A szaunázás tényleg kalóriát éget?

A szaunázás tényleg kalóriát éget?

A szaunázás tényleg kalóriát éget?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2024.04.10.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A szaunázást gyakran használják pihenésre, illetve egészségügyi előnyei is lehetnek, de kalóriát is égethetünk vele. A szauna egy fűtött helyiség, amely növelheti az elégetett kalóriák mennyiségét a 10 vagy 20 perc alatt, amíg egy személy használja.

Hogyan használjuk a szaunát?

A szauna lehet egy szoba vagy lehet egy különálló épület is. A szaunák hőmérséklete szabályozott, a levegőt valahol 65 C és 90 C közé melegítik fel. Létezik száraz meleg és nedves meleg szauna is.

A szaunák gyakran edzőtermekben vagy gyógyfürdőkben is megtalálhatók, bár egyre gyakoribb az otthoni szauna is. Edzés után használható például az izmok ellazítására.

A szaunák a pihenés helyei, így az emberek általában egy padon ülnek vagy fekszenek. A nyilvános szaunákban javasolt vagy kötelező lehet fürdőruha vagy törölköző viselése. Néhány szauna azonban lehetővé teheti a teljes meztelenséget is.

Egyes felhasználók 20 percnél hosszabb időt is tölthetnek a szaunában, de vannak biztonsági szempontok, amelyeket szem előtt kell tartani, ha hosszú időt töltünk a melegben. A szédülés vagy gyengeség ok arra, hogy kilépjen a szaunából egy hűvösebb helyre.

Szaunában elégetett kalóriák

A szervezet folyamatosan éget kalóriát, még nyugalomban is. A szauna fűtött tér, ami izzadást okoz. A szervezet megpróbálja lehűteni magát, ami a kalóriafelhasználás növekedéséhez vezet.

Az elégetett kalóriák mennyisége számos tényezőtől függ, de egy tanulmány vizsgálta a szaunában töltött időt és a testtömeg-indexet (BMI), ami a magasság és a súly alapján számítható ki.

Egy száraz szaunában végzett vizsgálatot ülő helyzetű fiatal férfiakon végeztek. Négy 10 perces szaunahasználatot vettek alapul, melyek között 5 perc szünet volt. A férfiak körülbelül 73 kalóriát égettek el az első 10 percben. A negyedik 10 perces kezelés során az átlagos elégetett kalóriák száma 134-re nőtt. A magasabb BMI-vel rendelkező férfiak körülbelül 20 kalóriával égettek el többet, mint az átlag az utolsó mérés során.

Szaunában leadott fogyás 

A szaunázás során bekövetkező fogyás az izzadtság által kiváltott testnedvek elvesztésén keresztül következik be. Az energiaraktárak elégetése kis mértékben befolyásolhatja a fogyást.

Egy lengyelországi tanulmány a száraz szauna használata után leadott súlyt vizsgálta. A kutatásba bevont fiatal férfiak és nők 19 vagy 20 évesek voltak. Két alkalommal, egyenként 10 perces időtartamot töltöttek el a szaunában, köztük öt perces lehűtéssel.

A vizsgálatban résztvevők a folyadékvesztés miatt veszítettek testtömegükből. A magasabb BMI-vel rendelkező emberek több vizet veszítettek, és nagyobb valószínűséggel váltak dehidratáltabbá. A szerzők hangsúlyozzák, hogy a szaunázás során a hidratálás fontos a kiszáradás megelőzése érdekében. Illetve a tanulmány szerzői megerősítették, hogy a magasabb BMI-vel rendelkező embereknek több folyadékot kell inniuk a szaunázás során elvesztett folyadék pótlása miatt.

A szauna egészségügyi előnyei

A szauna rendszeres használata bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat. Az akut hőség, amely meghaladja azt, amit az emberek kényelmesnek találnak, stresszt okozhat a szervezetben. Az emberek azonban idővel hozzászokhatnak a hőséghez, és jobban elviselik azt.

Az egyik áttekintő tanulmány azt a kutatást vizsgálta, hogy a finn szaunák hogyan befolyásolják az egészséget. A tanulmány szerzői a következőket találták:

 • csökkenhet a szívbetegség kockázata,
 • relaxáció,
 • alacsonyabb vérnyomás,
 • az Alzheimer-kór és a demencia előfordulásának csökkentése,
 • a tüdőbetegségek előfordulásának csökkenése.

Egy másik, a finn szaunát rendszeresen használók egészségre gyakorolt hatásaira vonatkozó tanulmány hangsúlyozta, hogy a szaunázás viszonylag biztonságos a megfelelő szív- és érrendszerrel rendelkezők számára. A szauna használata ugyanolyan hatással lehet a szervezetre, mint egy nagy intenzitású séta. További egészségügyi előnyök is származhatnak a szaunázásból, például a gyulladás csökkentése, az idegrendszer szabályozása és a koleszterinszint csökkentése.

A szaunázás óvintézkedései

Az egészséges emberek számára biztonságosnak tartják a szaunázást, amennyiben mértékkel teszik. A túl gyakori vagy minden alkalommal túl hosszú szauna használata egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Ezek közül néhány a következőket foglalhatja magában:

 • égési sérülések,
 • hőkimerülés,
 • súlyos kiszáradás,
 • stroke.

A magas vérnyomásban (hipertóniában) szenvedőknek beszélniük kell orvosukkal a szauna használatáról. A szauna használata biztonságos lehet, ha a vérnyomás jól kontrollált. Gondoskodjon arról, hogy a szélsőségesen meleg területről lassan menjen át a hűvösebbre.

Mindenkinek, aki szaunázik, tisztában kell lennie a kiszáradás kockázatával. Fontos az elvesztett folyadék pótlása. Az egészséges emberek több folyadék, legfőképpen víz ivásával tudják azt pótolni. A folyadékbevitel növelése történhet a szauna használata közben és utána is. 

A biztonságos szaunahasználat egyéb irányelvei a következők:

 • az alkohol elkerülése,
 • kerülje azokat a gyógyszereket, amelyek csökkentik a szervezet izzadási képességét,
 • ha rosszul érzi magát, kerülje a szaunázást,
 • fokozatosan hűtse le magát,
 • egyszerre csak 15-20 percig szaunázzon.
Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2024.04.10.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi az a jeges fürdő?
A közösségi médiában egyre felkapottabb trend az egészségmegőrzés és fogyás céljából vett jeges fürdő. Valóban érdemes kipróbálni?
9 ok, amiért nem kell félni az egészséges szénhidrátoktól
Bár a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztás esetén károsak lehetnek, a teljes értékű szénhidrátforrások hihetetlenül egészségesek. Tény, hogy a világ legegészségesebb ételei közül sok magas...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?