Mit tehet a GERD asztmás beteg?

Mit tehet a GERD asztmás beteg?

Mit tehet a GERD asztmás beteg?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.20.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az asztmás betegek körülbelül háromnegyede szenved GERD-ben, azaz gyakori, refluxos gyomorégésben. Náluk kétszer nagyobb a gyomorégés kialakulásának kockázata, mint az asztmában nem szenvedők körében. Mit tehet a GERD asztmás beteg?

Azt az állapotot nevezzük GERD-nek, mikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, mert a nyelőcsőben található alsó záróizom nem működik megfelelően. Ha a sav a nyelőcső alsó részébe kerül, égő érzést tapasztalunk, amelyet feltétlenül kezelni kell. Ha nem foglalkozunk vele, tüdőkárosodást, a nyelőcső fekélyesedését, esetleg nyelőcsőrákot okoz.

GERD és az asztma - Mi az összefüggés?

A megfigyelések alapján a GERD és az asztma között összefüggés van, de a miértjére egyelőre nem jöttek rá a szakemberek. A GERD rontja az asztma amúgy is kellemetlen tüneteit, az asztma, és a kezelésére szedett gyógyszerek pedig súlyosbítják a GERD szimptómáit, azaz kölcsönösen hatnak egymásra. A GERD kezelése enyhíti az asztma tüneteit is, a kapcsolat tehát tagadhatatlan.

Orvosilag akkor tekintik a GERD-et az asztma okozójának, ha az asztma felnőttkorban alakul ki, valamint akkor, ha az asztmás tünetek elsősorban étkezés vagy testedzés után jelentkeznek. Akkor is GERD-re gyanakszanak, ha az asztmás tünetek nem enyhíthetők a szokásos kezeléssel.

Hogyan hat a GERD az asztmára?

Egyrészt ha a sav visszaáramlása kért okoz a torok nyálkahártyájában, a légutakban, a tüdőben, a légzés nehézkessé válik, tartós köhögés alakul ki. Másrészt ha a sav visszaérkezik a nyelőcsőbe, kivált egy idegi reflexet, ennek hatására összeszűkülnek a légutak. A szervezet így próbálja megakadályozni, hogy a savak bejussanak a nyelőcsőbe, ezzel pedig légszomjat okoz.

A betegség tünetei mellett a gyógyszerek hatásmechanizmusára is ügyelni kell. Az asztma elleni készítmények az alsó nyelőcső záróizom ernyedését okozzák, így elősegítik a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe. A hörgőtágító asztmás gyógyszerek szintén rossz hatással vannak a GERD-re.

Mit tehet a GERD asztmás beteg?

Ha mindkét betegségben szenvedünk, nagyon fontos, hogy pontosan és következetesen szedjük a felírt gyógyszereket. Ügyelni kell rá, hogy az asztmát kiváltó tényezők, helyzetek lehetőleg ritkán jelentkezzenek. Életvitelünkkel, életmódunkkal enyhíthetjük a tüneteket, csak néhány apró változtatást kell végrehajtanunk.

  • Az ágyunk fejvégi részét emeljük meg, esetleg tehetünk az ágy lába alá emelőt. Így a fejünk mindig magasabban lesz, mint a lábunk, és a gyomor tartalma a gravitáció segítségével a helyén marad.
  • Ne feküdjünk magas párnákra, mert a test hajlott helyzete fokozza a gyomorra nehezedő nyomást.
  • Lefekvés előtt legalább 3-4 órával ne étkezzünk, mindig kis adagokat vegyünk magunkhoz, ne együnk zsírosat, csokoládét, paradicsomot, citrusféléket, ne igyunk kávét, alkoholt, kólát, és ne dohányozzunk.
  • A testsúlyunk legyen egészséges, a túlsúly fölösleges nyomást gyakorol a hasüregre, ezzel fokozva a tüneteket.
  • Ruházatunk mindig legyen laza, övvel ne szorítsuk el a derekunkat.

További kezelés lehetőségek

A patikákban recept nélkül is kaphatók savlekötők, ezek is enyhíthetik a GERD tüneteit, de ha két hét múltán sem enyhülnek a panaszok, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A szakember ebben az esetben olyan készítményt javasol, amely csökkenti a gyomorsavtermelést. A súlyos, krónikus asztmások vannak a legnagyobb veszélyben, mivel a betegség ellenáll a kezelésnek. Ritka és súlyos esetben műtéti beavatkozást is tanácsolhat.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.10.20.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.