Audiometria

Audiometria

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.

A halláskárosodás, halláscsökkenés diagnosztizálásával foglalkozó szakrendelés az audiometria, amely teljes körű hallásvizsgálatot nyújt az érintettek számára.

Milyen esetekben érdemes felkeresni audiometriát?

Az alábbi esetekben érdemes felkeresni audiometriai szakrendelést:

  • Hirtelen halláscsökkenés esetén.
  • Idősebb korban, beszédértési zavarok esetén.
  • Amennyiben rosszabbnak érezzük hallásunkat, mint korábban.
  • Fülzúgás esetén.
  • Szédülés fennállásakor.
  • Abban az esetben, ha a hallásromlást egyéb tünetek (pl.fülzúgás, szédülés, arcidegbénulás).

Hogyan történik a hallásvizsgálat?

A hallásvizsgálatot minden esetben egy hónapon belüli fül-orr-gégészeti szakvizsgálás előzi meg. A szakorvosnál egy átfogó fizikális vizsgálattal feltérképezik a hallásunkat érintő elváltozásokat (pl. fülváladék, dobhártya sérülés), és értékelik a füll-orr-gégészeti leleteinket. Az általános állapotfelmérés után egy csendes kabinban végzettvizsgálattal műszeres hangvizsgálat történik. Az audiológiai rendelőben a teljesen hangszigetelt csendes kabin biztosítja, hogy a különböző frekvenciájú és erősségű hangokat meghalljuk.  Az audiológiai szakasszisztensnek kell jelezünk, hogy a jobb és bal fülünkre bocsátott hangokat halljuk-e, ez alapján állapítható meg a páciens hallásküszöbe. Mindezek mellett egyéb vizsgálatok is előfordulhatnak a szakrendelésen (pl. akusztikus impedencia vizsgálat)

Mi történik a vizsgálat után?

A hallásvizsgálat eredménnyel ismét fel kell keresnünk a fül-orr-gégészetet, aki az eredmények függvényében összeállítja az egyénre szabott kezelési tervet (pl. gyógyszeres terápia, hallókészülék, műtét).

Útmutató

  • Az audiometria, amely teljes körű hallásvizsgálatot nyújt az érintettek számára.
  • A hallásvizsgálatot minden esetben egy hónapon belüli fül-orr-gégészeti szakvizsgálás kell, hogy megelőzze.
  • A hallásvizsgálat eredményének függvényében a szakorvos kiválasztja az egyén számára leginkább megfelelő kezelési tervet (pl. gyógyszeres terápia, hallókészülék, műtét).
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Mi állhat monocitaszám túltengésének hátterében?
A monocita a fehérvérsejtben található, feladata, hogy megsemmisítse a szervezetbe jutott kórokozókat, idegen anyagokat, daganatsejteket. Mikor beszélünk normál értékről, mi okozhat túltengést, és mi...
Mennyire megbízható a genetikai szűrés?
2012-ben még csak a Down-szindróma kimutatására volt alkalmas a prenatális genetikai teszt, ma már a vizsgálatok köre kiterjed a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességekre és a magzat teljes...
Mit tegyek, ha gluténérzékenységre gyanakszom?
Gyakran puffad és fáj a hasad? Szinte állandósult hasmenésed megnehezíti a mindennapjaidat? Úgy gondolod, hogy a gluténérzékenység állhat a háttérben? Összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amivel...
Milyen tünetekkel fordulhatunk hematológushoz?
Milyen tünetek esetén forduljunk hematológushoz, és mire számíthatunk a vizsgálaton? Kérdések és válaszok a hematológiai szakrendelésről.