Mi az a jeges fürdő?

Mi az a jeges fürdő?

Mi az a jeges fürdő?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2024.05.15.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A közösségi médiában egyre felkapottabb trend az egészségmegőrzés és fogyás céljából vett jeges fürdő. Valóban érdemes kipróbálni?

A jeges fürdő során testünket a hideg hatásának tesszük ki, mely mostanában nagyon elterjedt a közösségi oldalakon. Influenszerek és tartalomgyártók hirdetik ennek egészségmegőrző és fogyasztó hatását. A jeges vízbe való mártózás pár percig tart, de több alternatív lehetőség is rendelkezésre áll:

  • hideg vízben való zuhanyozás,
  • hűsítő mellény viselése,
  • jégakku a testre helyezve,
  • túrázás a hidegben,
  • a beltéri hideg hőmérséklet fenntartása.

A fogyás céljára szolgáló hideg mögött meghúzódó tudomány olyan elméleteken alapul, amelyeket laboratóriumi körülmények között teszteltek. De kevés bizonyíték áll rendelkezésre a tényleges hatásáról.

Amit a kutatás mond

A kutatások azt mutatják, hogy a hidegnek való kitettség olyan hatással lehet bizonyos izomfehérjékre, amelyek serkentik a zsírlebontást. Az International Journal of Molecular Sciences 2022-es cikkének szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy feltételezhető, hogy a testmozgás és a hideg a legjobb módja annak, hogy „jótékony egészségügyi hatásokat” érjünk el.

Még mindig nincs elegendő bizonyíték, hogy a hidegnek való kitettség vezethet-e fogyáshoz. A Frontiers in Physiology folyóiratban 2022-ben megjelent áttekintés olyan kísérletek elemzését tartalmazta, amelyek a hidegnek való kitettség anyagcserére gyakorolt hatását mérték (az a folyamat, amely a táplálékot energiává változtatja, hogy táplálja a szervezetet).

Bár a tanulmányokat különbözőképpen végezték, és az eredmények nem voltak következetesek, a szerzők azt sugallták, hogy a hideg javíthatja az energiafelhasználást (kalóriaégetést) a felnőtteknél, ami előnyös az elhízás ellen.

A kutatások egy másik, 2022-ben megjelent áttekintése a hideg vízbe merítés emberre gyakorolt hatásait vizsgálta. A felülvizsgálat szerzői megjegyezték, hogy a hideg víz csökkentheti a zsírszövetet és javíthatja az inzulinérzékenységet.

Az inzulinérzékenység azt jelzi, hogy a sejtjei mennyire reagálnak az inzulin hormonra, hogy cukrot vonjanak be a vérből. A jobb inzulinérzékenység segíthet megelőzni a cukorbetegséget. A kutatók azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a tanulmányok eredményei ellentmondásosak, és nem tudtak határozott állítást megfogalmazni.

Mit jelent ez?

Nincs dokumentált bizonyíték arra, hogy ez a módszer valóban működne azoknál, akik fogyni próbálnak, ezáltal igyekeznek megőrizni egészségüket. Ezenkívül nem létezik orvosi útmutatás a jeges fürdő fogyásra gyakorolt hatásáról. Fontos tudni, hogy a jeges fürdő használata egészségügyi kockázatokkal járhat, ilyen például a szív- és érrendszeri kockázat.

Az American Heart Association arra figyelmeztet, hogy a hideg fürdő veszélyes hatással lehet a szívritmusra és a szívműködésre, különösen a szívbetegségben szenvedőknél. Bármilyen egészséges is Ön, az egész testének hideg vízbe merítése befolyásolja a pulzusszámát, a légzési frekvenciáját, a vérnyomást és hormonműködést.

Egyes sportolók hideg vizes merülést használnak az erőnlét és a sportteljesítmény előmozdítása érdekében. Azonban nem ajánlott hirtelen és extrém stratégiákkal megtámadni a testet, mert ez hipotermiát (túl alacsony testhőmérsékletet) okozhat.

A jeges fürdőzés beépítése a fogyókúrás programba

Sok szakértő egyetért abban, hogy a fogyás azon alapul, hogy mennyi kalóriát visz be, és mennyi kalóriát használ fel a szervezet. Minden fogyókúrás stratégiának ésszerűnek kell lennie, a kalória csökkentésére és a fizikai aktivitás növelésére kell összpontosítania.  A hidegben való séta nem biztos, hogy fogyáshoz vezet, de általában a séta elősegítheti az egészséges fogyást. Ha több vizet iszik és tempós sétákat tesz hűvös helyeken, az jót tesz az általános egészségnek. Amennyiben kipróbálná a jeges fürdőzést, mindenképp konzultáljon róla háziorvosával, hogy Önnek biztonságos-e.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2024.05.15.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
A szaunázás tényleg kalóriát éget?
A szaunázást gyakran használják pihenésre, illetve egészségügyi előnyei is lehetnek, de kalóriát is égethetünk vele. A szauna egy fűtött helyiség, amely növelheti az elégetett kalóriák mennyiségét a...
9 ok, amiért nem kell félni az egészséges szénhidrátoktól
Bár a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztás esetén károsak lehetnek, a teljes értékű szénhidrátforrások hihetetlenül egészségesek. Tény, hogy a világ legegészségesebb ételei közül sok magas...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?