Menopauza

Menopauza

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A menopauza a nőknél a rendszeres menstruáció megszűnését és ezzel együtt a termékenységi kor végét jelenti. Annak ellenére, hogy egy teljesen természetes biológiai folyamatról van szó, számos kellemetlen testi és lelki tünettel járhat együtt.

A menopauza átlagosan 45-55 éves kor között jelentkezik. Korai menopauzáról beszélünk, ha a menstruáció végleges megszűnése 40 éves kor előtt történik meg.

A menopauza oka

A menopauzára – illetve az azt megelőző időszakra – jellemző, hogy csökken a nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintje, illetve az őket szabályozó hormonok (FSH, LH) egyensúlya is megváltozik. A petefészkek hormonreceptorai elöregednek, érzéketlenné válnak, mely következtében elmarad a tüszőérés, majd idővel maga a menstruáció is. A legtöbb nő azt veszi észre, hogy kimarad egy-egy vérzése, esetleg a vérzés erőssége változik meg.

A menopauza tünetei

A menopauza komplex testi és lelki tünetei egyéntől függően hónapokig, sőt akár évekig is eltarthatnak. Milyen tünetekre lehet számítani?

 • Menstruációs ciklusban bekövetkező változások (pl. hosszabb ciklusok, erősebb vérzések).
 • Hőhullámok, kipirulás, izzadás, éjszakai izzadás.
 • Súlygyarapodás.  
 • Heves szívdobogásérzés, fejfájás.
 • Hüvelyszárazság, csökkent libidó, fájdalmas együttlét.
 • Fájdalmas vizeletürítés, gyakori vizelési inger, inkontinencia.
 • Haj- és bőr rugalmasságának csökkenése, hajhullás.
 • Ízületi-és izomfájdalmak, csontritkulás.
 • Ingerlékenység, hangulatingadozás, memóriazavar, alvászavar.

Fontos tudni, hogy a menopauzával párhuzamosan fokozódik a szív-és érrendszeri betegségek – főleg az iszkémiás szívbetegség, szívinfarktus – kialakulásának kockázata, így a kardiológiai szűrővizsgálatok jelentősége megnő.

A menopauza kezelése

Alapvetően a menopauza egy teljesen normális jelenség, kezelést többnyire nem igényel. Bizonyos életmódbeli tényezőkkel sokat lehet segíteni a tüneteken:

 • Rendszeres testmozgás, intimtorna.
 • Vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban gazdag „minőségi” táplálkozás.
 • Koffein tartalmú italok és nagyon fűszeres ételek kerülése, melyek fokozhatják az izzadást, a hőhullámokat és az alvászavart.
 • Stressz kerülése, pihenés, relaxáció.
 • Pszichés vezetés, szükség esetén pszichoterápia.

Amennyiben a tünetek olyan erőssé és zavaróvá válnak, hogy azok az érintett nő mindennapjaira is kihatnak, szükségessé válhat gyógyszeres kezelés. Ez többnyire hormonpótló terápiát jelent, mely hatékonyan enyhíti a menopauza tüneteit, de hosszútávon komoly következményekkel is járhat (pl. emlőrák, méhtestrák kialakulásának kockázata nő). A gyógyszeres terápiát minden esetben egyénre szabottan, alapos kivizsgálást követően lehet megkezdeni, és alkalmazása alatt is rendkívül fontos a rendszeres orvosi kontroll.

Útmutató

 • A menopauza a nőknél a rendszeres menstruáció megszűnését és ezzel együtt a termékenységi kor végét jelenti.
 • A menopauza komplex testi és lelki tünetei egyéntől függően hónapokig, sőt akár évekig is eltarthatnak.
 • Alapvetően a menopauza egy teljesen normális jelenség, kezelést többnyire nem igényel, de bizonyos életmódbeli tényezőkkel sokat lehet segíteni a tüneteken.
 • Amennyiben a tünetek annyira erőssé és zavaróvá válnak, hogy azok az érintett nő mindennapjaira is kihatnak, szükségessé válhat gyógyszeres kezelés.
Menopauza - Részletesen a témáról
Hogyan táplálkozzunk menopauza idején?
Ha a hölgyek tudatosan készülnek arra, hogy a menopauza időszakában milyen testi-lelki változások mennek végbe a szervezetben, a kellemetlen változókori tünetek is könnyebben átveszélhetők. Hogyan táplálkozzunk menopauza esetén?
Étrendi tanácsok menopauza esetén
Egészségtudatos étrenddel elkerülhető a változókori hízás és csontritkulás. A megfelelő étrend összeállításában nyújthat segítséget a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Okostányér ajánlása.
Valódi a férfi menopauza?
A női menopauza a női reproduktív ciklus végét jelzi. A férfiak azonban számos tünetet és változást tapasztalnak az öregedés során, amit egyesek a menopauza hatásaihoz hasonlítanak. Tényleg létezik menopauza a férfiaknál is?
Miért kelhetünk fel éjszaka?
Ha állandóan felkelünk éjszaka, idegesek és fáradékonyak lehetünk, de hosszú távon elhízást, magas vérnyomást, cukorbetegséget, vagy akár keringési problémát is okozhat az alvászavar. Mi okozhatja a gyakori felkeléseket?
Milyen vizsgálatokra számíthatunk hajhullás esetén?
Mi állhat a hajhullás hátterében? Milyen tényezők befolyásolhatják a hajhullás mértékét, és milyen vizsgálatok szükségesek a kiváltó ok felderítésére? Összeszedtük a hajhullás vizsgálatával kapcsolatos tudnivalókat.
Hasznos lehet
Valódi a férfi menopauza?
A női menopauza a női reproduktív ciklus végét jelzi. A férfiak azonban számos tünetet és változást tapasztalnak az öregedés során, amit egyesek a menopauza hatásaihoz hasonlítanak. Tényleg létezik...
Étrendi tanácsok menopauza esetén
Egészségtudatos étrenddel elkerülhető a változókori hízás és csontritkulás. A megfelelő étrend összeállításában nyújthat segítséget a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Okostányér ajánlása.
Hogyan táplálkozzunk menopauza idején?
Ha a hölgyek tudatosan készülnek arra, hogy a menopauza időszakában milyen testi-lelki változások mennek végbe a szervezetben, a kellemetlen változókori tünetek is könnyebben átveszélhetők. Hogyan...
Hogyan enyhíthetjük a menopauza tüneteit?
A menopauza számos kellemetlen tünetet okozhat, amelyek közül néhányat életmódbeli változtatásokkal enyhíthetünk. Mit tehetünk magunkért?