Audiometria

Audiometria

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.

A halláskárosodás, halláscsökkenés diagnosztizálásával foglalkozó szakrendelés az audiometria, amely teljes körű hallásvizsgálatot nyújt az érintettek számára.

Milyen esetekben érdemes felkeresni audiometriát?

Az alábbi esetekben érdemes felkeresni audiometriai szakrendelést:

  • Hirtelen halláscsökkenés esetén.
  • Idősebb korban, beszédértési zavarok esetén.
  • Amennyiben rosszabbnak érezzük hallásunkat, mint korábban.
  • Fülzúgás esetén.
  • Szédülés fennállásakor.
  • Abban az esetben, ha a hallásromlást egyéb tünetek (pl.fülzúgás, szédülés, arcidegbénulás).

Hogyan történik a hallásvizsgálat?

A hallásvizsgálatot minden esetben egy hónapon belüli fül-orr-gégészeti szakvizsgálás előzi meg. A szakorvosnál egy átfogó fizikális vizsgálattal feltérképezik a hallásunkat érintő elváltozásokat (pl. fülváladék, dobhártya sérülés), és értékelik a füll-orr-gégészeti leleteinket. Az általános állapotfelmérés után egy csendes kabinban végzettvizsgálattal műszeres hangvizsgálat történik. Az audiológiai rendelőben a teljesen hangszigetelt csendes kabin biztosítja, hogy a különböző frekvenciájú és erősségű hangokat meghalljuk.  Az audiológiai szakasszisztensnek kell jelezünk, hogy a jobb és bal fülünkre bocsátott hangokat halljuk-e, ez alapján állapítható meg a páciens hallásküszöbe. Mindezek mellett egyéb vizsgálatok is előfordulhatnak a szakrendelésen (pl. akusztikus impedencia vizsgálat)

Mi történik a vizsgálat után?

A hallásvizsgálat eredménnyel ismét fel kell keresnünk a fül-orr-gégészetet, aki az eredmények függvényében összeállítja az egyénre szabott kezelési tervet (pl. gyógyszeres terápia, hallókészülék, műtét).

Útmutató

  • Az audiometria, amely teljes körű hallásvizsgálatot nyújt az érintettek számára.
  • A hallásvizsgálatot minden esetben egy hónapon belüli fül-orr-gégészeti szakvizsgálás kell, hogy megelőzze.
  • A hallásvizsgálat eredményének függvényében a szakorvos kiválasztja az egyén számára leginkább megfelelő kezelési tervet (pl. gyógyszeres terápia, hallókészülék, műtét).
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Miért lehet fontos a klorid vérvizsgálat?
A vér kloridszintjének mérésére klorid vérvizsgálatot vagy szérum-klorid tesztet végeznek. A klorid támogatja a testnedvek egyensúlyát a sejtekben és a sejteken kívül. Hozzájárul a megfelelő...
Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?
A fejtetvek apró, csúszómászó rovarok, amelyek a fejbőrön szaporodnak el. A leggyakoribb tünet a viszketés, különösen a fej és a nyak hátsó részén, valamint a fül közelében. Mit tehetünk, hogy minél...
Hogyan hat a szüleink, nagyszüleink életmódja a miénkre?
Génjeink, szórványos mutációktól eltekintve, egy életen át változatlanok. Epigenetikai mintázatunk számos elemét viszont az életmód befolyásolja, tehát az epigenetikai jelek következménye...
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?