő, azonban van pár olyan életmódbeli tényező, amellyel csökkenthető a kialakulásának esélye. Mit tehetünk a csontritkulás megelőzése érdekében?

A csontritkulás (más néven oszteoporózis) során megváltozik a csont szerkezete (veszít a csontsűrűségéből), ami gyengébbé, törékenyebbé teszi azt. Néma betegségként is emlegetik, hiszen semmilyen tünettel nem jár, általában a csonttörések (pl. csípő, kéz, láb, csukló) hívják fel rá a figyelmet. Az alábbi tippek segíthetnek a csontok erősségének megőrzésében és a csontritkulás megelőzésében:

Győződjünk meg róla, hogy megfelelő mennyiségű Kalciumot viszünk be szervezetünkbe!

Igyekezzünk elsősorban változatos, kiegyensúlyozott étrenddel biztosítani a megfelelő Kalcium szintet (pl. alacsony zsírtartalmú tejtermék, brokkoli, szardínia, lazac, zöld levelű zöldségek, szójatej, gabona), de ha ezt nem tudjuk megtenni (pl. ételallergia esetén), fogyasszunk Kalcium tartalmú étrend kiegészítőket.

Mozogjunk rendszeresen!

A rendszeres testmozgás segíti a csontok egészségségének fenntartását. A kocogás, táncolás, túrázás, aerobik, gyors gyaloglás, lépcsőzés, különböző erősítő edzések (pl. súlyemelés,  saját testsúlyos edzés) a legjobb csontritkulást megelőző tevékenységek egy 2021-es kutatás szerint.

Fogyasszunk alacsony zsírtartalmú fehérjéket!

A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány szerint a magasabb fehérjebevitellel megőrizhetjük a csontjaink egészségét és ezzel csökkenthetjük a csonttörések kialakulásának kockázatát. A csontok optimális egészsége érdekében igyekezzünk minél több zsírszegény fehérjét beépíteni az étrendünkbe (pl. sovány marhahús, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, hal, hüvelyesek, tojás, diófélék, magvak, gabonafélék).

Figyeljünk a megfelelő D-vitamin bevitelre!

A csontok egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű D-vitamin, amit a szervezet 70-80 százalékban a napfényből szerzi be. Ha nem töltünk elegendő időt a szabadban, akkor érdemes olyan magas D-vitamin tartalmú élelmiszereket fogyasztanunk, mint a joghurt, a zsírosabb halak,a tojássárgája,a gomba,a sajt és a tej.

Mérsékeljük az alkoholfogyasztást!

Az alkoholfogyasztás befolyásolja a Kalcium és D-vitamin felszívódását - ami megnövelheti a csontritkulás kialakulásának esélyét-, ezért érdemes mérsékelünk annak fogyasztását.

Tartsuk fenn a normál testsúlyunkat!

Az elhízás növeli a csontritkulás kialakulásának esélyét, ezért figyeljünk arra, hogy megtartsuk egészséges testsúlyunkat.

Szokjunk le a dohányzásról!

Egyes tanulmányok összefüggést találtak a dohányzás és a csontsűrűség csökkenése között, ezért nemcsak a tüdő egészsége miatt érdemes leszoknunk a dohányzásról.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: 7 Things You Can Do Today to Prevent Osteoporosis (Healthline)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.16.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.