Valóban létezik a szelektív hallás?

Valóban létezik a szelektív hallás?

Valóban létezik a szelektív hallás?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.09.19.
Szerző: doktorGO
A fülünk folyamatosan érzékeli a hangokat körülöttünk még akkor is, ha különösebben nem figyelünk azokra. De vajon létezik-e szelektív hallás, amit oly sokszor emlegetünk? Cikkünkből kiderül.

Szelektív halásnak nevezzük azt, amikor konkrét hangra irányítjuk a figyelmünket és közben figyelmen kívül hagyjuk azokat az információkat, amelyek nem relevánsak a számunkra.  Ez tulajdonképpen egy olyan készség, ami a legtöbb embernél ösztönösen kialakul, azonban bármikor fejleszthető ha ez mégsem történik meg, vagy nehézségeink támadnak vele.

Hogyan lehet javítani a szelektív hallgatáson?

Az alábbi tippekkel fejleszthető a szelektív hallás:

Kerüljük a zajos környezetet!

Amikor a fülünk túlterheltté válik, nehéz szétválasztani azokat a hangokat, amelyekre figyelni szeretnénk.  Ha nincs lehetőségünk visszavonulni a zajtól, próbáljunk javítani a mindennapi szokásainkon (pl. hangos étterem helyett üljünk ki a teraszra).

Hangosíts!

Amennyiben nagy a zaj, és úgy érzed, nem tudsz figyelni, kérd meg a veled beszélgető személyt arra, hogy beszéljen hangosabban, de akkor is válts a hangerőn, ha nagy zajban zenét hallgatnál, így könnyebben ráhangolódhatsz arra a hangra, amit hallani szeretnél.

Gyakorold a koncentrált hallást!

A hallást nem kell külön megtanulni, hiszen minden körülöttünk lévő zajt meghallunk, de a szelektív hallás készségét sokszor fejleszteni kell.  Gondold át, milyen helyzetek okoznak nehézséget és célozd meg ezeket a gyakorlás közben.

Egyszerre csak egy dologra figyelj!

Szüntesd meg azokat a helyzeteket, amikor párhuzamosan két dologra kellene figyelned (pl. tévénézés közben beszél hozzád egy barátod), és koncentrálj csak az egyik dologra.

Forrás: https://www.webmd.com/brain/what-is-selective-listening

Azonos szerv gyakori betegségei
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.09.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a fül témában?
Hasznos lehet
A bőrön megjelenő kék-zöld foltok legtöbb esetben ütés vagy nagyobb erő hatására alakulhatnak ki, azonban az ismeretlen eredetű hematómákat akár betegség is okozhatja. Mit tegyünk ily ...
Porckopás esetén az érintett ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, ami hosszabb távon akár teljesen fel is szívódhat. Mit tehetünk, ha porckopásunk van?
Beszédértési nehézségek, lassú, akadozó olvasás, nehezen kivehető írás – a tanulási zavarok tünetei ezek, és rengeteg gyermeket érintenek. A nehézségeket időben fel kell ismerni ah ...
Aki kisállatot tart, tudja, hogy időnként egy-egy játék vagy gyógyszer beadása, illetve idegen állatokkal való találkozás során előfordulhatnak kisebb balesetek. De mi a teendő, ha egy h ...