Valóban létezik a szelektív hallás?

Valóban létezik a szelektív hallás?

Valóban létezik a szelektív hallás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.29.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A fülünk folyamatosan érzékeli a hangokat körülöttünk még akkor is, ha különösebben nem figyelünk azokra. De vajon létezik-e szelektív hallás, amit oly sokszor emlegetünk? Cikkünkből kiderül.

Szelektív halásnak nevezzük azt, amikor konkrét hangra irányítjuk a figyelmünket és közben figyelmen kívül hagyjuk azokat az információkat, amelyek nem relevánsak a számunkra.  Ez tulajdonképpen egy olyan készség, ami a legtöbb embernél ösztönösen kialakul, azonban bármikor fejleszthető ha ez mégsem történik meg, vagy nehézségeink támadnak vele.

Hogyan lehet javítani a szelektív hallgatáson?

Az alábbi tippekkel fejleszthető a szelektív hallás:

Kerüljük a zajos környezetet!

Amikor a fülünk túlterheltté válik, nehéz szétválasztani azokat a hangokat, amelyekre figyelni szeretnénk.  Ha nincs lehetőségünk visszavonulni a zajtól, próbáljunk javítani a mindennapi szokásainkon (pl. hangos étterem helyett üljünk ki a teraszra).

Hangosíts!

Amennyiben nagy a zaj, és úgy érzed, nem tudsz figyelni, kérd meg a veled beszélgető személyt arra, hogy beszéljen hangosabban, de akkor is válts a hangerőn, ha nagy zajban zenét hallgatnál, így könnyebben ráhangolódhatsz arra a hangra, amit hallani szeretnél.

Gyakorold a koncentrált hallást!

A hallást nem kell külön megtanulni, hiszen minden körülöttünk lévő zajt meghallunk, de a szelektív hallás készségét sokszor fejleszteni kell.  Gondold át, milyen helyzetek okoznak nehézséget és célozd meg ezeket a gyakorlás közben.

Egyszerre csak egy dologra figyelj!

Szüntesd meg azokat a helyzeteket, amikor párhuzamosan két dologra kellene figyelned (pl. tévénézés közben beszél hozzád egy barátod), és koncentrálj csak az egyik dologra.

Írta: S.J újságíró, Forrás: What Is Selective Listening? (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.04.29.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.