Hogyan előzhetjük meg a csontritkulás kialakulását?
Hogyan előzhetjük meg a csontritkulás kialakulását?
A csontritkulás (más néven oszteoporózis) során megváltozik a csont szerkezete (veszít a csontsűrűségéből), ami gyengébbé, törékenyebbé teszi azt. Néma betegségként is emlegetik, hiszen semmilyen tünettel nem jár, általában a csonttörések (pl. csípő, kéz, láb, csukló) hívják fel rá a figyelmet. Az alábbi tippek segíthetnek a csontok erősségének megőrzésében és a csontritkulás megelőzésében:
Győződjünk meg róla, hogy megfelelő mennyiségű Kalciumot viszünk be szervezetünkbe!
Igyekezzünk elsősorban változatos, kiegyensúlyozott étrenddel biztosítani a megfelelő Kalcium szintet (pl. alacsony zsírtartalmú tejtermék, brokkoli, szardínia, lazac, zöld levelű zöldségek, szójatej, gabona), de ha ezt nem tudjuk megtenni (pl. ételallergia esetén), fogyasszunk Kalcium tartalmú étrend kiegészítőket.
Mozogjunk rendszeresen!
A rendszeres testmozgás segíti a csontok egészségségének fenntartását. A kocogás, táncolás, túrázás, aerobik, gyors gyaloglás, lépcsőzés, különböző erősítő edzések (pl. súlyemelés, saját testsúlyos edzés) a legjobb csontritkulást megelőző tevékenységek egy 2021-es kutatás szerint.
Fogyasszunk alacsony zsírtartalmú fehérjéket!
A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány szerint a magasabb fehérjebevitellel megőrizhetjük a csontjaink egészségét és ezzel csökkenthetjük a csonttörések kialakulásának kockázatát. A csontok optimális egészsége érdekében igyekezzünk minél több zsírszegény fehérjét beépíteni az étrendünkbe (pl. sovány marhahús, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, hal, hüvelyesek, tojás, diófélék, magvak, gabonafélék).
Figyeljünk a megfelelő D-vitamin bevitelre!
A csontok egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű D-vitamin, amit a szervezet 70-80 százalékban a napfényből szerzi be. Ha nem töltünk elegendő időt a szabadban, akkor érdemes olyan magas D-vitamin tartalmú élelmiszereket fogyasztanunk, mint a joghurt, a zsírosabb halak,a tojássárgája,a gomba,a sajt és a tej.
Mérsékeljük az alkoholfogyasztást!
Az alkoholfogyasztás befolyásolja a Kalcium és D-vitamin felszívódását - ami megnövelheti a csontritkulás kialakulásának esélyét-, ezért érdemes mérsékelünk annak fogyasztását.
Tartsuk fenn a normál testsúlyunkat!
Az elhízás növeli a csontritkulás kialakulásának esélyét, ezért figyeljünk arra, hogy megtartsuk egészséges testsúlyunkat.
Szokjunk le a dohányzásról!
Egyes tanulmányok összefüggést találtak a dohányzás és a csontsűrűség csökkenése között, ezért nemcsak a tüdő egészsége miatt érdemes leszoknunk a dohányzásról.
Írta: S.J, újságíró, Forrás: 7 Things You Can Do Today to Prevent Osteoporosis (Healthline)