Mit tehet a GERD asztmás beteg?

Mit tehet a GERD asztmás beteg?

Mit tehet a GERD asztmás beteg?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.05.10.
Szerző: doktorGO
Az asztmás betegek körülbelül háromnegyede szenved GERD-ben, azaz gyakori, refluxos gyomorégésben. Náluk kétszer nagyobb a gyomorégés kialakulásának kockázata, mint az asztmában nem szenvedők körében. Mit tehet a GERD asztmás beteg?

Azt az állapotot nevezzük GERD-nek, mikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, mert a nyelőcsőben található alsó záróizom nem működik megfelelően. Ha a sav a nyelőcső alsó részébe kerül, égő érzést tapasztalunk, amelyet feltétlenül kezelni kell. Ha nem foglalkozunk vele, tüdőkárosodást, a nyelőcső fekélyesedését, esetleg nyelőcsőrákot okoz.

GERD és az asztma - Mi az összefüggés?

A megfigyelések alapján a GERD és az asztma között összefüggés van, de a miértjére egyelőre nem jöttek rá a szakemberek. A GERD rontja az asztma amúgy is kellemetlen tüneteit, az asztma, és a kezelésére szedett gyógyszerek pedig súlyosbítják a GERD szimptómáit, azaz kölcsönösen hatnak egymásra. A GERD kezelése enyhíti az asztma tüneteit is, a kapcsolat tehát tagadhatatlan.

Orvosilag akkor tekintik a GERD-et az asztma okozójának, ha az asztma felnőttkorban alakul ki, valamint akkor, ha az asztmás tünetek elsősorban étkezés vagy testedzés után jelentkeznek. Akkor is GERD-re gyanakszanak, ha az asztmás tünetek nem enyhíthetők a szokásos kezeléssel.

Hogyan hat a GERD az asztmára?

Egyrészt ha a sav visszaáramlása kért okoz a torok nyálkahártyájában, a légutakban, a tüdőben, a légzés nehézkessé válik, tartós köhögés alakul ki. Másrészt ha a sav visszaérkezik a nyelőcsőbe, kivált egy idegi reflexet, ennek hatására összeszűkülnek a légutak. A szervezet így próbálja megakadályozni, hogy a savak bejussanak a nyelőcsőbe, ezzel pedig légszomjat okoz.

A betegség tünetei mellett a gyógyszerek hatásmechanizmusára is ügyelni kell. Az asztma elleni készítmények az alsó nyelőcső záróizom ernyedését okozzák, így elősegítik a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe. A hörgőtágító asztmás gyógyszerek szintén rossz hatással vannak a GERD-re.

Mit tehet a GERD asztmás beteg?

Ha mindkét betegségben szenvedünk, nagyon fontos, hogy pontosan és következetesen szedjük a felírt gyógyszereket. Ügyelni kell rá, hogy az asztmát kiváltó tényezők, helyzetek lehetőleg ritkán jelentkezzenek. Életvitelünkkel, életmódunkkal enyhíthetjük a tüneteket, csak néhány apró változtatást kell végrehajtanunk.

  • Az ágyunk fejvégi részét emeljük meg, esetleg tehetünk az ágy lába alá emelőt. Így a fejünk mindig magasabban lesz, mint a lábunk, és a gyomor tartalma a gravitáció segítségével a helyén marad.
  • Ne feküdjünk magas párnákra, mert a test hajlott helyzete fokozza a gyomorra nehezedő nyomást.
  • Lefekvés előtt legalább 3-4 órával ne étkezzünk, mindig kis adagokat vegyünk magunkhoz, ne együnk zsírosat, csokoládét, paradicsomot, citrusféléket, ne igyunk kávét, alkoholt, kólát, és ne dohányozzunk.
  • A testsúlyunk legyen egészséges, a túlsúly fölösleges nyomást gyakorol a hasüregre, ezzel fokozva a tüneteket.
  • Ruházatunk mindig legyen laza, övvel ne szorítsuk el a derekunkat.

További kezelés lehetőségek

A patikákban recept nélkül is kaphatók savlekötők, ezek is enyhíthetik a GERD tüneteit, de ha két hét múltán sem enyhülnek a panaszok, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A szakember ebben az esetben olyan készítményt javasol, amely csökkenti a gyomorsavtermelést. A súlyos, krónikus asztmások vannak a legnagyobb veszélyben, mivel a betegség ellenáll a kezelésnek. Ritka és súlyos esetben műtéti beavatkozást is tanácsolhat.

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.05.10.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a asztma témában?
Hasznos lehet
A náthával járó orrdugulás miatt gyakran jelentkezik a megfázás kísérő tüneteként fülfájás. Mi okozza? Melyek a tünetei és hogyan kezeljük?
A nyári melegebb hónapok elmúlásával beköszönt a hidegebb őszi időjárás, ami együtt jár bizonyos betegségek gyakoribb előfordulásával. Lássuk, milyen jellegzetes őszi betegségek fo ...
Az újszülött babák gerincének ultrahangvizsgálatával számos olyan rendellenességre, akár neurológiai problémákra, eltérésekre is fény derülhet, melyek a terhesség során, valamint ú ...
Mivel a mérgezéseknek rendkívül szerteágazó tünettana van a legfontosabb, hogy gondoljunk a mérgezés lehetőségére.