Mire figyeljünk nyáron, ha asztmások vagyunk?

Mire figyeljünk nyáron, ha asztmások vagyunk?

Mire figyeljünk nyáron, ha asztmások vagyunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.06.28.
Szerző: Tüdőközpont
Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. Mire figyeljünk nyáron, ha asztmások vagyunk?

A pollenjelentést és a légszennyezettségi adatokat is érdemes átböngészni, mielőtt szabadtéri programot szervezünk – figyelmeztet dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa. A nyári hőségben a talajközeli ózon koncentrációja emelkedhet magasba, ilyenkor erre is érdemes figyelni, különösen a délutáni és kora esti órákban.

Milyen légszennyezettségi értékeket figyeljünk?

A levegőben található apró, szabad szemmel nem látható részecskék közt pollenek, égéstermékek, por is megtalálható, ezeket belélegezve, az asztmásoknál jellemző gyulladt légutakat irritálják, felerősítik a tüneteiket. Asztmások esetében különösen a talajközeli ózon és a kisméretű részecske szennyezés értékének emelkedése okoz panaszokat, ilyenkor sok betegnél lépnek fel köhögési rohamok, jelentkezik nehézlégzés, mellkasi diszkomfort, bizonytalan, égő érzés a tüdő területén.

Közvetve is rontja az asztmás tüneteket

A légszennyezettség nemcsak önmagában jelent problémát. A légutakat irritáló szennyeződések belélegzése miatt az asztmás beteg érzékenyebb lehet más triggerekre (rohamot provokáló tényezők) is. Így például a magas légszennyezettség idejére szervezett szabadtéri program után az otthonában található, egyébként panaszt nem okozó allergének, mint például a penész és a poratka is irritálhatja, fokozhatja a tüneteit.

A légszennyezettség bármelyik évszakban lehet magas

Télen, a köd, pára és gyenge légmozgás miatt különösen a nagyvárosokban, forgalmas utak mellett, vegyes tüzelésű fűtés miatt, elsősorban a felhalmozódó kisméretű részecske szennyezés jelent gondot. A nyári hőségben a talajközeli ózon koncentrációja emelkedhet magasba, ilyenkor erre is érdemes figyelni, különösen a délutáni és kora esti órákban.

Ezekre figyeljünk nyáron a szabadban!

  • A nyári időszakban inkább a kora reggeli órákra időzítsük a futást vagy kerékpározást.
  • Tervezzünk úgy, hogy a forgalmas közlekedési útvonalakat elkerüljük.
  • Indulás előtt nézzük át az aktuális légszennyezettség jelentést és csak akkor induljunk útnak, ha az adott napra vonatkozó értékek a normál szint alattiak.
  • Ha allergiás asztmában szenvedünk, a pollenjelentést se felejtsük el! Magas pollenkoncentráció, vagy nagy hőség esetén inkább fontoljuk meg, hogy zárt térben edzünk, ilyenkor élvezzük inkább a légkondicionálóval felszerelt edzőtermek kényelmét.
  • Ha nem szeretnénk lemondani a szabadban végzett mozgásról, akkor csökkentsük a fizikai aktivitás mértékét vagy az idejét. 30 perc helyett tervezzünk 20 percesre az edzést, megerőltető futás helyett végezzünk inkább laza kocogást.
  • Ne felejtsük el kezelőorvosunkkal egyeztetni a szabadban végzett sportolásról! A szakember tanácsokat adhat a sport mellett szükséges gyógyszerekkel kapcsolatban is, amikre szükségünk lehet, hogy a tünetek rosszabbodását elkerüljük.

Forrás: Tüdőközpont

Kapcsolódó témák
Tüdőközpont Szerző: Tüdőközpont Megjelenés dátuma: 2021.06.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a asztma témában?
Hasznos lehet
Az életkor előrehaladtával vagy bizonyos betegségek hatására a hallásunk romolhat. Mi okozhat idő előtti hallásromlást? Milyen jelekre figyeljünk? Honnan tudhatjuk, hogy hallásproblémán ...
Hazánkban a daganatos betegségek okozta halálozások között a vastag-, és végbélrák, nemtől függetlenül dobogós helyen áll. A halálesetek többsége megelőzhető lehetne, ha a prevenci ...
Egészséges helyzetben a vékony-és vastagbél határán található egy billentyű, ami biztosítja, hogy a bélszakaszok baktériumflórája ne keveredjen. Ha a vastagbélben élő baktériumflór ...
Az idiopátiás tüdőfibrózis (IPF) a ritka betegségek közé tartozik, Magyarországon pár száz embert érinthet. A betegségnek eleinte csak nagyon enyhe tünetei vannak, de akár tünetmentes ...